Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

23-11-2019 12:23

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Αρακαπάς, το χωριό των Εσπερίδων», χθες

Με μεγάλη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρακαπά, να παρευρεθώ και να απευθύνω χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Κυριάκου Παπαδόπουλου «Αρακαπάς, το χωριό των Εσπερίδων». Η συγγραφή, η έκδοση και η κυκλοφορία ενός βιβλίου, αποτελούν πολύ σημαντικές στιγμές λογοτεχνικής, πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας και έκφρασης. Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αρακαπά, να στηρίξει την έκδοση αυτή και να διοργανώσει την αποψινή εκδήλωση, καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση  στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας.

Στο ξεχωριστό αυτό βιβλίο, που θα παρουσιάσει ο ίδιος ο συγγραφέας αμέσως μετά, περιγράφεται η εξέλιξη της κοινότητας του Αρακαπά, με την καταγραφή ιστορικών, πολιτιστικών και άλλων στοιχείων, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το βιβλίο, καλύπτει όλες τις πτυχές της ιστορίας του χωριού, τους αγώνες των κατοίκων του, τα επιτεύγματα τους, τα προβλήματα τους, τις συνήθειες τους, την καθημερινότητα τους. Ο αναγνώστης, μπορεί να ανατρέξει σε ποιήματα και διηγήματα αφιερωμένα στον Αρακαπά, μερικά από τα οποία αποτυπώνουν πολιτιστικές και ιστορικές αξίες και εμπλουτίζουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κοινότητας και του τόπου μας. Το σύγγραμμα αυτό του Κυριάκου Παπαδόπουλου, αποτελεί μια ουσιαστική συμβολή στη μελέτη και στην κατανόηση της πολιτιστικής διαμόρφωσης της ευρύτερης περιοχής.

Το βιβλίο, που περιλαμβάνει οκτώ κεφάλαια εμπλουτισμένα με κείμενα, εικόνες, φωτογραφίες, πίνακες και χάρτες, ασχολείται αρχικά με την περιγραφή του χωριού και το φυσικό του περιβάλλον. Το περιβάλλον του Αρακαπά, λέει ο συγγραφέας, είναι απολαυστικό και ελκυστικό, πολυδιάστατο και πολύμορφο, είναι μοναδικό σε ομορφιά και πρωτοτυπία, γεμάτο εκπλήξεις και αποκαλύψεις.

Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου, καταλαμβάνει το κεφάλαιο με την ιστορία του χωριού. Πρόκειται για μια περιδιάβαση στα βάθη των αιώνων, που δίνει την ευκαιρία στον αναγνώστη να μάθει λεπτομέρειες που δύσκολα θα εντοπίσει οπουδήποτε αλλού, αφού πρόκειται για προφορικές και άλλου είδους αναφορές, που διατηρούνται για χρόνια ανάμεσα στον πληθυσμό του χωριού. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η νεότερη ιστορία του Αρακαπά, όπως παρουσιάζεται μέσα από τις κυπριακές εφημερίδες, από τότε που άρχισε η κυκλοφορία τους μέχρι σήμερα.

Στα επόμενα κεφάλαια, γίνεται εκτενής αναφορά για την εκπαίδευση στο χωριό, για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις των κατοίκων του, για τον χαρακτήρα των ανθρώπων του. Μέσα από συνεντεύξεις, που έντεχνα διαχειρίζεται ο συγγραφέας, αναδεικνύονται οι προσωπικότητες των ανθρώπων του Αρακαπά. Όλοι τους διακρίνονται για τη μεγάλη αγάπη που τρέφουν για το χωριό τους, για τη θέλησή τους να συμβάλουν σε ένα καλύτερο αύριο, για ένα πιο όμορφο χωριό. Η πρόοδος, η ανάπτυξη και το μέλλον του Αρακαπά, είναι άλλο ένα θέμα που πραγματεύεται ο συγγραφέας. Και όπως ο ίδιος λέει, το βάρος της ανάπτυξης αυτής δεν μπορεί να σηκώσει από μόνη της η τοπική αρχή, όσο δραστήρια και φιλοπρόοδη και αν είναι. Στο σημείο αυτό, θεωρώ σημαντικό να επισημάνω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, να στηρίξει, με κάθε δυνατό τρόπο, τον δύσκολο αγώνα που καταβάλλει ο αγροτικός μας κόσμος και να βρίσκεται πάντα δίπλα στις κοινότητες της υπαίθρου.

Φίλες και φίλοι,

Απόψε, παρουσιάζεται ένα βιβλίο 500 περίπου σελίδων, με εξαιρετικό περιεχόμενο, με ποιοτικές φωτογραφίες, με χαρτί άριστης ποιότητας, με εντυπωσιακό εξώφυλλο, ένα βιβλίο που ο καθένας θα ήταν περήφανος να έχει στη βιβλιοθήκη του. Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον συγγραφέα για την σπουδαία δουλειά που έχει κάνει. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ένας καταξιωμένος δημιουργός δεκάδων ποιημάτων, μυθιστορημάτων και διηγημάτων, πραγματικά τιμά την πατρίδα μας με τον καλύτερο τρόπο.

Συγχαίρω, επίσης, τον Κοινοτικό Συμβούλιο του Αρακαπά, τόσο για την απόφαση του να στηρίξει την έκδοση του βιβλίου αυτού όσο και για τη διοργάνωση της αποψινής παρουσίασης.

Σας ευχαριστώ.

-------------------------- 

ΜΑΚ/ΕΙ