Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

12-04-2018 14:35

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης του Ινστιτούτου Κύπρου

Είναι πραγματικά με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε το Ινστιτούτο Κύπρου να παραστώ και να τελέσω τα εγκαίνια των Εργαστηρίων Χαρακτηρισμού Τέχνης Ανδρέας Πίττας.

Η ενίσχυση της λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και την Πολιτιστική Κληρονομιά, με την εργαστηριακή υποδομή χαρακτηρισμού τέχνης, αναμένεται να ενδυναμώσει τις ιδιαίτερα αξιόλογες ερευνητικές δραστηριότητες που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Κύπρου από το 2007.

Η δημιουργία των εργαστηρίων ανταποκρίνεται στην ανάγκη ανάπτυξης στην Κύπρο προηγμένων υποδομών που να προσφέρουν νέες προσεγγίσεις στην Ιστορία της Τέχνης, την Αρχαιολογία και την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Με την εφαρμογή αναπτυγμένων τεχνολογιών πρόκειται να φωτιστούν άγνωστες λεπτομέρειες της τεχνικής και των υλικών που χρησιμοποίησαν οι καλλιτέχνες και οι τεχνίτες του παρελθόντος, ανατρέποντας πολλές φορές τα μέχρι σήμερα ιστορικά δεδομένα.

Ήδη τα εργαστήρια αποτελούν μέρος του προγράμματος E-RIHS της Πανευρωπαϊκής Υποδομής για τις Επιστήμες Μελέτης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενώ παράλληλα η έρευνα των εργαστηρίων έχει τύχει της οικονομικής υποστήριξης κορυφαίων ιδρυμάτων διεθνούς κύρους.

Και είναι με ιδιαίτερη χαρά που διαπιστώνουμε αυτή την απόλυτα επιτυχημένη αξιοποίηση των χώρων που παραχωρήθηκαν στο Ινστιτούτο από την Κυβέρνηση οι οποίοι φιλοξενούν τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης, ως επίσης και τη στενή συνεργασία του Κέντρου με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και δήμους, κοινότητες, μουσεία και άλλους φορείς πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τον περασμένο Δεκέμβριο την πραγματικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση της ψηφιοποίηση των αρχείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου την οποία υποστηρίζει το Ινστιτούτο Κύπρου.

Η δημιουργία των εργαστηρίων αυτών κατέστη δυνατή ύστερα και από τη γενναιόδωρη δωρεά του φίλου – και το λέω με περηφάνια – δρ Ανδρέα Πίττα.

Οδηγούμενος από την μεγάλη αγάπη του για την τέχνη, όντας σημαντικότατος συλλέκτης ο ίδιος, αλλά και το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη επιστημονικών και τεχνολογικών μεθόδων στην Ιστορία της Τέχνης και την Αρχαιολογία, ο κ. Πίττας υποστηρίζει έμπρακτα εδώ και χρόνια το έργο και τις δραστηριότητες του Κέντρου. 

(ΡΜ/AX/ΕΙ)