Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-02-2020 10:23

Ομιλία Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Δημήτρη Συλλούρη στο 2ο Συνέδριο Ψηφιακής Τραπεζικής και Πληρωμών

Το 2ο Συνέδριο Ψηφιακής Τραπεζικής και Πληρωμών, εδώ στη Λευκωσία, είναι γεγονός. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που η Κύπρος αναφέρεται ως «το σταυροδρόμι της Μεσογείου», αφού η στρατηγική της θέση στον χάρτη αποτέλεσε «πόλο έλξης» πολλών κατακτητών ανά τους αιώνες.

Πώς μπορεί όμως, το 2020, η γεωγραφική θέση της χώρας μας να σχετίζεται με την πρόοδο της τεχνολογίας και την ανάπτυξη της ψηφιακής τραπεζικής και των ψηφιακών πληρωμών; 

Η ελκυστικότητα της θέσης της Κύπρου για τους επενδυτές, για το εργατικό δυναμικό, για τις εταιρείες χρηματοοικονομικών εφαρμογών και των πελατών τους πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί, αλλά να προσαρμόζεται συνεχώς στα νέα δεδομένα.

Ιστορικά ο χρηματοοικονομικός τομέας βασιζόταν στην ισχυρή αδιαφάνεια, σε υψηλά εμπόδια εισόδου στον κλάδο, σε μυστικές τεχνολογικές εφαρμογές, σε εμπιστευτικές πληροφορίες που μοιράζονταν άνθρωποι μεγαλύτερων ηλικιών που βρίσκονταν ψηλά στην ιεραρχία και στα ψηλά επιτόκια. Το μοντέλο αυτό λειτούργησε επιτυχώς για δεκαετίες.

Σήμερα, ισχύουν ακριβώς τα αντίθετα. Υπάρχει μεγάλη διαφάνεια στις αγορές, χαμηλά εμπόδια εισόδου στον κλάδο, ανοικτές τεχνολογικές εφαρμογές για όλους, ανοικτά δίκτυα επικοινωνίας, μοντέρνα κουλτούρα διαπροσωπικών σχέσεων με νέα άτομα στην ιεραρχία των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων και χαμηλά επιτόκια. Οι νέοι κανόνες στον τομέα των ψηφιακών τραπεζών και πληρωμών οδηγούν σε μια πιο ανοικτή και δημοκρατική αγορά με νέες ευκαιρίες για καινοτομίες, γρήγορη ανάπτυξη και κατ’ επέκταση πιο έντονο ανταγωνισμό.

Στην αγορά αυτή, που ο ανταγωνισμός εντείνεται συνεχώς, οι ανταγωνιστές υποχρεώνονται να αναζητούν νέες πηγές εσόδων, να πωλούν περισσότερα προϊόντα στους υφιστάμενους πελάτες τους και να προσπαθούν συνεχώς να μειώνουν τα έξοδα τους μέσω αυτοματισμών και αποδοτικών διαδικασιών κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών.

Πώς μπορεί κάποιος να είναι επιτυχημένος, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό του τραπεζικού και του χρηματοοικονομικού τομέα;

Η απάντηση είναι απλή: πρέπει να βασίζεται στην τεχνολογία.

Θα έλεγα χαρακτηριστικά ότι σήμερα η «ψηφιακή τράπεζα» πρέπει να είναι περισσότερο «ψηφιακή» παρά «τράπεζα». Με άλλα λόγια, η τράπεζα του μέλλοντος έχοντας την τεχνολογία στην φαρέτρα της, πρέπει να ανταποκρίνεται άμεσα στις ανάγκες των τεχνολογικά εγγράμματων πελατών της, κάνοντας χρήση των ψηφιακών πλέον δεδομένων και με ικανότητα προσαρμογής στις νέες καινοτομίες.

Τέτοιες επιχειρήσεις πρέπει να προσελκύει η Κύπρος και γι’ αυτό πρέπει η χώρα μας να παραμείνει, όπως ήταν από την αρχαιότητα, ελκυστικός προορισμός. Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ελκυστικότητά μας αυτή, διαφυλάσσοντας ένα μακροχρόνιο, σταθερό και αξιόπιστο περιβάλλον. Το περιβάλλον αυτό, πρέπει να χαρακτηρίζεται από διαφάνεια, γρήγορες και μη γραφειοκρατικές διαδικασίες, ψηλού επιπέδου τεχνολογικές και διαδικτυακές υποδομές, διευκολύνσεις για προώθηση καινοτομιών, ασφάλεια και σταθερότητα. Είμαι σίγουρος ότι γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιλαμβανόμενη ότι το μέλλον βρίσκεται στην τεχνολογική εξέλιξη και ψηφιακή ενσωμάτωση, έχει πραγματοποιήσει τρία συνέδρια σχετικά με την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, με στόχο τον προβληματισμό της κοινωνίας μας και την ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, ώστε η κυπριακή κοινωνία να μην υστερήσει σε θέματα άμεσης ενημέρωσης, παρακολούθησης και συμμετοχής της, στις εξελίξεις που εμφανίζονται.

Το πρώτο συνέδριο με τίτλο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Προοπτικές και Κίνδυνοι», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017, είχε ως στόχο την έναρξη διαλόγου με τους αρμόδιους φορείς, τον επιχειρηματικό, επιστημονικό και συνδικαλιστικό κόσμο, καθώς και με την κοινωνία των πολιτών, σχετικά με το ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα των προοπτικών, αλλά και των κινδύνων που ελλοχεύουν.

Τον πρώτο αυτό διάλογο, που διανοίχθηκε με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ακολούθησε το δεύτερο συνέδριο με τίτλο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Επιβαλλόμενες δράσεις», που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουνίου 2018.  Σε αυτό το συνέδριο εστιάσαμε σε πρωτοβουλίες και δράσεις που επιβάλλεται να αναληφθούν στον τόπο μας, στους τομείς της οικονομίας, της υγείας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.

Με το τρίτο συνέδριο «Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση: Καινοτομία, Τεχνητή Νοημοσύνη και Ενσωμάτωση», που πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2019, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά η πρωτοβουλία για την ανάπτυξη των τεχνολογιών blockchain, όπως επίσης και η δημιουργία της Εθνικής Στρατηγικής. Είμαι βέβαιος ότι η ολοκληρωτική εφαρμογή της τεχνολογίας blockchain στον τρόπο λειτουργίας κρατικών και ιδιωτικών υπηρεσιών αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις δομές, τον τρόπο οργάνωσης και τη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών, και ως εκ τούτου και της κυπριακής κοινωνίας.

Για να είμαστε όμως ακριβείς, να σας αναφέρω ότι στις 19 Ιουλίου 2018 συζητήθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Βουλής, η προοπτική ανάπτυξης των τεχνολογιών blockchain στην Κύπρο, η οποία και τέθηκε σε έμπρακτη εφαρμογή, μετά από συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανέθεσε το ζήτημα στον Υπουργό Οικονομικών. Με απόφαση, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2018, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Ad Hoc Ομάδας Εργασίας για την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain στην Κύπρο, η οποία έχει αποστολή τη μελέτη πιθανών εφαρμογών της τεχνολογίας blockchain στον δημόσιο τομέα.  Βασική προϋπόθεση υλοποίησης του εν λόγω σχεδιασμού, είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων σε διάφορες υπηρεσίες του κράτους, αλλά και η εισαγωγή των απαραίτητων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ετοιμάστηκε η Εθνική Στρατηγική Blockchain για την Κύπρο και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο η ετοιμασία ενός συνόλου νομοθεσιών με τη συμμετοχή κύπριων και ξένων εμπειρογνωμόνων για ρύθμιση της νέας αυτής παγκόσμιας πρόκλησης, την οποία συντονίζει η Βουλή.

Παράλληλα, μόλις πρόσφατα η Βουλή ψήφισε τον περί της Ίδρυσης Υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Διορισμού Υφυπουργού παρά τω Προέδρω σε θέματα Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και Συναφών Θεμάτων Νόμο.

Η νομοθεσία αυτή θα βοηθήσει τη χώρα μας να χαράξει και να εφαρμόσει μια εθνική ψηφιακή πολιτική και στρατηγική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να δώσει έμφαση στην προώθηση της ψηφιακής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας.

Καταληκτικά, λοιπόν, πεποίθησή μου είναι ότι με την προώθηση στρατηγικών ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων και με τη θέσπιση των απαραίτητων υποδομών, θα επιτευχθεί η ενεργός συμμετοχή της χώρας μας σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων και η συμπόρευσή μας με το διεθνές τεχνολογικό και ψηφιακό ρεύμα.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου, αποβλέποντας στην εξαγωγή εποικοδομητικών και χρήσιμων συμπερασμάτων.

Σας ευχαριστώ.

(ΕΚ/ΕΙ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα