Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

01-10-2024 13:54

Στρατιωτική Παρέλαση για τον εορτασμό της 64ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας

Διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία η στρατιωτική παρέλαση για τον εορτασμό της 64ης επετείου ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε η Α.Ε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Α.Ε Πρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης Κατερίνα Σακελαροπούλου, πλαισιωμένοι από τον Υπουργό Άμυνας κ. Βασίλη Πάλμα, τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα. 

Στην παρέλαση παρέστη η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία, καθώς επίσης Πρέσβεις και Ακόλουθοι Άμυνας ξένων χωρών. 

Της έναρξης της παρελάσεως προηγήθηκε η ρίψη 21 χαιρετιστήριων κανονιοβολισμών και η τελετή έπαρσης της σημαίας, υπό την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. 

Μετά το τέλος της παρέλασης ο Υπουργός Άμυνας προέβη σε δηλώσεις, κατά τις οποίες ανέφερε ότι, με υπερηφάνεια γιορτάζουμε σήμερα την 64η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους με σθένος και αποφασιστικότητα διαχρονικά αγωνίστηκαν για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας. 

Σημείωσε ακολούθως ότι, παρά τις όποιες δυσχέρειες και προκλήσεις, η Κυπριακή Δημοκρατία δηλώνει σθεναρά παρούσα στον σύγχρονο κόσμο, αποτελώντας ένα αξιόπιστο ευρωπαϊκό κράτος, πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). 

Η φετινή επέτειος, πρόσθεσε, έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την τουρκική εισβολή του 1974, την πιο μελανή σελίδα της ιστορίας μας. Τα πενήντα χρόνια τουρκικής κατοχής αποτελούν μια αδιάλειπτη υπενθύμιση του χρέους μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας. 

Ο κ. Πάλμας τόνισε ότι σήμερα με υπερηφάνεια διαπιστώσαμε το υψηλό ηθικό και το ακμαίο αγωνιστικό φρόνημα όλων των συμμετεχόντων, προσθέτοντας ότι για όσο υφίσταται η παράνομη τουρκική κατοχή θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην άμυνά μας, ενισχύοντας τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την αποτρεπτική ισχύ της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). 

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, εξέφρασε τα θερμά του συγχαρητήρια στην ηγεσία και το προσωπικό της ΕΦ, καθώς και σε όλους τους συμμετέχοντες όλων των Σωμάτων Ασφαλείας για την εξαιρετική παρουσία και την άρτια οργάνωση της παρέλασης. 

Καλωσόρισε στην Κύπρο την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, η οποία, όπως ανέφερε, με την εξόχως σημαντική και συμβολική παρουσία της τιμά την επέτειο της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιβεβαιώνοντας τους αδελφικούς δεσμούς μας με την Ελλάδα και τον απανταχού Ελληνισμό. 

Ευχαρίστησε τέλος τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος, τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), τους Πρέσβεις και τους Ακόλουθους Άμυνας, και το Ηνωμένο Βασίλειο για τη συμμετοχή του στην παρέλαση, καθώς και όλους τους συμπολίτες μας για την αθρόα τους παρουσία.

(ΓΣ/ΕΑθ)