Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-04-2020 10:48

Νέο διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου στα αρτοποιεία από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA), θέλοντας να συμβάλει στην προσπάθεια εξάλειψης των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών, επικίνδυνων συμβάντων και άλλων ανεπιθύμητων συμβάντων στον τομέα της αρτοποιίας, ανάπτυξε σχετικό διαδικτυακό διαδραστικό εργαλείο εκτίμησης κινδύνου – Online Interactive Risk Assessment (OiRA).

Το εργαλείο OiRA βρίσκεται στην ιστοσελίδα https://oiraproject.eu/el και:

  • Διατίθεται δωρεάν, είναι εύχρηστο και διατηρεί την ανωνυμία του χρήστη.
  • Είναι φιλικό προς τον χρήστη και δίνει τη δυνατότητα διακοπής της διαδικασίας και συνέχισής της σε μεταγενέστερο στάδιο.
  • Διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την εθνική νομοθεσία.
  • Εστιάζει στην εξεύρεση πρακτικών λύσεων  και  παρέχει τεχνική καθοδήγηση.

Ολοκληρώνοντας μέσω του εργαλείου OiRA τη διαδικασία εκτίμησης κινδύνου για το αρτοποιείο, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του σε ηλεκτρονική μορφή σχετική έκθεση και σχέδιο δράσης τα οποία υποβοηθούν στην εφαρμογή και παρακολούθηση των μέτρων προστασίας και πρόληψης.

H προώθηση της χρήσης του εργαλείου OiRA αποσκοπεί:

  • Στην ενθάρρυνση των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες μπορεί να μην έχουν τους πόρους και την τεχνογνωσία να εκτιμήσουν τους κινδύνους στην εργασία, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των επιχειρήσεων αυτών στην Ευρώπη οι οποίες εφαρμόζουν διαδικασίες εκτίμησης και διαχείρισης των κινδύνων.
  • Στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την εξάλειψη των εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και επικίνδυνων συμβάντων.
  • Στην παροχή στήριξης, μέσω της εκπόνησης κατάλληλης και επαρκούς εκτίμησης κινδύνου, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αρτοποιίας, ώστε αυτές να καταστούν πιο ανταγωνιστικές και κερδοφόρες.

Επισημαίνεται ότι η χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου OiRA αναμφίβολα μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας και υγείας στα αρτοποιεία, γι’ αυτό η χρήση του αλλά και η προσπάθεια προώθησής του πρέπει να είναι συλλογική.

(ΕΚ/ΣΧ)