Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-10-2020 18:00

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Κυριάκου Κούσιου στην παρουσίαση του βιβλίου της Αθανασίας Γεωργίου

Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση αποδέχτηκα την πρόσκληση να προλογίσω την παρούσα έκδοση αλλά και να παραστώ στην αποψινή επίσημη παρουσίαση του βιβλίου της Αθανασίας Γεωργίου, με τίτλο: «Κύπριοι πρώην εγκλωβισμένοι. Η επίδραση της εμπειρίας του εγκλωβισμού στην ταυτότητα και στην ψυχική υγεία».

Αναμφίβολα, η αποψινή εκδήλωση αποτελεί μία σημαντική στιγμή για τη συγγραφέα, Αθανασία Γεωργίου αλλά και για όλους όσοι με τη συμβολή και τη στήριξή τους συνέβαλαν στο επιστέγασμα των προσπαθειών της. Το εγχείρημα της Αθανασίας σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εύκολο.

Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη μελέτη, η οποία προσεγγίζει πολλές  ανθρώπινες πτυχές μιας τραγικής συνέπειας του πολέμου και της βάρβαρηςτουρκικής εισβολής του 1974 γύρω από το ευαίσθητο και καθ’ όλα ανθρωπιστικό ζήτημα των εγκλωβισμένων κατοίκων της Κύπρου, για το οποίο ομολογουμένως δεν υπάρχει επαρκής πρόσβαση στην πληροφορία.

Ανθρώπων, των οποίων το βαθύ δέσιμο με τη γενέθλια γη απεδείχθη αστείρευτη πηγή αγάπης, που ανέδειξε τεράστια αποθέματα ψυχικής δύναμης, κουράγιου και υπομονής. Η ερευνητική αυτή εργασία οικοδομείται μέσα από τη μελέτη πρόσφατων ιστορικών γεγονότων του τόπου μας, των οποίων οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοικτές με άμεση την επιρροή τους στον ψυχισμό των ανθρώπων.

Τόσο η ιστορία όσο και η ψυχολογία αποτελούν δύο καθ’ όλα ανθρωποκεντρικές επιστήμες, που βαδίζουν παράλληλα, αλληλοεπιδρώντας καθοριστικά στην εξελικτική πορείας της ανθρωπότητας.  

Εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια, το θέμα των εγκλωβισμένων ανθρώπων του τόπου μας προκαλεί σε όλους μας ανάμεικτα συναισθήματα πικρίας και πόνου για τις συνθήκες διαβίωσης και την καταπίεση που υφίσταντο μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, στην ίδια τους την πατρίδα. Ταυτόχρονα αισθανόμαστε και υπερηφάνεια για το μεγαλείο και την αξιοπρέπεια που αναδεικνύουν αυτές οι ψυχές στην πορεία της ζωής τους.

Ως άλλοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», άνθρωποι κάθε ηλικίας, υπέμειναν μαρτυρικά την καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατ’ επέκταση δυσκολίες ανυπέρβλητες, καθορίζοντας τη συνειδητή αυτή επιλογή της ζωής τους ως μία ομολογουμένως ιδιαίτερη μορφή  αδιαμφισβήτητης προσφοράς προς την πατρίδα.

Με προσωπικές θυσίες αλλά και τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη της πολιτείας, υπό τις ιδιάζουσες συνθήκες του κατοχικού καθεστώτος, οι εγκλωβισμένοι συμπατριώτες μας διαχρονικά προσδίδουν μια βαρύνουσα σημασία στην πολυπόθητη έννοια της ελευθερίας, η οποία αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου.

Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η νεότερη γενιά στέκεται με υπευθυνότητα, σεβασμό, διερευνητική και αντικειμενική ματιά απέναντι σε υπαρκτά ζητήματα που επέφερε η τουρκική εισβολή και η κατοχή στον τόπο μας. Και αυτό γιατί, γνωρίζοντας τις ρίζες του ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει να αποκολληθεί από την πηγή της ύπαρξής του. Η μνήμη συνιστά τον πιο αξιόπιστο παράγοντα διατήρησης της ιστορικής και εθνικής μας ταυτότητας.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Αθανασία Γεωργίου για την αξιέπαινη προσπάθεια που κατέβαλε, προσεγγίζοντας ένα ανθρωπιστικό θέμα με λιγοστές έως ελάχιστες ιστορικές πηγές μέσα από μια ζωντανή και βιωματική διαδικασία. Οι αυτούσιες μαρτυρίες ανθρώπων, που καταθέτουν προσωπικές εμπειρίες  προσδίδουν μια αμεσότητα που αγγίζει τα πιο ευγενικά συναισθήματα του κάθε αναγνώστη.

Θερμά συγχαρητήρια εκφράζω επίσης στο Σωματείο Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία καθώς επίσης στην οικογένεια Ερωτοκρίτου για την έμπρακτη και ουσιαστική  συμβολή τους στη διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης.

Δράττομαι της ευκαιρίας στο σημείο αυτό για να εκφράσω την αμέριστη συμπαράσταση της Κυβέρνησης σε όλους τους πρώην και νυν εγκλωβισμένους αδελφούς μας και να διαβεβαιώσω τη βούληση και την αποφασιστικότητα για επανένωση της πατρίδας μας μέσα από μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού μας προβλήματος.

Τέλος, διαβιβάζω στην Αθανασία τις πιο θερμές μου ευχές για προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, ευχόμενος κάθε επιτυχία και πρόοδο στο πνευματικό έργο που επιτελεί.

---------------------------- 

(ΡΜ/ΣΣ/ΕΙ)