Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

06-10-2020 09:01

Παρέμβαση βουλευτή κ. Αντρέα Καυκαλιά σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κοινή Αγροτική Πολιτική: Για μια βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη»

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Αντρέας Καυκαλιάς συμμετείχε χθες σε τηλεδιάσκεψη με θέμα «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ): Για μια βιώσιμη και κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη», που διοργανώθηκε από την τρέχουσα Γερμανική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση των προκλήσεων για την ΚΑΠ (2021-2027), με έμφαση στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων και τη «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», ο κ. Καυκαλιάς σημείωσε ότι η εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον προτύπων στη γεωργική παραγωγή, τα οποία μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων, αντιβιοτικών και λιπασμάτων, θα είναι επωφελή για την υγεία και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι το υψηλότερο κόστος που συνεπάγεται η προσαρμογή στις ψηφιακές τεχνολογίες ενδέχεται να αυξήσει το κόστος παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Οι Ευρωπαίοι αγρότες, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, ανησυχούν για ενδεχόμενη απώλεια του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος των προϊόντων τους και έκθεσή τους σε αθέμιτο ανταγωνισμό, συνεπεία της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και λόγω του ότι η Πράσινη Συμφωνία δεν δεσμεύει τρίτες χώρες.  Ο κ. Καυκαλιάς αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως νησιώτικο κράτος, που είναι απομονωμένο από μεγάλες εξαγωγικές αγορές και πλήττεται εντονότερα από τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Υπογράμμισε δε ως απόλυτα αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι η εφαρμογή υψηλότερων περιβαλλοντικών προτύπων δεν θα αποβεί σε βάρος της βιωσιμότητας του γεωργικού τομέα και δεν θα επιφέρει υπερβολικές απαιτήσεις και διοικητικές επιβαρύνσεις για τους γεωργούς και τις εθνικές διοικήσεις, αντίστοιχα.

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε ότι η «Στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» συντάχθηκε πριν από την κρίση του κορωνοϊού και ως εκ τούτου, πρέπει να αναθεωρηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία και να αναπροσαρμοστεί, προκειμένου να ανταποκριθεί στις τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις. Οι ανησυχίες των αγροτών, ανέφερε, έγκεινται στο ότι η Στρατηγική δίνει προτεραιότητα στη γεωργία ακριβείας και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ δεν στηρίζει επαρκώς τους μικρούς γεωργούς, ούτε αντιμετωπίζει το ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στη γεωργία. H παροχή κινήτρων στους νέους αγρότες είναι καθοριστικής σημασίας για την ενσωμάτωση της πράσινης τεχνολογίας και της καινοτομίας στην αλυσίδα παραγωγής και για την επίτευξη έξυπνης γεωργίας, υπογράμμισε ο κ. Καυκαλιάς.

Ο κ. Καυκαλιάς επεσήμανε, τέλος, ότι οι προβλεπόμενες δημοσιονομικές περικοπές στον τομέα της γεωργικής και αγροτικής ανάπτυξης στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027, καθώς και η μείωση της χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης δεν συνάδουν με τους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ.

 

(IK/ΕΙ)