27-11-2020 13:15
Συνεργασία Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος
Μετά την ανακοίνωση του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος για αξιοποίηση της γεωλογίας του Τροόδους σε μελλοντικές αποστολές στον Άρη και την άφιξη ειδικών πλανητολόγων στην Κύπρο, ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (μαζί με τους πλανητολόγους που επισκέπτονται την Κύπρο) και το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης (ΤΓΕ) είχαν μια πρώτη συνάντηση για συντονισμό των πιο πάνω προσπαθειών. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι στόχοι του διεθνούς διαστημικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO), αξιολογήθηκαν οι γεωλογικές ανάγκες και οι καταλληλότερες τοποθεσίες προς υλοποίηση του έργου, καθώς και η συνεργασία μεταξύ του CSEO και του ΤΓΕ.
Ο CSEO φιλοξενεί στην Κύπρο αυτό τον μήνα μια ομάδα πλανητολόγων και γεωλόγων στο πλαίσιο ερευνητικού διαστημικού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει σε συνεργασία με άλλες τρεις ευρωπαϊκές χώρες καθώς και τις ΗΠΑ. Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα σχετίζεται με την αποστολή διαστημικού εξοπλισμού στον πλανήτη Άρη για μέτρηση της ηλικίας των πετρωμάτων του κόκκινου πλανήτη, κάτι ιδιαίτερα καινοτόμο μια και δεν υπάρχουν προηγούμενες ακριβείς μετρήσεις της ηλικίας των πετρωμάτων του Άρη από προηγούμενες αποστολές.
Η γεωλογία της οροσειράς του Τροόδους έχει αρκετά κοινά με τα πετρώματα του Άρη, για αυτό και ο CSEO έχει προσκαλέσει στην Κύπρο τους ξένους αυτούς επιστήμονες. Ο στόχος είναι να διαβεβαιώσουμε ότι πράγματι η γεωλογία του Τρόοδος έχει τοποθεσίες που είναι ανάλογες με τον Άρη, με σκοπό διαστημικός εξοπλισμός που προγραμματίζεται να σταλεί στον Άρη, να δοκιμαστεί πρώτα στο Τρόοδος.
Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός, και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Χριστόδουλος Χατζηγεωργίου, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την συνάντηση μεταξύ του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος και του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης καθώς αυτή η συνεργασία μπορεί να είναι καταλυτική στα κοινά τους προγράμματα με πολλά οφέλη για την Κύπρο.
Ολοκληρώνοντας την συνάντηση, ο κ. Χατζηγεωργίου τόνισε το θετικό πνεύμα που υπήρξε στη συνάντηση και από τα δύο μέρη, την προοπτική συμβολής του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης σε γεωλογικά ερευνητικά προγράμματα που ξεφεύγουν από τα όρια του πλανήτη μας και την θέληση για στήριξη αυτής της αμφίδρομης συνεργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης θα προσφέρει την τεχνογνωσία και την εμπειρία του πληροφορίες για την γεωμορφολογία της Κύπρου καθώς για πρόσφατους ιζηματογενείς σχηματισμούς σε σχέση με τις απαιτήσεις του διαστημικού αυτού προγράμματος χρονολόγησης των πετρωμάτων του πλανήτη Άρη, και θα λάβει παράλληλα τεχνογνωσία και εργαλεία για νέους τρόπους διερεύνησης και αξιολόγησης του γεωλογικού περιβάλλοντος της Κύπρου, με μεθόδους οι οποίες δεν ήταν διαθέσιμες μέχρι τώρα. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι με βάση τη γεωλογία της Κύπρου και τα μοναδικά πετρώματα του οφιόλιθου Τροόδους, η συνεργασία αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους τομείς των γεω-επιστημών με πολλαπλά κοινά οφέλη.
Στη συνέχεια, από την πλευρά του ο κ. Δανός ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τη συνάντηση με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και τη στήριξη και τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει προς ενίσχυση των στόχων του διαστημικού προγράμματος και της θετικής υλοποίησής του. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η συνεργασία αυτή θα είναι καταλυτική στα διαστημικά προγράμματα του CSEO που σχετίζονται με την γεωλογία, πλανητολογία και σεισμολογία και μπορεί να φέρει πολλά θετικά αποτελέσματα στον τόπο μας, μιας και αναδεικνύει άλλη μια φορά την μοναδικότητα της γεωλογίας της χώρας μας, η οποία μπορεί να βοηθήσει την προετοιμασία διαστημικών αποστολών σε άλλα ουράνια σώματα. Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ότι μέσω αυτής της συνεργασίας θα δούμε τον τομέα της γεωλογίας σε συνεργασία με το διάστημα να δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονες της χώρας μας και νέα ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με διεθνείς φορείς του διαστήματος, φέρνοντας αισιοδοξία για το μέλλον του τόπου μας.
Κύπριοι επιστήμονες θα λάβουν μέρος στην έρευνα που διεξάγεται και συν-χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
(MAK)
Σχετικά Ανακοινωθέντα