Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-05-2018 17:58

Χαιρετισμός Γραμματέα Υπουργικού Συμβουλίου κ. Θεοδόση Τσιόλα, στην εκδήλωση: «20 χρόνια από το θάνατο του Κερυνειώτη Νίκου Κρανιδιώτη»

Είναι με αισθήματα ιδιαίτερης τιμής, χαράς και συγκίνησης που απευθύνω αυτόν τον χαιρετισμό εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, στην εκλεκτή αυτή συγκέντρωση για τα 20 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Κερυνειώτη Νίκου Κρανιδιώτη.

Αισθήματα, θέλω να ομολογήσω, που είναι εντονότερα λόγω και της προσωπικής μου ιδιότητας ως Έπαρχος Κερύνειας. Της κατεχόμενης πόλης και επαρχίας Κερύνειας, που έχει καταστεί σύμβολο και βασικό σημείο αναφοράς του διακαούς πόθου των εκτοπισμένων μας για επιστροφή στην πατρώα, γενέθλια γη.

Πολυσχιδής προσωπικότητα ο Νίκος Κρανιδιώτης. Συνέδεσε τη ζωή του με τους αγώνες για αποτίναξη του αποικιακού ζυγού και την οικοδόμηση της ελεύθερης Δημοκρατίας της Κύπρου. Πολιτικός, διπλωμάτης, αλλά και πνευματικός δημιουργός όσο λίγοι. Την Κερύνεια την αγάπησε και την τραγούδησε τόσο, ώστε πολλοί να τον αποκαλούν ως τον «ποιητή της Κερύνειας». Ο ίδιος, πάντως, από όλες τις ιδιότητές του προτιμούσε αυτή του ποιητή.

Άλλοτε δοξαστικός και άλλοτε θρηνητικός ο λόγος του για την ομορφιά της Κερύνειας, τη μικρή πολιτεία, όπως την περιέγραψε, που ακουμπημένη στη θάλασσα λαμποκοπούσε στον ήλιο.

Ο Νίκος Κρανιδιώτης υπήρξε ελληνολάτρης σε όλη του τη διαδρομή. Ιδιαιτέρως χαρακτηριστικοί οι στίχοι του: «Λατρέψαμε το χώμα που μας γέννησε, γεμάτοι Ελλάδα οι αιώνες πίσω μας, γεμάτες μόχτο οι μέρες γύρω μας».

Αλλά και αγωνιστής μέχρι το μεδούλι της ψυχής του: «Θα σταθούμε στη γη που μας γέννησε, Σα δενδρά που τα μάχεται ο άνεμος, με τη μνήμη εκείνων που διάβηκαν, και την αγάπη για κείνους που θα ‘ρθουνε»,

Όλο το λογοτεχνικό έργο του Νίκου Κρανιδιώτη είχε ως σφραγίδα του την Κερύνεια. Τόσο πολύ την αγαπούσε. Και την τιμούσε.

Είναι πολύ δύσκολο να αποτιμηθεί σε λίγες γραμμές η προσφορά του στην πολιτική και πνευματική αναγέννηση της Κύπρου. Αγωνίστηκε από πολλές επάλξεις για την Κύπρο, διώχθηκε από τις αγγλικές Αρχές και φυλακίστηκε, εκλέχτηκε σύμβουλος της Εθναρχίας, συγκρούστηκε με το καθεστώς των Συνταγματαρχών, διετέλεσε Πρύτανης του Διπλωματικού Σώματος στην Αθήνα, υπήρξε διευθυντής και συνεκδότης πνευματικών  κυπριακών και ελλαδικών εντύπων, έγραψε ποίηση, πεζογραφία και φιλολογικές και πολιτικές μελέτες και δοκίμια, τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών – της οποίας υπήρξε αντεπιστέλλον μέλος, παρασημοφορήθηκε πολλές φορές, υπήρξε Εταίρος του Κέντρου Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επίτιμος Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, και άλλων.

Δικαίως σίγουρα, αφιερώθηκε η εκδήλωση αυτή στον Νίκο Κρανιδιώτη, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κερύνειας, που διοργανώνεται από τις 14 μέχρι τις 20 Μαΐου, με σκοπό να θυμίσει σε όλους την κατεχόμενη πόλη και την επαρχία μας, τις απαράμιλλες ομορφιές και τα μοναδικά της τοπία, τον αγέρωχο Πενταδάκτυλο και τις δαντελλένιες ακρογιαλιές της. Και όχι μόνο να την θυμίσει, αλλά να ενδυναμώσει παράλληλα τον πόθο για επιστροφή.

Σαράντα τέσσερα χρόνια ολοκληρώνονται από τον βίαιο ξεριζωμό των Κερυνειωτών από τις πατρογονικές τους εστίες. Σαράντα τέσσερα χρόνια πίστης και μνήμης, με όραμα την επιστροφή στα χώματα της Κερύνειας και στις πλαγιές και κορυφές του Πενταδακτύλου.

Η σημερινή κατάσταση πραγμάτων στο νησί μας είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Επιδίωξή μας είναι μια πατρίδα χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς συρματοπλέγματα, μια πατρίδα ελεύθερη, ειρηνική, ασφαλής και ευημερούσα για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους της. Χωρίς επεμβατικά και εγγυητικά δικαιώματα της οποιασδήποτε χώρας και με σεβασμό στις αρχές, τις αξίες και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες κράτος μέλος.

Συγχαίρω θερμά τον Δήμο Κερύνειας και τους άλλους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης, όπως και των άλλων εκδηλώσεων που έχουν ενταχθεί στην Εβδομάδα Κερύνειας.

Εύχομαι την πλήρη επιτέλεση των στόχων τους. Εύχομαι η αγάπη των παλαιοτέρων για την πόλη και επαρχία τους να μεταλαμπαδευτεί σε όλους τους νεότερους και να γίνει ακόμη πιο βαθειά και ισχυρή.

Η Κερύνεια είναι εκεί και μας καρτερεί.

ΡΜ/ΜΛ/ΣΧ