22-02-2021 08:55
Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης – 22 Φεβρουαρίου
Στις 22 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία γεννήθηκε ο ιδρυτής του Προσκοπισμού Λόρδος Robert Baden-Powell το 1857, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Σκέψης. Η Ημέρα καθιερώθηκε το 1926, ούτως ώστε οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί να συλλογίζονται τις αξίες των Οργανώσεών τους. Επίσης, αποστέλλουν ευχές σε όσους ανήκουν σε αυτή τη μεγάλη παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν Προσκόπους και Οδηγούς σε φτωχές περιοχές.
Ο Προσκοπισμός είναι η μεγαλύτερη κίνηση για νέους σε ολόκληρο τον κόσμο με περισσότερα από 54 εκατομμύρια μέλη σε 223 χώρες. Η Παγκόσμια Οργάνωση Οδηγών απαριθμεί πέραν των 10 εκ. μελών σε 150 χώρες.
Με αφορμή την Ημέρα Σκέψης, Πρόσκοποι και Οδηγοί σε κάθε άκρη της γης πραγματοποιούν δράσεις εμπνευσμένες από τις σκέψεις και τα αποφθέγματα του Λόρδου Baden-Powell: «Έσο Έτοιμος» και «Αφήστε τον κόσμο λίγο καλύτερο απ’ ό,τι τον βρήκατε».
Στην Κύπρο, στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Σκέψης, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας επιτρέπει στα μέλη του Σώματος να παρουσιαστούν στα σχολεία τους φορώντας την Προσκοπική Στολή. Επιπρόσθετα, πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.
Το Γραφείο Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αναγνωρίζει ότι οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί είναι από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του εθελοντικού κινήματος. Δραστηριοποιούνται στα κοινά, με έμφαση στον τομέα της νεολαίας, έχουν τη διάθεση να βοηθήσουν και να αναλάβουν ενεργό ρόλο μέσα στην κοινωνία, δρώντας ως υπεύθυνοι πολίτες. Ως Γραφείο, συμμεριζόμαστε απόλυτα τις αξίες του Προσκοπισμού και του Οδηγισμού και συγχαίρουμε το Σώμα Προσκόπων Κύπρου και το Σώμα Κυπρίων Οδηγών για το πολυδιάστατο έργο που επιτελούν. Τα αγόρια και τα κορίτσια που εντάσσονται στον Προσκοπισμό και στον Οδηγισμό ανακαλύπτουν ικανότητες και αναπτύσσουν δεξιότητες, που θα τους είναι χρήσιμες, όχι μόνο στην παιδική και εφηβική ηλικία, αλλά και για το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής τους. Μαθαίνουν στην πράξη την αξία των συμμετοχικών-δημοκρατικών διαδικασιών οργάνωσης, διοίκησης και λήψης αποφάσεων. Ακόμη, αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και εκτίμηση προς την πολιτιστική κληρονομιά. Μαθαίνουν να σέβονται τη διαφορετικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Πρόσκοποι συμβάλλουν και στην επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, μέσω προγραμμάτων που απευθύνονται στην κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό του Σώματος.
(ΜΓ/ΕΙ)
Σχετικά Ανακοινωθέντα