Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-05-2018 15:36

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συζήτησε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ για την νομοθεσία που αφορά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Τη σημασία της ψήφισης του νομοσχεδίου που μπορεί να παραχωρεί στην Αστυνομία τη δυνατότητα παρακολούθησης τηλεφωνικών επικοινωνιών υπό προϋποθέσεις, υπογράμμισε κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνάς Νικολάου με τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κ. Μαρίνο Σιζόπουλο, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί με τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με το θέμα.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ανέφερε:

«Με τον κ. Σιζόπουλο συζητήσαμε για θέματα που αφορούν την επικαιρότητα και ειδικότερα θέματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα. Επεξήγησα την κατάσταση που επικρατεί όπως αυτή έχει χαρτογραφηθεί από την Αστυνομία και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, όπως την έχει εκφράσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για μηδενική ανοχή. Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά γύρω από τις οδηγίες που έχουν δοθεί στην Αστυνομία ώστε να γίνουν η σκιά του οργανωμένου εγκλήματος και αναφέρθηκα στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς και τις δραστηριότητες στις οποίες προχωρά η Αστυνομία. Αναμένουμε όλοι αυτές να εντείνονται σταδιακά με σκοπό την πρόληψη του εγκλήματος. Το οργανωμένο έγκλημα δεν παύει να είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα και δεν μπορεί κανείς να πει ότι θα σταματήσει ποτέ να υπάρχει.

Ειδικότερα, συζητήσαμε για το πρόβλημα της εμπορίας ναρκωτικών που αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα και θα πρέπει να μας απασχολήσει όλους.

Επίσης, ενημέρωσα για τα όσα έχουμε κάνει ως Κυβέρνηση μέχρι σήμερα και ευχαρίστησα την ΕΔΕΚ για τη συνδρομή της στην προώθηση του πακέτου νομοσχεδίων που αφορούσαν την αντιμετώπιση της διαφθοράς στην Αστυνομία. Εξήγησα ότι μετά τη ψήφισή του τον Δεκέμβριο 2017, έχει ήδη συγκροτηθεί  η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, έχει όλες τις αρμοδιότητες για να προχωρήσει στη διερεύνηση κάθε πληροφορίας που σχετίζεται με τα θέματα διαφθοράς και ότι η δική μας θέση είναι πως δεν πρέπει να επιδειχθεί η οποιαδήποτε ανοχή σε οποιαδήποτε άτομα στην Αστυνομία που εμπλέκονται είτε λίγο είτε πολύ σε θέματα διαφθοράς. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις έρευνες της Υπηρεσίας.

Πέρα από τα νομοθετήματα που έχουμε δώσει, πέραν της υποστήριξης που έχουμε προσφέρει ως Κυβέρνηση – καθώς ό,τι μας έχει ζητήσει η Αστυνομία το παρείχαμε – χρειάζεται να προωθηθεί το νομοσχέδιο που έχουμε καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την άρση του απορρήτου, για να καταστεί εφικτή, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους, η παρακολούθηση τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Για να μπορέσει, όπως μου έχει εξηγήσει η Αστυνομία και έχει δίκαιο σε αυτό, να φτάσει στην κορυφή της πυραμίδας της εμπορίας ναρκωτικών χρειάζεται να αξιοποιήσει τη δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων».

Ο κ. Νικολάου τόνισε ότι με την παραχώρηση αυτής της δυνατότητας θα πρέπει να ληφθούν αυστηρές προϋποθέσεις – εγγυήσεις, οι οποίες αν είναι δυνατό να εξαλείψουν ή να περιορίσουν στον ελάχιστο δυνατό βαθμό την οποιαδήποτε κατάχρηση. «Κανείς δεν επιθυμεί να υπάρξουν καταχρήσεις στη χρήση ενός τόσο δραστικού μέτρου, το οποίο είναι πραγματικά δυνατό να επηρεάσει βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που είναι το απόρρητο της επικοινωνίας και αφορά την ιδιωτική ζωή των πολιτών», πρόσθεσε.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, όπως υπάρξει μεταξύ τους διάλογος και επικοινωνία, αφού μελετήσει το κόμμα το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στις 30 Μαΐου στη Βουλή, με στόχο να αξιολογηθούν τα μέτρα ασφάλειας που έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο και εάν χρειαστεί να προστεθούν ακόμα και άλλα. «Είναι κοινή θέληση και απαίτηση να περιληφθούν τέτοιες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να περιορίσουν τη δυνατότητα της κατάχρησης», επεσήμανε, επαναλαμβάνοντας ότι η αξιοποίηση αυτού του μέσου είναι αναγκαία και θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατό ευρύτερη αποδοχή στο να παραχωρηθεί η δυνατότητα αυτή στην Αστυνομία, για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να διώξει το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά. «Παραχωρώντας αυτή τη δυνατότητα θα αναμένουμε όλοι από την Αστυνομία συγκεκριμένα αποτελέσματα, τα οποία θα περιορίσουν όσο το δυνατό γίνεται τέτοιου είδους εγκλήματα», είπε.  

Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου κατά πόσο αυτό το μέτρο θα λύσει το πρόβλημα με το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Νικολάου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι το οργανωμένο έγκλημα θα εξαλειφθεί και δεν θα υπάρχει.

Και πρόσθεσε: «Προσπάθεια είναι η Αστυνομία να λειτουργεί επιχειρησιακά κατά τρόπο ώστε να μπορεί να προλάβει εγκληματικές πράξεις ή στη συνέχεια να τις διερευνήσει αποτελεσματικά. Σοβαρά αδικήματα που σχετίζονται με το έγκλημα, διερευνώνται και κάποιοι οδηγούνται στη φυλακή. Όμως εκείνο που χρειάζεται είναι ο προληπτικός έλεγχος. Η Αστυνομία για το σκοπό αυτό έχει οδηγίες να επιδεικνύει μηδενική ανοχή και στην προσπάθεια για ενίσχυση της πρόληψης για να διερευνώνται περιπτώσεις που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα, δεν είναι αρκετό να έχουμε τους εκτελεστές μιας πράξης αλλά και την κορυφή της οργανωμένης δομής. Γι αυτό επιμένει και η Αστυνομία ότι χρειάζεται τη δυνατότητα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Με τον τρόπο αυτό η Αστυνομία θα έχει ένα ουσιαστικό όπλο για σκοπούς πρόληψης αλλά και δίωξης, όχι απλά εκείνων για τους οποίους βρίσκει μαρτυρία από άλλα πρόσωπα αλλά και να χρησιμοποιήσει τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις ως μαρτυρία ενώπιον του δικαστηρίου για να διωχθούν πρόσωπα που δεν φαίνονται στο προσκήνιο μιας εγκληματικής δραστηριότητας».

Ο κ. Νικολάου επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να μας παραξενεύει εάν στη δομή κάποιων ομάδων μπορεί να είναι και πρόσωπα που θα εκπλήξουν πολλούς», προσθέτοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. «Δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά στο γεγονός ότι μπορεί στην δομή μιας πυραμίδας εμπορίας ναρκωτικών να έχει και άτομα που θαυμάζουμε για την σωστή επιχειρηματική τους δραστηριότητα. Από τη στιγμή που δεν γνωρίζεις ποιος είναι στην κορυφή, δεν μπορείς ν’ αποκλείσεις κανέναν, εφόσον τώρα δεν έχεις την δυνατότητα να διαπιστώσεις εάν εκείνα τα άτομα που ξέρεις είναι η κορυφή,γιατί μπορεί πιο πάνω από αυτά να υπάρχουν άλλα άτομα», σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για την πρωτοβουλία του να πραγματοποιήσει τη σημερινή συνάντηση και ενημέρωση για τους τρόπους αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος που ταλαιπωρεί την κυπριακή κοινωνία. Διαβεβαίωσε τον κ. Νικολάου ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και πρότεινε όπως προχωρήσει σύντομα εάν είναι δυνατό η πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης για να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στην αποστολή της, αλλά και στις απαιτήσεις που έχει η κοινωνία.

Και πρόσθεσε: «Είναι καιρός, ενδεχομένως, κάποιες αρμοδιότητες που σήμερα έχει η Aστυνομία να μετακινηθούν σε άλλες Υπηρεσίες για να αξιοποιηθεί πιο σωστά το προσωπικό της δύναμης και εάν είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα ειδικό Σώμα για την ασφάλεια των αεροδρομίων και άλλων δημοσίων χώρων, ώστε να αποδεσμευθούν από αυτή την ευθύνη τα μέλη της Εθνικής Φρουράς, που πρέπει να επιστρέψουν στην υπηρεσία τους γιατί η Εθνική Φρουρά είναι ένας ζωτικός χώρος που χρειάζεται την περαιτέρω αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της. Η ΕΔΕΚ θα έχει θετική στάση για την υλοποίηση των συγκεκριμένων σχεδιασμών του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

-------------------------

ΕΚ/ΕΙ