Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-03-2021 18:22

Αναφορά του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων δρος Αδάμου Αδάμου για την Ημέρα της Μεσογείου και την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, στην Ολομέλεια της Βουλής

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου έχει ορίσει την 21η Μαρτίου ως Ημέρα της Μεσογείου, την οποία η Βουλή των Αντιπροσώπων, ιδρυτικό μέλος της Συνέλευσης, τιμά σήμερα.

Φέτος, η Ημέρα αυτή βρίσκει τη Μεσόγειο, μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς και πολιτισμικού πλούτου, αλλά και εστία συγκρούσεων και πολυσύνθετων προκλήσεων, στη δίνη μιας παγκόσμιας λαίλαπας. Οι συνέπειες  της πανδημίας Covid-19 στην υγεία, την οικονομία και την κοινωνία είναι δυσβάστακτες για όλο τον κόσμο, περισσότερο δε ακόμα για τους λαούς των νοτίων ακτών της Μεσογείου. Έτσι, η Ημέρα αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι ειδικά αφιερωμένη στον τιτάνιο  αγώνα που δίνουν η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, τα κράτη και, κυρίως, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και όλοι οι επαγγελματίες της πρώτης γραμμής,  για την ανάσχεση της πανδημίας και την επούλωση των πληγών που αφήνει.

Ταυτόχρονα, η ένταση που υπονομεύει την ασφάλεια και ειρήνη στο χώρο της Μεσογείου, καταδεικνύει την ανάγκη για περισσότερη αλληλεγγύη και συνεργασία, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 22 Δεκεμβρίου το 1992, υλοποιώντας σχετική απόφαση της συνδιάσκεψης του οργανισμού για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας τον ίδιο χρόνο, όρισε την 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό.

Το 2021 η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει ως θέμα τη σημασία του νερού για τον άνθρωπο, την πραγματική του αξία και πώς μπορούμε καλύτερα να προστατεύσουμε αυτό το ανεκτίμητο αγαθό. Το νερό αξίζει πιο πολύ από όσο κοστίζει όχι μόνο για τον άνθρωπο ως άτομο, αλλά και για το κάθε σπίτι, τον κάθε πολιτισμό και την κάθε κοινωνία. Χωρίς νερό δεν μπορεί να επιβιώσει η οικονομία, δεν νοείται δημόσια υγεία, καταρρέει το φυσικό περιβάλλον.

Ειδικά δε για τον τόπο μας, ο οποίος συχνά πλήττεται από περιόδους λειψυδρίας, η αειφόρος διαχείριση των υδατικών πόρων είναι ζωτικής σημασίας. Μόνο μέσω της καλλιέργειας υδατικής συνείδησης μπορούν να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις.

(ΣΧ)