Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-05-2021 13:36

Συμμετοχή της βουλεύτριας κας Σκεύης Κούτρα-Κουκουμά σε Διάσκεψη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Στο πλαίσιο των εργασιών της 142ης Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, το μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας κα Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά συμμετείχε χθες, μέσω διαδικτύου, σε συζήτηση στην ολομέλεια με θέμα «Νικώντας την πανδημία σήμερα και οικοδομώντας ένα καλύτερο αύριο: ο ρόλος των Κοινοβουλίων».

Η κα Κουκουμά επεσήμανε ότι η πρωτοφανής υγειονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα για περισσότερο από ένα χρόνο, έχει αναδείξει τις υπάρχουσες αδυναμίες και ανισότητες του παγκόσμιου κοινωνικού συστήματος και των δομών. Αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την άνιση πρόσβαση κρατών στα εμβόλια κατά της νόσου COVID-19, η κα Κουκουμά  υπογράμμισε ότι για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και την επίτευξη ταχείας οικονομικής ανάκαμψης απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, ενισχυμένη διεθνής συνεργασία, συντονισμός και αλληλεγγύη. Πρέπει η εμπειρία που αποκτήθηκε από την πανδημία, να μας καθοδηγήσει για την οικοδόμηση ενός καλύτερου αύριο, τόνισε η κα Κουκουμά.

Η κα Κουκουμά υπογράμμισε ότι τα Κοινοβούλια έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις προσπάθειες αυτές και αρμοδιότητα να διασφαλίσουν ένα ενισχυμένο κράτος πρόνοιας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της υγείας που αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για την ευημερία των ανθρώπων. Τα Κοινοβούλια, ανέφερε η κα Κουκουμά, καλούνται να μεταβάλουν τις τρέχουσες κοινωνικές δομές, υιοθετώντας εθνική νομοθεσία, στη βάση διεθνών συμφωνιών και συμβάσεων, που θα ενδυναμώνει τις γυναίκες και τους νέους, θα προστατεύει το περιβάλλον και θα βελτιώνει την ποιότητα ζωής όλων. Εξ ίσου σημαντικός είναι ο ρόλος των Κοινοβουλίων, σημείωσε η κα Κουκουμά, όσον αφορά στην άσκηση πίεσης, προκειμένου τα κράτη που δεν έχουν επικυρώσει ή που αποχώρησαν από διεθνείς συμβάσεις, όπως η Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα και η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη σε αυτές. Η κα Κουκουμά σημείωσε επίσης τον καθοριστικό ρόλο των Κοινοβουλίων στην προώθηση της οικονομικής βιωσιμότητας και ανάπτυξης, μεταξύ άλλων, μέσω της εφαρμογής της κυκλικής οικονομίας.

Παρά την πανδημία, η επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης παραμένει παγκόσμια προτεραιότητα και η μετατροπή της τρέχουσας κρίσης σε ευκαιρία αναδιάρθρωσης του κοινωνικού συστήματος αποτελεί πρωταρχικό στόχο, υπογράμμισε η κα Κουκουμά. Τόνισε δε ότι ένα κοινωνικό σύστημα, όπου οι γυναίκες και οι νέοι θα βρίσκονται στο προσκήνιο και οι παγκόσμιοι πόροι θα διατίθενται πιο ισότιμα, θα συμβάλει στην ουσιαστική μείωση της ανεργίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων.

Στις προσπάθειες για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος μετά την πανδημία, τα Κοινοβούλια πρέπει να επαγρυπνούν και να διαφυλάττουν τις δημοκρατικές αρχές και αξίες, παρεμβαίνοντας όπου και όταν κρίνεται απαραίτητο, κατέληξε η κα Κουκουμά. 

(ΜΓ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα