Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

15-06-2021 14:45

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση της Επιτροπής του ΟΑΣΕ για την Ανθρώπινη Διάσταση

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ ΟΑΣΕ), συμμετείχε σήμερα σε διαδικτυακή συζήτηση της Επιτροπής του ΟΑΣΕ για την Ανθρώπινη Διάσταση, με θέμα την ελευθερία της ειρηνικής συνάθροισης.

Σε παρέμβασή του, ο κ. Χατζηγιάννης εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού κατέδειξε ότι ακόμα και θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να θεωρούνται πάντα δεδομένες. Ειδικότερα όσον αφορά στις δυσκολίες που ανέκυψαν στην πλήρη άσκηση του δικαιώματος της ειρηνικής συνάθροισης, ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι, ενώ η λήψη μέτρων ήταν επιβεβλημένη, οι περιορισμοί δεν μπορούν, ωστόσο, να αποτελέσουν το νέο κανόνα.

Ο Κύπριος βουλευτής στηλίτευσε περιπτώσεις φίμωσης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης και άσκησης βίας εναντίον δημοσιογράφων, ως άκρως ανησυχητικές εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν επαγρύπνηση για συνεχή διασφάλιση των θεμελιωδών ελευθεριών. Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι οποιοιδήποτε περιορισμοί επιβάλλονται από το κράτος προς τους πολίτες, πρέπει να διασφαλίζουν πρώτα και πάνω από όλα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Τόνισε δε ότι οι θεμελιώδεις ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται από οποιεσδήποτε πολιτικά υποκινούμενες παρεμβάσεις, περιορισμούς ή αντίποινα, ώστε να διασφαλίζεται μια ουσιαστική βάση για την ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και γνώσεων, όπως προβλέπεται στην Τελική Πράξη του Ελσίνκι.

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε, τέλος, την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης του θέματος της ελευθερίας του συνέρχεσθαι στον διαδικτυακό χώρο.

 

(ΙΚ/ΣΧ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα