Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2021 12:42

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Νίκου Τορναρίτη στις εργασίες της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2021 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, κ. Νίκος Τορναρίτης, συμμετείχε σήμερα σε συζήτηση στην Ολομέλειας του Σώματος, με θέμα την ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας (ΜΜΕ), την εμπιστοσύνη των πολιτών και το δικαίωμα στην ενημέρωση.

Σε σχετική παρέμβασή του, ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκεστη σημασία της ανεξαρτησίας αλλά και εγκυρότητας των μέσων ενημέρωσης, ως δεικτών της ποιότητας της δημοκρατίας κάθε χώρας. Παράλληλα, στηλίτευσε τη φίμωση των μέσων ενημέρωσης και τις παράνομες διώξεις δημοσιογράφων σε χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ). Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους παραπληροφόρησης και διάδοσης ψευδών ειδήσεων, που ελλοχεύουν λόγω της ραγδαίας ανάπτυξης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) κατά την τελευταία δεκαετία.

Ο κ. Τορναρίτης υπογράμμισε τον ουσιαστικό ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και στην ενίσχυση της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ μέσω της θέσπισης του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου. Τόνισε δε την ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια των θεσμών και τη σημασία της ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τις εθνικές αρχές διακυβέρνησης. Αναφέρθηκε στην καθιέρωση του «δικαιώματος στη γνώση», ως χρήσιμου εργαλείου για την ενεργότερη εμπλοκή των πολιτών στο δημόσιο γίγνεσθαι και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη θεσμοθέτησης και αξιοποίησης της Πλατφόρμας του ΣτΕ για την προστασία της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας, ώστε αυτή να μετατραπεί σε ένα χρήσιμο εργαλείο προώθησης βέλτιστων πρακτικών όσον αφορά στην αμεροληψία, ανεξαρτησία, διαφάνεια, και αξιοπιστία των ΜΜΕ, αλλά και καταγραφής περιπτώσεων παραβίασης της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης πρόσβασης στην ενημέρωση.

(ΝΓ/ΕΧΡ)

Σχετικά Ανακοινωθέντα