Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-06-2021 09:51

Χαιρετισμός Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστα Καδή, στην Τελετή Αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick (26.6.2021)

Επιβραβεύονται οι προσπάθειες των φοιτητών και αναδεικνύεται το αξιόλογο έργο της πανεπιστημιακής κοινότητας

Με χαρά και συγκίνηση, παρευρίσκομαι στη σημερινή τελετή αποφοίτησης του Πανεπιστημίου Frederick, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη Λεμεσό, σε αυτό τον όμορφο χώρο. Η τελετή αποφοίτησης, αποτελεί την κορυφαία στιγμή για κάθε σπουδαστή, καθώς με την απόκτηση  του πτυχίου του,  ολοκληρώνεται ένας σημαντικός κύκλος της ζωής του. Με την αποψινή εκδήλωση επιβραβεύονται οι προσπάθειες που κατέβαλαν οι φοιτητές κατά τη διάρκεια των σπουδών τους και αναδεικνύεται, ταυτόχρονα, το αξιόλογο έργο που επιτελούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Πανεπιστήμιο Frederick αποτελεί ένα από τα πρωτοπόρα ιδιωτικά Πανεπιστήμια του τόπου μας, με πλούσια ιστορία και πολυδιάστατη προσφορά στην πνευματική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Αισθάνομαι την ανάγκη απόψε να κάνω ειδική αναφορά στον μεγάλο εμπνευστή και ιδρυτή του Πανεπιστημίου Μιχάλη Φρειδερίκου, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο έφυγε από κοντά μας για το μεγάλο ταξίδι, αφήνοντας πίσω του τεράστιο έργο και τη σφραγίδα της προσφοράς του στα εκπαιδευτικά δρώμενα του τόπου μας. Μια προσφορά μακρά και πολυσήμαντη, που είχε ως αφετηρία τη δεκαετία του 1960, με τη δημιουργία των Σχολών Φρειδερίκου και αποκορύφωμα την ίδρυση του δικού του Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Frederick. Ενός από τα κορυφαία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα στην πατρίδα μας. Πάγια θέση του Μιχάλη Φρειδερίκου, η οποία έγινε σημείο αναφοράς και βίωμα για το Πανεπιστήμιο Frederick, είναι η υιοθέτηση πρακτικών που θέτουν στο επίκεντρο τον φοιτητή, την ακαδημαϊκή του πρόοδο και την επαγγελματική του επιτυχία.

Φίλες και φίλοι,

Επιτρέψτε μου να καταθέσω και τη δική μου προσωπική εμπειρία για το Πανεπιστήμιο Frederick, αφού είχα την τιμή και την τύχη να αποτελώ μέλος του Ακαδημαϊκού του Προσωπικού, την περίοδο που εγκρίθηκε η λειτουργία του ως Πανεπιστημίου αλλά και τα πρώτα χρόνια της Πανεπιστημιακής του παρουσίας. Βίωσα τις προσπάθειες των ιδρυτών του, τις τεράστιες επενδύσεις που έγιναν τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, τις προκλήσεις που αντιμετώπιζε αλλά και τα επιτεύγματα που πέτυχε η Πανεπιστημιακή του κοινότητα.

Ευέλικτα και ποιοτικά προγράμματα σπουδών, ευρεία συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, συνεισφορά στην επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία, πολυάριθμες συνεργασίες με σημαντικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνούς ακτινοβολίας, κοινωνική προσφορά, αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του Πανεπιστημίου. Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι το Frederick, αποτελεί το μοναδικό Πανεπιστήμιο που λειτουργεί σε δύο πόλεις, στη Λευκωσία και στη Λεμεσό, δίνοντας έτσι περισσότερες ευκαιρίες φοίτησης σε υποψήφιους φοιτητές από όλη την Κύπρο και από το εξωτερικό.

Η Πολιτεία, χαιρετίζει και στηρίζει τη δράση τόσο του Πανεπιστημίου Frederick όσο και των άλλων ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναγνωρίζοντας ότι εξυπηρετούν τον στρατηγικό στόχο που έχει τεθεί για να καταστεί η Κύπρος διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο. Ως Κυβέρνηση, από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης του τόπου, είχαμε θέσει ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε τομές που δίνουν κύρος στα Πανεπιστήμια μας. Η σύσταση του «Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης», ο οποίος λειτουργεί στη βάση ευρωπαϊκών κατευθυντήριων γραμμών, έχει ήδη συνεισφέρει πολλά στη διασφάλιση της ποιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επιπρόσθετα, η στρατηγική που έχει υιοθετήσει το Υπουργείο Παιδείας, περιλαμβάνει, ανάμεσα σε άλλα, την υπογραφή Συμφωνιών Αμοιβαίας Αναγνώρισης Τίτλων Σπουδών, Μνημονίων Συναντίληψης και άλλων εκπαιδευτικών συμφωνιών με μεγάλες χώρες και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικές εκθέσεις και την προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών. 

Βέβαια, τα ευεργετικά αποτελέσματα της οικοδόμησης δυναμικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θα είναι εμφανέστερα εάν ευρύτερα δημιουργηθούν στον τόπο μας συνθήκες αειφόρου ανάπτυξης. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Ένα μοντέλο που αφορά την Κύπρο του αύριο, το οποίο αντιμετωπίζει τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και αποτελεί το άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας. Το σχέδιο με τίτλο «Η Κύπρος του αύριο», με προϋπολογισμό που δυνατόν να φτάσει μέχρι και τα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, περιλαμβάνει επενδύσεις, έργα και δράσεις που προωθούν την πράσινη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και την καινοτομία, μέσω των οποίων δημιουργούμε προοπτικές εργοδότησης σε ποιοτικές θέσεις εργασίας, αντάξιες των προσόντων των αποφοίτων μας. Το Σχέδιο αποσκοπεί σε ένα πιο βιώσιμο και ελπιδοφόρο μέλλον, μέσα από την υιοθέτηση των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτή την πορεία είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε συμπαραστάτη το Πανεπιστήμιο Frederick που γνωρίζω ότι με τη δράση του καλύπτει τους στόχους αυτούς, αλλά και ευρύτερα την Πανεπιστημιακή Κοινότητα της Κύπρου.

Ολοκληρώνοντας, επιτρέψτε μου να απευθυνθώ και στους τιμώμενους της αποψινής βραδιάς.

Αγαπητοί απόφοιτοι,

Αυτή η βραδιά θα είναι για πάντα χαραγμένη στη μνήμη σας, γιατί σήμερα, ως πτυχιούχοι επιστήμονες, θα μπορείτε να αντικρύσετε το μέλλον σας έχοντας τα κατάλληλα εφόδια. Εσείς ξέρετε καλύτερα από τον καθένα με πόσο κόπο, θυσίες και αγωνίες, καταφέρατε να φτάσετε σε αυτή τη στιγμή. Αυτό που πετύχατε είναι δικό σας επίτευγμα για το οποίο όμως και εμείς, η Πολιτεία, το Πανεπιστήμιο σας, η οικογένεια σας, οι καθηγητές σας και η κοινωνία εν γένει, είμαστε περήφανοι. Είμαστε περήφανοι για σας, γιατί βλέπουμε στο πρόσωπο σας μια νέα γενιά επιστημόνων, ικανών να διεκδικήσουν το βέλτιστο για τον εαυτό τους και για τον τόπο μας. Η δική μου έκκληση είναι να επιδιώκετε διαρκώς να πετύχετε τα όνειρα σας και να πιστεύετε στις δυνατότητες σας. Θα ήθελα να σας συγχαρώ θερμά για την αφοσίωση και το ζήλο που επιδείξατε, ώστε να  πετύχετε τον στόχο σας και να φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών σας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματα της ζωής σας.

(ΜΑΚ)