Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-08-2021 14:35

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία που επιβλήθηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εντός του 2021

Μέσα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων προώθησε την ποινική δίωξη Εργοδοτών και Διευθυντή εταιρείας, που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας, οι οποίες αφορούσαν θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού καταδίκασε μέσα στο 2021 τα ακόλουθα πρόσωπα:

1. Την εταιρεία «EUROGATE CONTAINER TERMINAL LIMASSOL LIMITED», που δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταφοράς και στοίβασης εμπορευματοκιβωτίων, σε συνολικό πρόστιμο €8.000, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης των Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α)     Παράλειψη παροχής τέτοιων πληροφοριών, οδηγιών, εκπαίδευσης και επιτήρησης και παράλειψη βεβαίωσης ότι εργοδοτούμενος της είχε επαρκείς γνώσεις και πείρα σε σχέση με την εργασία που επρόκειτο να εκτελέσει, με αποτέλεσμα ενώ αυτός οδηγούσε το μηχάνημα μεταφοράς και στοιβασίας εμπορευματοκιβωτίων για δοκιμαστικό έλεγχο, να τραυματιστεί σοβαρά σε διάφορα μέρη του σώματός του, ύστερα από ανατροπή του μηχανήματος.

(β)    Παράλειψη διάθεσης γραπτής εκτίμησης των κινδύνων που προκύπτουν από τις δραστηριότητές της, και ειδικότερα για τις δραστηριότητες συντήρησης και ελέγχου των μηχανημάτων της, με αποτέλεσμα τον μη έγκαιρο εντοπισμό και εκτίμηση των κινδύνων, καθώς και τη μη λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων.

(γ)     Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και την οργάνωση της εκπαίδευσης και των δραστηριοτήτων των εργοδοτουμένων της, ιδιαίτερα των νεοπροσληφθέντων, και τον έλεγχο και αξιολόγηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων τους.

2. Την εταιρεία «P. CHARALAMBOUS PAINTERS LIMITED», που δραστηριοποιείται στον τομέα εργασιών βαφής, σε συνολικό πρόστιμο €5.500, για τις πιο κάτω παραβάσεις, των περί Διαχείρισης των Θεμάτων Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Κανονισμών και των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που προκάλεσαν τον σοβαρό τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α)  Παράλειψη παροχής ασφαλούς εγκατάστασης, ήτοι κατάλληλου κινητού τροχοφόρου καλαθοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος και μεθόδου εργασίας για την ασφαλή ανύψωση προσώπων, με αποτέλεσμα την ανατροπή τροχοφόρου καλαθοφόρου ανυψωτικού μηχανήματος, με το οποίο ανυψώθηκε εργοδοτούμενός της και τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της στο κεφάλι. 

(β)  Παράλειψη εφαρμογής κατάλληλου συστήματος ασφάλειας ή συστήματος διαχείρισης των κινδύνων, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων, οι διευθετήσεις για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό, την οργάνωση, τον έλεγχο, καθώς και την παρακολούθηση και την αναθεώρηση των προληπτικών και προστατευτικών μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται για τις δραστηριότητες στον χώρο εργασίας που ενέχουν κινδύνους.

 

3.    Την εταιρεία «SUPERAERIALPLATFORMSLTD», που δραστηριοποιείται στον τομέα εισαγωγής και πώλησης μηχανημάτων, σε συνολικό πρόστιμο €1.200, για την πιο κάτω παράβαση, των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων, που έθεσε σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της καθώς και άλλα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη διασφάλισης της παροχής, στα πρόσωπα στα οποία προμήθευσε μηχάνημα, επαρκών πληροφοριών σχετικά με την ασφαλή χρήση του, όπως το εγχειρίδιο χειριστή και οδηγίες ασφαλούς χρήσης. 

4. Έναν διευθυντή σε συνολικό πρόστιμο €1.200 για παραβάσεις των προνοιών της νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία.

ΕΧ/ΙΚ