Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

13-09-2024 11:55

Συμμετοχή τoυ βουλευτή κ. Ανδρέα Πασιουρτίδη στις εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νέων Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης

Συνεχίζονται στο Ερεβάν οι εργασίες του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Νέων Βουλευτών της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Ο βουλευτής κ. Ανδρέας Πασιουρτίδης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα «Ο αντίκτυπος της σημερινής παγκόσμιας κρίσης στα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα και στην ενδυνάμωση των νέων». Ο κ. Πασιουρτίδης έκανε ειδική μνεία στην Κύπρο, η οποία, όπως ανέφερε, βρέθηκε αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις,  από την τουρκική εισβολή του 1974 και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος του εδάφους της, ως την οικονομική κρίση του 2013, την πανδημία και την κλιματική κρίση. Ο κ. Πασιουρτίδης επισήμανε ότι σε περιόδους μεγάλων προκλήσεων, τα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των νέων είναι τα πρώτα που πλήττονται και ότι η οικονομική αστάθεια έχει αρνητικό αντίκτυπο στα θεμελιώδη δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην ουσιαστική απασχόληση και στη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που διαμορφώνουν τη ζωή και το μέλλον των νέων. Η έννοια της ενδυνάμωσης των νέων, πρόσθεσε, η οποία είναι συνυφασμένη με την ικανότητα τους να ασκούν τα κοινωνικοοικονομικά τους δικαιώματα, υπονομεύεται επίσης σημαντικά σε καιρούς κρίσεων.

Ως νέοι βουλευτές, τόνισε ο κ. Πασιουρτίδης, έχουμε καθήκον να υπερασπιστούμε τα κοινωνικο-οικονομικά δικαιώματα και την ενδυνάμωση των νέων και να διασφαλίσουμε ότι οι απόψεις τους και τα αιτήματά τους κατευθύνουν τις νομοθετικές, δημοσιονομικές και εποπτικές μας προσπάθειες. Εν προκειμένω, ο κ. Πασιουρτίδης σημείωσε ότι η υιοθέτηση νόμων που θα διασφαλίζουν την ποιότητα της εκπαίδευσης και τις ευκαιρίες εργοδότησης των νέων ακόμη και σε περιόδους κρίσεων, πρέπει να καταστεί προτεραιότητα. Εισηγήθηκε συναφώς  τη θέσπιση νομοθεσιών που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία μάθησης για όλους τους μαθητές και που θα ενθαρρύνουν την ανάπτυξη πράσινων θέσεων εργασίας για τους νέους, ως μέρος και των σχεδίων δράσης των χωρών για το κλίμα. Πρότεινε επίσης την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις για πρόσληψη και κατάρτιση των νέων, ώστε να διασφαλίσουν τη θέση τους σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πτυχή, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι καθίσταται αναγκαία η αύξηση των κονδυλίων για τη νεολαία στους εθνικούς προϋπολογισμούς, περιλαμβανομένης της αυξημένης χρηματοδότησης για την παιδεία και ειδικότερα για ψηφιακές υποδομές, για την επαγγελματική κατάρτιση των νέων και για την ανάπτυξη της πράσινης επιχειρηματικότητας. Τα μέτρα αυτά, ανέφερε ο κ. Πασιουρτίδης, θα δώσουν τη δυνατότητα στους νέους να είναι συνάμα πρωταγωνιστές και δικαιούχοι της μετάβασης σε μια βιώσιμη οικονομία.

Αναφερόμενος στον εποπτικό ρόλο των κοινοβουλίων, ο κ. Πασιουρτίδης τόνισε ότι η εφαρμογή των κυβερνητικών πολιτικών για τη νεολαία, πρέπει να τυγχάνει στενής παρακολούθησης, έτσι ώστε οι συγκεκριμένες πολιτικές να μην παραμένουν κενό γράμμα, αλλά να μετουσιώνονται σε απτές, θετικές αλλαγές στη ζωή των νέων. Εξίσου σημαντική, σημείωσε καταληκτικά ο κ. Πασιουρτίδης, είναι η στενή συνεργασία των κοινοβουλίων με την κοινωνία των πολιτών, με ομάδες νεολαίας και με διεθνείς οργανισμούς, μέσω της οποίας να δεσμεύεται η εκτελεστική εξουσία όσον αφορά στην προστασία των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων των νέων σε περιόδους κρίσεων, όπως η τωρινή, που δοκιμάζει την ανθεκτικότητα της νεολαίας μας όσο ποτέ άλλοτε.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)