Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

08-06-2018 13:48

Χαιρετισμός Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Ιωάννας Παναγιώτου στην εκδήλωση «Ετήσια βραβεία Περιβάλλοντος 2018», χθες

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θέσπισε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, με στόχο να υπενθυμίσει στους κατοίκους του πλανήτη ότι το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άμεσα συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων.

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι το ανθρώπινο είδος, για να επιβιώσει στο εγγύς μέλλον, πρέπει να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Το Κίνημα Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών τιμά αυτή τη μέρα με την ύπαρξη του, τις καθημερινές παρεμβάσεις του, εδώ και χρόνια, και τη θεσμοθέτηση εκδηλώσεων όπως η σημερινή, όπου επιβραβεύει την προσπάθεια αυτών που έχουν επενδύσει μέρος της ζωής τους για την πραγμάτωση της Οικολογίας.

Φέτος ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ το σκεπτικό της εκδήλωσης που στηρίζεται στη σημασία της άμεσης εμπλοκής και διεκδίκησης της προστασίας του περιβάλλοντος από ομάδες πολιτών που οργανώνονται και δρουν συντονισμένα, κυρίως για πρόληψη και/ή αντιμετώπιση προβλημάτων περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής που συνδέονται με την περιοχή στην οποία κατοικούν. 

Η αρχή της ενεργούς συµµετοχής του πολίτη σε περιβαλλοντικά θέµατα διέπει και ρυθµίζει τη διαµόρφωση οικολογικής συνείδησης και την ανάπτυξη φιλοπεριβαλλοντικής δράσης µέσα από ένα πλέγµα διατάξεων και πρακτικών.

Η κατοχύρωση της αρχής στους τρεις επιµέρους πυλώνες της Σύμβασης του Aarhus (πληροφόρηση, συµµετοχή, δικαστική προστασία) αποτελεί αναµφίβολα µια κατάκτηση του σύγχρονου κόσµου, που ενίσχυσε διεθνώς τη συµµετοχική και παρεµβατική δράση υπέρ του περιβάλλοντος και συνέτεινε σηµαντικά στη διεύρυνση και εµπέδωση της δηµοκρατίας.

Σε όλα αυτά τα πεδία και τις µορφές εκδήλωσης φιλοπεριβαλλοντικής δράσης, η ενεργός συµµετοχή των πολιτών και των ενώσεών τους, δηλαδή των άµεσα ενδιαφεροµένων κοινωνών του δικαιώµατος στο έννοµο αγαθό του περιβάλλοντος, προσλαµβάνει έναν καίριο και καθοριστικό ρόλο, έχοντας πολλά και σηµαντικά να προσφέρει στον παρόντα χρόνο, αλλά και ως πολύτιµη παρακαταθήκη για τις επερχόµενες γενιές, αφού επηρεάζει µε την πρωτοβουλία, τη γνώµη και τη στάση του τη διαδικασία λήψης και το περιεχόµενο των αποφάσεων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να συγχαρώ τις ομάδες ενεργών πολιτών που το Κίνημα Οικολόγων, Συνεργασία Πολιτών θα τιμήσει απόψε και να κλείσω τον χαιρετισμό μου με ένα απόσπασμα από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη «Η απόφαση».

Γράφει λοιπόν ο ποιητής:

Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;

Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ἕνα ὄχι.

Τὸ ἔχετε τὸ πρόβλημα σκεφτεῖ

Πιστεύω ἀσφαλῶς πὼς σᾶς βασάνισε

Τὰ πάντα βασανίζουν στὴ ζωὴ

Παιδιὰ γυναῖκες ἔντομα

Βλαβερὰ φυτὰ χαμένες ὦρες

Δύσκολα πάθη χαλασμένα δόντια

Μέτρια φίλμς. Κι αὐτὸ σᾶς βασάνισε ἀσφαλῶς.

Μιλᾶτε ὑπεύθυνα λοιπόν. Ἔστω μὲ ναὶ ἢ ὄχι.

Σὲ σᾶς ἀνήκει ἡ ἀπόφαση.

(ΑΧ/ΕΙ)