Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

05-09-2024 12:16

Δήλωση της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρος Μαρίας Παναγιώτου στη συνέντευξη Τύπου για την Προεδρία της Κύπρου της Ομάδας των ΜED9 για το 2024, στο Προεδρικό Μέγαρο

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ολοκλήρωσε με επιτυχία προχθές, 3 Σεπτεμβρίου, τη δική του Υπουργική Σύνοδο των κρατών μελών MED9 της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) με θέμα: «Η απειλή της ξηρασίας για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής».

Είναι η πρώτη συνάντηση που διεξήχθη σε επίπεδο MED9 με αυτή τη θεματική, και πριν από την κορύφωσή της, στις 3 Σεπτεμβρίου, προηγήθηκε μαζί με τους Υπουργούς Γεωργίας της MED9 επίσκεψη σε πρότυπη γεωργική μονάδα, που αξιοποιεί έξυπνα συστήματα άρδευσης και καλύπτει μέρος των αναγκών του σε άρδευση μέσω της συλλογής και αποθήκευσης βρόχινου νερού, καθώς και σε μονάδα αξιοποίησης των αστικών λυμάτων.

Σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία, που η Μεσόγειος αντιμετωπίζει πρωτοφανείς προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής, με τη λειψυδρία να επηρεάζει άμεσα τη γεωργία, την επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική σταθερότητα, η Σύνοδος των Υπουργών Γεωργίας MED9 ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης και της συλλογικής δράσης.

Οι εννέα μεσογειακές χώρες, αξιοποιώντας ακριβώς τη δύναμη της συνεργασίας, επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από την ξηρασία στον πρωτογενή τομέα παραγωγής σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Για εμάς βεβαίως, ως Κύπρος, η θεματική της Συνόδου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού η λειψυδρία έχει σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Και ακριβώς για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η Κύπρος έχει επενδύσει και θα συνεχίσει εντατικά και στοχευμένα να επενδύει σε έργα υποδομής φύλαξης του νερού, καθώς και σε μη συμβατικούς υδάτινους πόρους, όπως η αφαλάτωση και η επεξεργασία λυμάτων.

Η αύξηση του πληθυσμού, αλλά και του τουρισμού, η οικονομική ανάπτυξη, το πεπαλαιωμένο δίκτυο σε συνδυασμό με τη μείωση της βροχόπτωσης ένεκα της κλιματικής αλλαγής επιτείνουν τις ανάγκες σε νερό. Είναι για αυτό που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για υιοθέτηση νέων βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης υδάτων, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Γι’ αυτό η κοινή δήλωση των Υπουργών Γεωργίας των MED9, που συμφωνήθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 στην επαρχία της Αμμοχώστου, αποτελεί ακριβώς το κοινό μας πλαίσιο συνεργασίας, τη συνεκτική μας προσέγγιση για τη διαχείριση του νερού, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική πολιτική της ΕΕ.

Αυτή η κοινή μας θέση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών των MED9 που θα λάβει χώρα τον Οκτώβριο στην Κύπρο, ενώ θα κατατεθεί και στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 23 Σεπτεμβρίου. Η κοινή Δήλωση των MED9 έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, λίγο πριν από τον σχηματισμό της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την έναρξη των συζητήσεων για τη νέα μορφή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και του νέου δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, τα αιτήματα της Κοινής Δήλωσης είναι τα ακόλουθα:

1.    Εφαρμογή Βιώσιμης Διαχείρισης Νερού

Δέσμευση για υιοθέτηση προηγμένων τεχνικών άρδευσης και τεχνολογιών εξοικονόμησης νερού στη γεωργία, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των αγροτών από τις ελλείψεις νερού και την προσαρμογή τους στις κλιματικές αλλαγές.

2.    Ενίσχυση Συνεργασίας μεταξύ των χωρών MED9

Προώθηση ανταλλαγής πληροφοριών, κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συνεπειών της ξηρασίας.

3.    Ολοκληρωμένη Νομοθετική Προσέγγιση

Υποστήριξη της συνέργειας και συνοχής σε όλες τις νομοθετικές διαδικασίες, με έμφαση στην ευελιξία και απλοποίηση της προσαρμογής των μέτρων διαχείρισης νερού στο πλαίσιο της ΚΑΠ.

4.    Υποστήριξη της Στρατηγικής Ευρωπαϊκής Ανθεκτικότητας στο Νερό

Παρότρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας στρατηγικής που να λαμβάνει υπόψη τις συγκεκριμένες γεωργικές και τοπικές ανάγκες της Μεσογείου, με έμφαση στη βιωσιμότητα, την επισιτιστική ασφάλεια και τα εισοδήματα των αγροτών.

5.    Προώθηση Κουλτούρας Εξοικονόμησης Νερού

Έμφαση στη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού και των αγροτών στη χρήση του νερού.

Αγαπητοί,

Για εμάς στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος η παρουσία των Υπουργών Γεωργίας των MED9 στην Κύπρο, καθώς και του ίδιου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας κατέδειξε τη σημασία που αποδίδουν τόσο τα κράτη μέλη της Μεσογείου όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της λειψυδρίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει την επιτυχία της Συνόδου.

Η επιτυχής έκβαση της Συνόδου βέβαια φαίνεται και στην κατάληξη σε Κοινή Δήλωση, η οποία αποτελεί την κοινή μας πορεία ως MED9 για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ξηρασίας. Είναι αδιαμφισβήτητο πως κανένα κράτος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του αυτές τις προκλήσεις. Και είναι για αυτό που θεωρώ πως η ενότητα που επιδείξαμε στη MED9 δεν είναι απλώς μια συμβολική κίνηση, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο, που θα μας οδηγήσει σε ουσιαστικά και απτά αποτελέσματα, προσφέροντας ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Η Κύπρος θα συνεχίσει να πρωτοστατεί σε αυτή την κοινή προσπάθεια, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση των μελλοντικών πολιτικών για μια δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή διαχείριση των υδάτινων πόρων τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

(ΕΦυς/ΝΓιαν/ΓΣ)