Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-06-2018 15:36

Χαιρετισμός του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πρόδρομου Προδρόμου στην Ημερίδα Ποιότητας της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης

Είναι με μεγάλη χαρά που, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, σας καλωσορίζω, για άλλη μια χρονιά, στην Ημερίδα Ποιότητας της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης. Σε αυτό τον ετήσιο θεσμό εορτασμού της Ποιότητας, όπου τιμώνται οι εταιρείες οι οποίες αποδεικνύουν την αφοσίωσή τους στην Ποιότητα μέσω της πιστοποίησης. Το να εκφράζεις χαρά σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και φιλοφρόνηση, πιστέψετέ με όμως ότι υπάρχουν ουσιαστικοί και αντικειμενικοί λόγοι για να αισθανόμαστε χαρούμενοι για το έργο που επιτελείται από την Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης και τον Οργανισμό Τυποποίησης. Στη φάση ανάπτυξης στην οποία έχει εισέλθει η χώρα μας και στην απαιτητική εποχή που ζούμε, είναι σημαντικό να φροντίζουμε και να βελτιώνουμε την ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών, αλλά και να μπορούμε να προσφέρουμε στην αγορά τα εχέγγυα γι’ αυτή την ποιότητα.

Πρέπει να εκφράσουμε ικανοποίηση διότι διαπιστώνουμε ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων και οργανισμών αναγνωρίζουν τη σημασία της ποιότητας, υιοθετούν ανάλογες αρχές και πρακτικές και επιτυγχάνουν την πιστοποίησή τους. Παράλληλα είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που βλέπουμε ότι η Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης διευρύνει τις δραστηριότητές της σε νέες υπηρεσίες και προϊόντα  αλλά και συνεχίζει την επέκτασή της στο εξωτερικό –για την οποία εντυπωσιακή επέκταση προ ολίγου ακούσαμε από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κα Κότσαπα- κάτι το οποίο αποδεικνύει τη διεθνή αναγνώριση των πιστοποιητικών της εταιρείας.

Είναι ακόμη αξιοσημείωτο ότι πέραν από ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουμε και δημόσιες Υπηρεσίες που συνεχίζουν να εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης ποιότητας βάσει του ISO 9001. Ενώ και το Προεδρικό Μέγαρο σεμνύνεται ότι έχει πιστοποιηθεί με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMAS. Με αυτό τον τρόπο βλέπουμε να μετουσιώνεται σε πράξη η μεγάλη προσπάθεια που έχει αρχίσει το κράτος για να μεταρρυθμίσει και να εκσυγχρονίσει τη Δημόσια Υπηρεσία ευρύτερα, έτσι ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική και να έρθει πιο κοντά στον πολίτη και στις επιχειρήσεις.

Με αυτό τον τρόπο, μέσω της κρατικής μηχανής, η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα τη δέσμευσή της για συνεχή βελτίωση της παραγωγικότητας  και τον εκσυγχρονισμό τόσο των δομών της όσο και της εξυπηρέτησης που προσφέρει στον πολίτη. Οφείλουμε να διαφυλάττουμε, να στηρίζουμε και να διατηρούμε υγιείς τις απαραίτητες υποδομές ποιότητας, αφού αυτές είναι πολύτιμα εργαλεία διαρκούς αναβάθμισης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Είναι και με αυτό τον τρόπο που επιτυγχάνουμε όχι μόνο να διατηρούμε  ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά να έχουμε και βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Τυποποίησης  και η Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης διαδραματίζουν τον δικό τους σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Η Κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Οικονομικών, με την ιδιότητά του ως ο μοναδικός Μέτοχος τους, εκφράζουν και δημόσια τα συγχαρητήριά τους για την πολυδιάστατη δράση και προσφορά τους στην οικονομία και κοινωνία του τόπου μας. Μιλώντας μάλιστα και για την ευρύτερη κοινωνία, θα αρκούσε να αναφερθώ για παράδειγμα στο Σχέδιο Ελέγχου των παιχνιδότοπων, που μόλις έχω δει στον φάκελο που μας έχετε δώσει, ή ακόμα στη διαδικασία για Ελέγχους σε ανελκυστήρες και κυλιόμενες σκάλες ή διαδρόμους, όπως φαίνεται στον πίνακα δίπλα μας, για να αντιληφθούμε πόσο νευραλγικής σημασίας είναι η ποιοτική εξασφάλιση για την καθημερινότητα των ανθρώπων.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και ο Υπουργός Οικονομικών προσωπικά, ο οποίος σίγουρα θα ήθελε να ήταν εδώ σήμερα αν δεν τον εμπόδιζαν κρίσιμες περιστάσεις για άλλα καθήκοντά του αυτές τις μέρες, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τους δύο αυτούς Οργανισμούς, όχι μόνο γιατί αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για επίτευξη των στόχων που αναφέραμε, αλλά γιατί και οι ίδιοι αποτελούν επιτυχημένο μοντέλο εκσυγχρονισμού δημοσίων οργανισμών. Αυτό μαρτυρά η μετατροπή τους σε αυτόνομους, ανεξάρτητους, ιδιωτικού δικαίου οργανισμούς, η οποία και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην κατακόρυφη βελτίωση της απόδοσης των λειτουργιών τους.

Συναισθανόμενοι την τεράστια σημασία της Ποιότητας στην προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, καλούμε όλους, το Δημόσιο, τους ημικρατικούς οργανισμούς, τις κρατικές εταιρείες και, βεβαίως, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, να αξιοποιούν τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Πρότυπα σε όλες τις δραστηριότητές τους. Διότι συνειδητοποιούμε πλέον ότι η εφαρμογή κριτηρίων Ποιότητας παντού, αποτελεί καθήκον στην προσπάθεια να μεγιστοποιήσουμε και την απόδοση των δραστηριοτήτων μας και, στην άλλη άκρη, το όφελος των καταναλωτών και της κοινωνίας.

Είμαι σίγουρος ότι η επιβράβευση των προσπαθειών των πιστοποιημένων οργανισμών και επιχειρήσεων θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Μια πολιτεία και μια κοινωνία που επιβραβεύουν την ποιότητα βρίσκονται στον σωστό δρόμο.

Τέλος, θα ήθελα εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη να συγχαρώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης και του Κυπριακού Οργανισμού Τυποποίησης για τους υψηλούς ποιοτικούς στόχους που θέτει, καθώς, επίσης, τη Διεύθυνση και το προσωπικό για τη μεθοδική και αποτελεσματική προσπάθεια επίτευξης των στόχων αυτών. Σας εύχομαι να συνεχίσετε με την ίδια καλή δουλειά και να έχετε πάντα επιτυχίες.

____________

ΡΜ/ΣΧ