Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

27-09-2021 10:15

Ομιλία Επιτρόπου Αγροτικών Πληρωμών κ. Ανδρέα Κυπριανού στο 5ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού στο πολυλειτουργικό πάρκο Λεμεσού, χθες

Σας καλωσορίζω στο 5ο Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού και σας ευχαριστώ για την παρουσία σας στην φετινή μας εκδήλωση. Δυστυχώς η πανδημία του κορωνοϊού δεν άφησε τη φετινή μας διοργάνωση να οργανωθεί όπως ήταν προγραμματισμένη, δηλαδή με περίπτερα και παρουσίαση των αγροτικών μας προϊόντων και εδεσμάτων και με την παρουσία των αγροτών μας που είναι και ο κύριος στόχος μας. Θα κινηθούμε φέτος μέσα σε αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα όπως αυτά έχουν αποφασιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας. Χρειάζεται όλοι να καταβάλουμε μια σοβαρή, ομαδική και συνεχή προσπάθεια ούτως ώστε να καταπολεμήσουμε το νέο αυτό αόρατο εχθρό που ταλαιπωρεί το παγκόσμιο αλλά και τη χώρα μας.

Είναι με μεγάλη τιμή και σεβασμό που απευθύνομαι σήμερα προς τη γεωργική μας τάξη, την οποία και ευχαριστώ από καρδίας, γιατί μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες καταβάλει μία τεράστια προσπάθεια ούτως ώστε να καταφέρουμε να κτίσουμε όλοι μαζί αγροτική οικονομία, να πατάξουμε την αστυφιλία και να δημιουργήσουμε τη φυγόκεντρο που όλοι επιθυμούμε από τα αστικά κέντρα προς την ύπαιθρο. Είναι κορυφαίας σημασίας η δημιουργία θέσεων εργασίας στην ύπαιθρο, εξαιρετικά σημαντική για τη αύξηση του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος αλλά και πολύ σημαντική για την οικονομία του τόπου και την επιβίωση της υπαίθρου.

Με την ανάληψη των καθηκόντων μου στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών και με συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης που έχω αναλάβει, έχω θέσει κεντρικά σε αυτές τις πρώτες μέρες της παρουσίας μου στον Οργανισμό πολύ συγκεκριμένους στόχους.

Προσπάθεια θα γίνει άμεσα ώστε στελέχη του Οργανισμού να είναι παρόντα στην ύπαιθρο, στις κοινότητες μας, ώστε να ενημερώνουν τους αγρότες μας και τους άλλους αιτητές για τα προγράμματα και τα σχέδια του Οργανισμού αλλά και για να στηρίξουν τους αιτητές μας σε σχέση με την ορθή ολοκλήρωση των αιτήσεων για τα πολλαπλά προγράμματα που επιχορηγεί ο Οργανισμός.

Αυτό θα γίνεται τόσο μέσα από περιφερειακές συγκεντρώσεις, αλλά και ιδιαίτερα σε συνεργασία με Δημάρχους και Κοινοτάρχες ώστε στελέχη του Οργανισμού να ευρίσκονται στα Κοινοτικά Συμβούλια σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών που θα χρειάζονται για την πλήρη ενημέρωση των δικαιούχων.

Θέλουμε να πετύχουμε τη μεγιστοποίηση της άντλησης Ευρωπαϊκών Κεφαλαίων, και αυτό θα γίνει μέσα από την εφαρμογή νέων σχεδίων αλλά και από τη σωστή ενημέρωση ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για τα προγράμματα που θα προκηρύσσονται, αλλά και ορθή υποβολή των αιτήσεων για μείωση της γραφειοκρατίας και της καθυστέρησης.

Στόχος και σκοπός θα είναι επίσης η ενίσχυση του Τμήματος Πληροφορικής και της βάσης δεδομένων του Οργανισμού ούτως ώστε να μπορούμε έγκαιρα και έγκυρα να πληρώνουμε όλους τους δικαιούχους. Είναι κατά την άποψη μου επιτακτικό οι γεωργοί μας και οι κτηνοτρόφοι μας να πληρώνονται έγκαιρα όλες τους τις χορηγίες για να μπορούν και οι ίδιοι να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Στόχος και σκοπός, επίσης, είναι η μείωση στον ελάχιστο δυνατό βαθμό των ενστάσεων προς τον Οργανισμό αλλά και το ξεκαθάρισμα των ιδιοκτησιών για τις οποίες υποβάλλονται αιτήσεις.

Η Κύπρος διαθέτει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα και η μεταποίηση τους είναι κορυφαίας σημασίας για την οικονομία του τόπου και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε ώστε να υπάρξουν νέα επενδυτικά προγράμματα τα οποία θα βοηθήσουν τις κοινότητες της υπαίθρου.

Ανοίγουμε μία νέα σελίδα συνεργασίας, τόσο με το Υπουργείο Γεωργίας αλλά και με άλλα Υπουργεία που λειτουργούν ως Ανάδοχοι του Οργανισμού όπως το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Εμπορίου, Ενέργειας και Βιομηχανίας, ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε νέα προγράμματα μέσα στα πλαίσια και της νέας στρατηγικής για στήριξη των ορεινών κοινοτήτων.

Θέλω να τονίσω ότι από την επόμενη χρονιά το Αγροτικό Φεστιβάλ Πολιτισμού θα πάει πίσω στους αγρότες και στην ύπαιθρο. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών θα στηρίξει εκδηλώσεις των κοινοτήτων μας που αφορούν τη γεωργία και την κτηνοτροφία, τα παραδοσιακά προϊόντα και άλλα, και θα συνδιοργανώσει στην ύπαιθρο για τους κατοίκους της υπαίθρου εκδηλώσεις και πολιτιστικά φεστιβάλ.

Σαν Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εργαστώ σκληρά μαζί με τους λειτουργούς και συνεργάτες μου ώστε ο Κύπριος αγρότης να έχει ακόμα περισσότερη στήριξη αλλά και για να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής αγροτικής οικονομίας.

Θέλω ακόμα να σας τονίσω με έμφαση ότι οι πόρτες του Οργανισμού, αλλά και η πόρτα του Επιτρόπου θα είναι πάντοτε ανοικτές για οποιονδήποτε και για οτιδήποτε απασχολεί τον καθένα και την καθεμιά από εσάς.

Επιδίωξή μου, στο άμεσο μέλλον είναι να έχω προσωπικές επαφές με όλες τις Αγροτικές Οργανώσεις αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα για να ακούσω εισηγήσεις και απόψεις που θα βοηθήσουν στην καλύτερη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού.

Θεωρώ ότι το μεγαλύτερο κέρδος για τους γεωργούς και γενικά τους παραγωγούς προκύπτει από την δευτεροβάθμια επεξεργασία και μεταποίηση της γεωργικής παραγωγής γεγονός που δημιουργεί την προστιθέμενη αξία στο προϊόν γι’ αυτό και θα ενθαρρύνουμε την μεταποίηση παραδοσιακών προϊόντων όπως και την εμπορία τους έτσι που το κέρδος για τον αγρότη μας να μεγιστοποιηθεί.

Θέλω με αυτή την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους προκατόχους μου για το έργο που έχουν επιτελέσει και να διαβεβαιώσω τους αγρότες και τις αγρότισσες μας ότι θα ανατείλουν ακόμα καλύτερες μέρες για την αγροτική μας τάξη, την οικονομία, αλλά και την Κύπρο μας.

(ΕΚ/ΣΧ)