Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-09-2021 14:18

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Γιώργου Λουκαΐδη για το θέμα της κλιματικής αλλαγής στις εργασίες της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ

Κατά τις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ο βουλευτής κ. Γιώργος Λουκαΐδης συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την κατοχύρωση του δικαιώματος σε ένα υγιές περιβάλλον.

Σε σχετική παρέμβαση, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια τεράστιας κλίμακας οικολογική κρίση, που απειλεί κάθε τι ζωντανό, την κοινωνία και την οικονομία, τη θαλάσσια και επίγεια βιοποικιλότητα. Υπογράμμισε ότι η κλιματική κρίση επηρεάζει ολόκληρο τον πλανήτη αλλά την ίδια στιγμή επηρεάζει δυσανάλογα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα και τις ευάλωτες ομάδες. Στο διεθνές επίπεδο, ανέφερε, οι κλιμακούμενες διενέξεις για τον έλεγχο των φυσικών πόρων αλλά και οι συνακόλουθες ροές κλιματικών μεταναστών και προσφύγων καταδεικνύουν με τον πιο έντονο τρόπο πόσο αλληλένδετα είναι τα ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή.

Οι ολοένα συχνότερες πυρκαγιές που εκτείνονται στην περιοχή της Μεσογείου, εμφανίζονται πλέον και σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των αυξανόμενων κυμάτων καύσωνα, απώλειας της βιοποικιλότητας και παρατεταμένης ανομβρίας που παρατηρείται.

Τα αίτια αυτών των φαινομένων, υπογράμμισε ο κ. Λουκαΐδης, συνδέονται άμεσα με το υφιστάμενο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, το οποίο θέτει σε προτεραιότητα το κέρδος σε βάρος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας και της ευημερίας των λαών. Στις τρέχουσες, κρίσιμες για το μέλλον της ανθρωπότητας, συνθήκες, είπε, δεν μπορεί να υπάρχει κοινωνική δικαιοσύνη χωρίς περιβαλλοντική δικαιοσύνη αλλά και αντίστροφα. Απαιτείται, επίσης, διεθνής αλληλεγγύη και αλληλεγγύη μεταξύ των γενιών.

Οι νέες αυτές απειλές, επεσήμανε, που πλήττουν την ανθρώπινη ζωή και τη συλλογική ευημερία, δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της αδυναμίας των κυβερνήσεων να κατοχυρώσουν τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα. Η παρούσα κατάσταση οφείλεται επίσης στην αδράνεια που επιδεικνύουν οι κυβερνήσεις όσον αφορά στην ανάγκη αναχαίτησης της συνεχιζόμενης ζημιάς και οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος.

Για τον λόγο αυτό είναι επάναγκες, υπογράμμισε τέλος ο κ. Λουκαΐδης, να υιοθετηθεί σχετικό Πρόσθετο Πρωτόκολλο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, με στόχο την ενδυνάμωση του νομικού πλαισίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Δικαστήριο να εκδικάζει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον οι οποίες πλήττουν καίρια την ανθρώπινη ζωή, υγεία και αξιοπρέπεια.


(ΜΒ/ΣΧ)