Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-10-2021 16:40

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για θέματα επικαιρότητας

Υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για έλεγχο της προόδου των σοβαρών ποινικών υποθέσεων. Για την υπόθεση του AlJazeeraείμαστε σε προχωρημένο στάδιο,  ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη. Όπου κρίνουμε ότι υπάρχει θέμα ποινικής διερεύνησης, δίδουμε τις αναγκαίες οδηγίες στην Αστυνομία για να το πράξει

 Στα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τα Pandora Papers, όπως και για το πώς προχωρούν οι αστυνομικές έρευνες σε σχέση με τη διερεύνηση κάποιων πολύ σοβαρών ποινικών υποθέσεων, μεταξύ αυτών και η υπόθεση με τα βίντεο του Al Jazeera, αναφέρθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα σε σχέση με τον διορισμό ποινικών ανακριτών για διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του εθνοφρουρού Θανάση Νικολάου.

Ο κ. Σαββίδης, κληθείς να σχολιάσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάποιες από τις υπό διερεύνηση σοβαρές ποινικές υποθέσεις, μεταξύ αυτών και η υπόθεση με τα βίντεο που δημοσιοποίησε το ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, ανέφερε πως πλέον, βάσει της νέας διαδικασίας που ακολουθείται στον χειρισμό ποινικών υποθέσεων, καταρτίζεται πίνακας με χρονοδιαγράμματα για όλες τις σοβαρές ποινικές υποθέσεις που τυγχάνουν διερεύνησης από την Αστυνομία, ώστε να ελέγχεται η εξέλιξη αλλά και η πρόοδος τους. «Έχουμε υιοθετήσει μια καινούρια διαδικασία με την Αστυνομία, η οποία συνίσταται στο ότι έχουμε καταγράψει τις υποθέσεις σε πίνακα, τον οποίο έχουμε και εμείς και η ηγεσία της Αστυνομίας, και παρακολουθούμε με συγκεκριμένες ημερομηνίες όλες τις ποινικές υποθέσεις που τυγχάνουν διερεύνησης. Σκοπός είναι να μπορούμε να θέτουμε χρονοδιάγραμμα, τα χρονοδιαγράμματα αυτά να τηρούνται, να παρατηρούμε πώς τηρούνται και να ελέγχουμε την πρόοδο τους. Είναι πολύ δύσκολες υποθέσεις και η συγκεκριμένη στην οποία αναφέρεστε, είναι πάρα πολύ δύσκολή υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε δε πως, «αντιλαμβάνομαι πλήρως την επιθυμία του κόσμου για άμεσες εξελίξεις. Το είχα πει από την πρώτη στιγμή μόλις είδαμε το βίντεο ότι δικαιολογημένα προκάλεσε και τον θυμό, και την οργή και την αγανάκτηση του κόσμου, αλλά είναι ένα πράγμα να θέλεις να προχωρήσεις την ανάκριση και άλλο να μπορείς να το κάνεις. Δεν είναι εύκολο να μπορείς να εξασφαλίσεις νομικά αποδεκτή μαρτυρία στα δικαστήρια. Έγινε πάρα πολλή δουλεία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και νομίζω ότι είμαστε σε προχωρημένο στάδιο. Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη για το τι θα γίνει με την υπόθεση αυτή».

Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή της Κύπρου στα Pandora Papers, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τα Pandora Papers είναι μια ακόμα δημοσίευση από ομάδα δημοσιογράφων, η οποία, βεβαίως, δεν αφήνει αδιάφορη καμιά Αρχή και καμιά κυβέρνηση. To μόνο που μπορώ να πω είναι ότι, ως Νομική Υπηρεσία –όπως αυτό κάνουμε σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις και όπως ακριβώς έγινε και με τα βίντεο του Al Jazeera – τα μελετούμε, τα αξιολογούμε και στην έκταση που κρίνουμε ότι υπάρχει οποιοδήποτε θέμα που χρήζει ποινικής διερεύνησης, δίδουμε τις αναγκαίες οδηγίες στην Αστυνομία για να προβεί στην αναγκαία διερεύνηση, χωρίς κατ’ ανάγκη να δημοσιοποιούμε τις προθέσεις μας.

Ο δικός μας ο ρόλος, και θέλω να το τονίσω, είναι μόνο στο θέμα των ποινικών ευθυνών. Ενδεχομένως να τίθενται και άλλα θέματα, όπως διαρροής με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, όπως να τίθεται και θέμα αν κάποιοι στην επαγγελματική τους ιδιότητα έχουν ενεργήσει σύμφωνα με τους πειθαρχικούς κανόνες δεοντολογίας του επαγγέλματός τους, κάτι το οποίο δεν αφορά τη Νομική Υπηρεσία. Εμείς, από δικής μας πλευράς, όποτε κρίνουμε ότι κάτι χρήζει ποινικής διερεύνησης, το διερευνούμε.»

Ερωτηθείς σε σχέση με το αίτημα του Υπουργείου Παιδείας για συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας προς βελτίωση του νομικού πλαισίου που διέπει ενδεχόμενες μη αρμόζουσες συμπεριφορές εκπαιδευτικών στα σχολεία, ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε σε σχετική επιστολή που έλαβε σήμερα από τον αρμόδιο Υπουργό, σημειώνοντας πως θα συσταθεί ομάδα από δικηγόρους της Νομικής Υπηρεσίας και λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας για μελέτη του

«Επικοινώνησε χθες μαζί μου ο Υπουργός Παιδείας για να μου ζητήσει τη βοήθεια της Νομικής Υπηρεσίας, για βελτίωση του νομικού πλαισίου κάτω από το οποίο τυγχάνουν χειρισμού εκπαιδευτικοί, για τους οποίους ενδεχόμενα υπάρχουν υποψίες για ανάρμοστη ή, αν θέλετε, όχι σωστή συμπεριφορά. Σήμερα το πρωί ο κ. Υπουργός μου απέστειλε επιστολή, την οποία έλαβα προ ολίγου και στην οποία μου θέτει το νομοθετικό και το κανονιστικό πλαίσιο, μαζί με τις ανησυχίες του.

Θα αναθέσουμε σε λειτουργούς της Νομικής Υπηρεσίας να την μελετήσουν και η εισήγηση του Υπουργού Παιδείας, είναι να συσταθεί ομάδα λειτουργών από τη Νομική Υπηρεσία και το Υπουργείο Παιδείας με σκοπό να συζητηθεί το πλαίσιο και να δούμε με ποιο τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό που θέλει το Υπουργείο Παιδείας.

Δεν είναι τόσο εύκολο από τη μια μέρα στην άλλη να γίνουν εκείνα που χρειάζονται για να ετοιμαστεί το νέο νομοθετικό ή και το κανονιστικό πλαίσιο. Αν θα χρειαστεί και ρύθμιση από τη Βουλή, θα πρέπει να ακολουθηθεί και η διαδικασία έγκρισης από τη Βουλή», είπε ο κ. Σαββίδης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την εξέλιξη της υπόθεσης σύλληψης 38χρονου Αζέρου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση από την Αστυνομία, ενώ όταν ο φάκελος συμπληρωθεί, θα σταλεί στη Νομική Υπηρεσία για να μελετηθεί και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες, κάτι που γίνεται για όλες τις ποινικές υποθέσεις.  

Κληθείς τέλος ο Γενικός Εισαγγελέας να σχολιάσει κατά πόσον απασχόλησε τη Νομική Υπηρεσία σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», σύμφωνα με το οποίο νορβηγικό δικαστήριο αθώωσε Νορβηγό πολίτη για την απαγωγή της κόρης του από την Κύπρο αφήνοντας «σκιές» για τη σχετική απόφαση κυπριακού Δικαστηρίου, ο κ. Σαββίδης ανάφερε ότι είδε το δημοσίευμα αλλά δεν είναι σε θέση να μιλήσει για τη δικαστική εξουσία,  ούτε και για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της ορθότητας του χειρισμού της υπόθεσης αυτής από τα δικαστήρια της Κύπρου. «Δεν έχω ενδιατρίψει σε βάθος πέραν από τις αναφορές του δημοσιεύματος και δεν είμαι σε θέση να πω αν υπάρχει κάτι που ως Νομική Υπηρεσία θα μπορούσαμε να κάνουμε για το θέμα αυτό, διότι πρόκειται για μια ιδιωτικής φύσεως διαφορά μεταξύ δύο συζύγων. Νοείται πως στην έκταση που υπάρχει κάτι που ως Νομική Υπηρεσία μας αφορά, θα το μελετήσουμε», κατέληξε.

(ΜΛ)