Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

09-10-2021 17:00

Ομιλία του Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου σε εσπερίδα που διοργανώνεται στη Σαλαμίνα της Ελλάδας, με ειδική αναφορά στη Σαλαμίνα της Κύπρου

Διαβιβάζω σε όλους τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ Νίκου Αναστασιάδη, της Κυβέρνησης και γενικότερα της Πολιτείας και του λαού της Κύπρου. Τέτοιες εκδηλώσεις δεν επιβεβαιώνουν απλώς τους ισχυρούς δεσμούς αίματος που μας συνδέουν, αλλά ενισχύουν περαιτέρω την κοινή μας πεποίθηση πως δεν είναι δυνατόν με τίποτα να παραγραφεί η μακραίωνη ιστορία μας, όπως και η εθνική ταυτότητα και συνείδηση μας.

Ενωμένοι ως Ελληνισμός είμαστε ταγμένοι σε έναν κοινό αγώνα αντιμετώπισης των προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας, διεκδικώντας τα αναφαίρετα δίκαια μας και δίνοντας συνέχεια στην ιστορία και τις μακρές μας παραδόσεις. Στον αγώνα μας αυτό, δεν στηριζόμαστε μόνο στις δικές μας δυνάμεις, αλλά και στις δυνάμεις και τη συνεργασία φίλων χωρών, και, βέβαια, στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας Ελλάδα και Κύπρος ενδυναμώνουν τις θέσεις τους συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό όραμα.

Έχουμε πίστη στις θέσεις και τις δυνατότητες μας. Όσες δυσκολίες και αν αντιμετωπίζουμε, κρατάμε βαθιά στην καρδιά και το νου μας τους στίχους του Γιώργου Σεφέρη που αγάπησε όσο λίγοι την Κύπρο:

«Λίγο ακόμα θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν’ ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει. Λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα».

Το θέμα της εσπερίδας «Σαλαμίς: Από τον Αίαντα και Τεύκρο, στον Θεμιστοκλή και τον Καραϊσκάκη», συγκινεί ιδιαίτερα. Η διασύνδεση με τα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και μαζί το αφιέρωμα στη σκλαβωμένη Σαλαμίνα της Κύπρου, μας συγκινεί ακόμη περισσότερο. Συγχαίρω θερμά τους οργανωτές της εκδήλωσης και όλους τους συμμετέχοντες.

Τέτοιες εκδηλώσεις προάγουν την αξία και τη σημασία της ιστορίας και των παραδόσεων μας σφραγίζοντας την κοινή μας εθνική ταυτότητα. Όπως δε τονίστηκε πολλές φορές, η ιστορία δεν παραγράφεται, αλλά και ούτε διαγράφεται ή ξαναγράφεται. Η ιστορία είναι το θεμέλιο της συλλογικής μας ύπαρξης. Κατά τον λόγο του Ευριπίδη «Όλβιος (ευτυχής) όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν». Λαός δε που ξεχνά την ιστορία του, δεν έχει μέλλον.

Τα χώματα της Κύπρου τα πρωτοπάτησαν οι Έλληνες Αχαιοί με τον Τεύκρο μετά την πρώτη εικοσαετία του 12ου αιώνα π.Χ. Ήταν τα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του Τρωικού Πολέμου. Ο Τεύκρος,  αδελφός του Αίαντα και γιος του Τελαμώνα, βασιλέα της Σαλαμίνας της Ελλάδας, άραξε πρώτα τα καράβια του στην ονομασθείσα γι’ αυτό Αχαιών Ακτή, στη βόρεια ακτογραμμή της Καρπασίας, όπου πολλά αρχαία κατάλοιπα, μαρτυρούν ένα πλούσιο παρελθόν με μακρούς αγώνες κατά των κατακτητών, αλλά και κέντρου ανάπτυξης ενός πολιτισμού που κράτησε αιώνες. 

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο Τεύκρος ίδρυσε στη συνέχεια τη Σαλαμίνα, βόρεια της Αμμοχώστου, δίδοντας σε αυτήν το όνομα της ιδιαίτερης του πατρίδας. Η Σαλαμίνα της Κύπρου μεγαλούργησε στην ιστορία της νήσου, καθώς για χίλια περίπου χρόνια ήταν η πιο σημαντική πόλη της νήσου. Σε αυτήν δημιουργήθηκε και ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία θέατρα όλης της Μεσογείου με χωρητικότητα 20 περίπου χιλιάδων θέσεων. Τα ίχνη των απογόνων του Τεύκρου χάνονται μέσα στην ιστορία, ανάμεσα τους ο Ευέλθων, ο Ονήσιλος, ο Γόργος και πολλοί άλλοι Κύπριοι.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Ελληνισμός έχουμε πλήρη συνείδηση της σημασίας της ιστορίας μας, καθώς είναι από τα βάθη των αιώνων που ακούγεται το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια και την παραίτηση, το «Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης».

Γι’ αυτό, είναι με υπερηφάνεια που συνεορτάζουμε τη συμπλήρωση διακόσιων χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης. Έλληνες Κύπριοι συμμετείχαν στο πλευρό της Ελλάδας σε όλους τους αγώνες που έδωσε, από την Επανάσταση του 1821 υπερασπίζοντας την ελευθερία της, αλλά και Έλληνες του μητροπολιτικού χώρου κλήθηκαν να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας, υλοποιώντας στην πράξη το ομόαιμο, το ομόγλωσσο, το ομόθρησκο  και το ομότροπο της φυλής, όπως το κατέγραψε ο πατέρας της ιστορίας μας, ο Ηρόδοτος.

Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε ένα μέγα γεγονός που ενέπνευσε και ώθησε και άλλους λαούς σε αγώνες για την απόκτηση και της δικής τους ελευθερίας. Ένα μέγα γεγονός που  υποκινεί τη σκέψη, τη συνείδηση και το όραμα μας για το αύριο, ιδιαίτερα καθώς εξακολουθούμε να βιώνουμε τις θλιβερές συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 και να δοκιμαζόμαστε έντονα από τις νεοοθωμανικές αντιλήψεις και τακτικές της τουρκικής ηγεσίας με τις νέες παράνομες προκλήσεις και απαράδεκτες διεκδικήσεις της.

Από τον ηρωισμό και τη θέληση για την ελευθερία των αγωνιστών του 1821, είναι που εμπνεύστηκαν οι αγωνιστές του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 κατά του βρετανικού αποικιακού ζυγού. Κοινά ήταν τα ιδεώδη που τους έθρεψαν στα σκληρά χρόνια της δουλείας, κοινό το κοινωνικό υπόβαθρο που τους στήριξε, κοινός ήταν ο σκοπός, αλλά και το δίδαγμα ότι η εθνική ελευθερία δεν προσφέρεται από τους ξένους, αλλά κατακτιέται με τη θέληση και τους αγώνες του λαού.

Δυστυχώς οι αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού δεν ευοδώθηκαν στον βαθμό που θα θέλαμε, σύμφωνα με τους πόθους και τις προσδοκίες γενεών και γενεών, αλλά γνωρίζετε το ίδιο καλά μαζί μας πως η καρδιά μας πάλλει το ίδιο έντονα με την καρδιά της Ελλάδας και ολόκληρου του Ελληνισμού.

Ζούμε και αναπνέουμε με τα ίδια οράματα και τις ελπίδες, και οι Κυβερνήσεις μας συνεργάζονται πολύ στενά για την αντιμετώπιση όλων ανεξαίρετα των προκλήσεων που έχουμε απέναντι μας.

Κυρίες και κύριοι,

Έχουν παρέλθει 61 χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε όλα αυτά τα χρόνια η επιθετική και εκβιαστική πολιτική της Άγκυρας συνεχίζει να είναι μόνιμη απειλή κατά του λαού μας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Σήμερα δε, η νεοοθωμανική πολιτική και τακτική αυτή της Άγκυρας έχει εκτραχυνθεί σε μέγιστο βαθμό. Με το αφήγημα της «γαλάζιας πατρίδας» επιχειρεί να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, ενώ για την επίλυση του Κυπριακού θέτει εκ προοιμίου ως απαίτηση την αναγνώριση της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της ύπαρξης δύο χωριστών κρατών. Στόχος της Άγκυρας και της εγκάθετης της ηγεσίας στα κατεχόμενα είναι να τεθεί υπό τον έλεγχο της όλη η Κύπρος, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Η περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου εκ μέρους της Τουρκίας δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Ελλάδα και Κύπρος καταβάλλουμε από κοινού προσπάθειες για αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας σε συνεργασία με φίλες χώρες που επιδεικνύουν και οι ίδιες σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και καταδικάζουν κάθε επιβουλή κατά των αρχών της ειρηνικής συνύπαρξης και της καλής γειτονίας των κρατών.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στις θέσεις μας και με πίστη και αισιοδοξία προσβλέπουμε στη δικαίωση των αγώνων μας, εμπνεόμενοι και από το μοναδικό αίσθημα ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας που επιδείχθηκε ανά τους αιώνες από τον Ελληνισμό στο σύνολο του.

Ευχαριστώ και συγχαίρω όλους τους συντελεστές της πολύ σημαντικής αυτής εκδήλωσης, ευχόμενος να μην αργήσει η μέρα που σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση μιας τέτοιας εκδήλωσης και στη Σαλαμίνα της Κύπρου με την αδελφική συνεργασία της Σαλαμίνας της Ελλάδας.

(ΜΓ/ΣΧ)