Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

14-06-2018 09:26

Μήνυμα Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ κ. Γιάννη Γιαννάκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων – 15 Ιουνίου

Με πρωτοβουλία του Διεθνούς Δικτύου για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA) καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων στις 15 Ιουνίου κάθε έτους, προκειμένου να ευαισθητοποιηθεί το παγκόσμιο κοινό όσον αφορά στην κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι.

Η κακομεταχείριση εκδηλώνεται ως βία, εκμετάλλευση, παραμέληση ή παράλειψη, ενώ περιστατικά κακομεταχείρισης που έχουν σημειωθεί παγκοσμίως είναι τραυματισμοί, αφυδάτωση, πλημμελής εφαρμογή θεραπευτικής αγωγής και άλλα. Η κακοποίηση μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οπουδήποτε. Ανεξάρτητα, όμως από το πού μπορεί να βρίσκεται ο ηλικιωμένος δεν θα πρέπει να επιτρέπουμε να υποφέρει από κακοποίηση, αλλά αντίθετα θα πρέπει να την εμποδίζουμε με κάθε τρόπο και μέσο.

Η κακομεταχείριση των ηλικιωμένων αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο χρίζει προσοχής και επίλυσης. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκτυο για την Παρεμπόδιση της Κακομεταχείρισης των Ηλικιωμένων (INPEA) η κακομεταχείριση που υφίστανται οι ηλικιωμένοι προβλέπεται να αυξηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι σχεδόν όλες οι χώρες αναμένεται να σημειώσουν σημαντική αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων μέχρι το 2030. Παρόλο που στις μέρες μας το θέμα της κακομεταχείρισης των ηλικιωμένων άρχισε να κερδίζει προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο, εντούτοις παραμένει ακόμη ως ένα από τα λιγότερο διερευνημένα είδη βίας στις εθνικές έρευνες και ένα από τα θέματα που αντιμετωπίζονται λιγότερο στα εθνικά σχέδια δράσης. 

Η σημερινή μέρα έχει στόχο όχι μόνο να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τρίτη ηλικία, αλλά και να τονίσει τη σημασία των δικαιωμάτων των ανθρώπων αυτών. Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας έχουν δικαιώματα. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Η ηλικία και η ανάγκη υποστήριξης δεν μπορούν ποτέ να είναι η αφορμή για επιβολή περιορισμών, αφαίρεσης ανθρώπινων δικαιωμάτων και αρχών ελευθερίας του ατόμου που ορίζονται από ένα δημοκρατικό σύνταγμα. Το προχωρημένο της ηλικίας σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα ηλικιωμένα άτομα θα πρέπει να συνεχίσουν να ζουν και να αντιμετωπίζονται ίσα με τα υπόλοιπα μέλη μιας κοινωνίας και να προστατεύουν πάντα το απαράβατο δικαίωμά τους να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους. Προστατεύοντας τα δικαιώματα των ηλικιωμένων τους παρέχουμε τη δυνατότητα να ζήσουν μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας των πολιτών.

(ΜΓ/ΣΧ)