Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-10-2021 15:09

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Δημήτρη Δημητρίου στις εργασίες της 9ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ

Άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της 9ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου της Ευρωπόλ, η οποία πραγματοποιείται διαδικτυακά, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της τρέχουσας Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Από πλευράς Βουλής συμμετέχουν ο βουλευτής κ. Δημήτρης Δημητρίου, επικεφαλής της αντιπροσωπίας και τα μέλη κ. Νίκος Κέττηρος και κ. Ηλίας Μυριάνθους. 

Σε παρέμβασή του ο κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στην υπό συζήτηση Πρόταση για αναδιατύπωση του Κανονισμού της Ευρωπόλ. Σε αυτό το πλαίσιο υπενθύμισε ότι ο Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων συνέστησε να οριστούν καλύτερα ορισμένες έννοιες, να ενισχυθούν οι εγγυήσεις σε σχέση με παρεκκλίσεις που σχετίζονται με την επεξεργασία μεγάλων και πολύπλοκων συνόλων δεδομένων και να αποκλειστεί η συστηματική και μαζική μεταφορά δεδομένων στις ανταλλαγές με ιδιωτικούς φορείς. Ζήτησε δε σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Ευρωπόλ προς εφαρμογή των εν λόγω εισηγήσεων.

Εξάλλου, μετά από παρουσίαση της Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) κας Ylva Johansson για σχετικά θέματα που άπτονται του χαρτοφυλακίου της, ο κ. Δημητρίου σημείωσε σε παρέμβασή του ότι η τελευταία Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, διαπιστώνει, μεταξύ πολλών άλλων ελλείψεων, ότι η νομοθεσία της χώρας αυτής για την προστασία προσωπικών δεδομένων δεν συνάδει με τα πρότυπα της ΕΕ. Αναφέροντας δε ότι η Πρόταση για αναδιατύπωση του Κανονισμού της Ευρωπόλ προβλέπει ότι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η Ευρωπόλ θα μπορεί να ανταλλάσσει προσωπικά δεδομένα με τρίτες χώρες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος, ζήτησε να ενημερωθεί για τις εγγυήσεις που μπορεί να παρέχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συμμόρφωση των τρίτων χωρών με τα πρότυπα της ΕΕ. Ζήτησε, τέλος, ενημέρωση για τις εξελίξεις σε σχέση με τις συμφωνίες που διαπραγματεύεται η Επιτροπή με τρίτες χώρες για την ανταλλαγή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, περιλαμβανομένης της Τουρκίας.

(ΝΓ/IK)