Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

03-11-2021 14:24

Χαιρετισμός Υπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Χατζηπαντέλα στη συνέντευξη Τύπου για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας να χαιρετίσω την δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιείται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, για να υπενθυμίσουμε στον κόσμο ότι ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που αφορά όλους μας, αλλά μπορεί να προληφθεί εάν όλοι αφυπνιστούμε και να λάβουμε τα σωστά μέτρα.

«Πρόσβαση στην φροντίδα για τον διαβήτη», λέει το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη. Πρόσβαση στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας για άτομα που ζουν με διαβήτη, εξασφαλίζοντας συνεχή και προσιτή πρόσβαση σε όλα τα βασικά φάρμακα για τον διαβήτη, και διασφαλίζοντας την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Ο διαβήτης στην εποχή μας είναι πλέον μια νόσος με ραγδαία ανάπτυξη και έχει καταστεί παγκόσμια επιδημία και μείζον θέμα Δημόσιας Υγείας. Επομένως, η ευαισθητοποίηση του κοινού για υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, σωματικής άσκησης και γενικότερα συμπεριφορών που ενισχύουν την πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη.

Παρά τις ενέργειες που λαμβάνουν τα κράτη παγκόσμια, τεράστιος ποσοτικά είναι ο πληθυσμός που παραμένει ακόμη μη καταγεγραμμένος, αδιάγνωστος και χωρίς θεραπεία, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο αδιάγνωστος ή ο μη ρυθμισμένος διαβήτης επιφέρει σοβαρές παθήσεις στο άτομο και μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά περίπου οκτώ χρόνια, ενώ είναι οικονομικά ασύμφορο για τα Συστήματα Υγείας.

Όπως το φετινό μήνυμα της Ημέρας τονίζει την αναγκαιότητα στην έγκαιρη πρόσβαση και στην φροντίδα του διαβήτη, το Υπουργείο Υγείας φροντίζει να επενδύει στην ανάπτυξη πολιτικών που αφορούν την πρόληψη, τη διάγνωση, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της νόσου. Μέσω της Εθνικής Επιτροπής για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, της οποία η θητεία έχει ανανεωθεί φέτος, πραγματοποιούνται δράσεις, στοχεύοντας στην ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, στη βάση των διεθνών προτύπων και την επιστημοσύνη και τα δεδομένα της χώρας μας.

Το Υπουργείο Υγείας έχει ως στόχο την  συνεχή βελτίωση των  διαβητολογικών κλινικών στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ όσο και την ενθάρρυνση για την δημιουργία τέτοιων ολιστικών κέντρων και στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης με την εισαγωγή  του ΓεΣΥ, η Εθνική Επιτροπή Διαβήτη διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πρωτοκόλλων, την ένταξη αντιδιαβητικών σκευασμάτων στο συνταγολόγιο και την αναγνώριση της ειδικότητας του διαβήτη. 

Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυλώνα της εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντας τη συνεχή εκπαίδευση των ιατρών, των νοσηλευτών και των διαιτολόγων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν στους ασθενείς σύγχρονες μεθόδους θεραπείας. Επιπρόσθετα, η καθημερινή λειτουργία των Κλινικών Διαβήτη στα δημόσια νοσηλευτήρια αποσκοπεί στη σωστή ενημέρωση και τη ρύθμιση των ασθενών. Οι Διαβητολογικές Κλινικές που λειτουργούν στα Γενικά Νοσοκομεία όλων των Επαρχιών στελεχώνονται από ιατρικούς λειτουργούς και νοσηλευτές που έχουν τύχει εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε Πανεπιστημιακές Κλινικές του εξωτερικού, στη βάση των πιο σύγχρονων πρωτόκολλων, για την σωστή διαχείριση του ατόμου με διαβήτη.

Στα σημαντικά καταγράφεται και η λειτουργία της εξειδικευμένης Παιδο-Διαβητολογικής Κλινικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο, στην οποία είναι τοποθετημένες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης σακχάρου, συμβάλλοντας καθοριστικά στην αξιολόγηση κάθε παιδιού και στην εφαρμογή εξατομικευμένης θεραπευτικής αγωγής.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι προσπάθειες είναι συνεχιζόμενες και εντατικές και γίνονται έχοντας την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση στο επίκεντρο. Είναι σημαντικό όλοι οι πολίτες να προβληματίζονται και να αναζητούν ενημέρωση για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, που μπορεί να επηρεάζει την υγεία τους. Η ανάγκη για στοχευμένη και ορθή πληροφόρηση είναι απαραίτητη.

Για αυτό και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τόσο την Εθνική Επιτροπή Διαβήτη για το πολύ σημαντικό της έργο, αλλά και όλους εσάς, τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που μέσω εσάς μπορούν να προβληθούν τα σωστά μηνύματα στον πληθυσμό για την ενημέρωση του για να λάβει δράση έναντι του διαβήτη. Παράλληλα, θα ήθελα να μεταφέρω τις θερμές ευχαριστίες μου προς στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για την παραχώρηση του χώρου τους για την πραγματοποίηση της δημοσιογραφικής διάσκεψης, αλλά και τη συνεχή έμπρακτη στήριξη τους στις δράσεις του Υπουργείου.

Θα ήθελα, τέλος, να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις που προγραμματίζονται από την Εθνική Επιτροπή Διαβήτη και να επαναλάβω τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας σε κάθε προσπάθειά σας.

(MKY)