Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

17-11-2021 13:34

Παρέμβαση του βουλευτή κ. Κυριάκου Χατζηγιάννη σε Σεμινάριο του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ με θέμα τη βία κατά των γυναικών

Ο βουλευτής κ. Κυριάκος Χατζηγιάννη, Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδικός Αντιπρόσωπος για τη Συμμετοχή της Κοινωνίας των Πολιτών, συμμετείχε χθες, 16 Νοεμβρίου, σε Σεμινάριο του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR) του ΟΑΣΕ με θέμα τη βία κατά των γυναικών στην πολιτική και τη δημόσια ζωή.

Σε παρέμβασή του ο κ. Χατζηγιάννη επισήμανε ότι η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι ένα διεθνές ζήτημα το οποίο εκτείνεται σε όλο το κοινωνικό φάσμα.

Η έκταση και οι μορφές της βίας κατά των γυναικών στην πολιτική και δημόσια ζωή είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής και πρόσθεσε ότι η βία κατά των γυναικών πολιτικών στοχεύει να αποθαρρύνει τη συμμετοχή τους στα πολιτικά δρώμενα.  

Οι γυναίκες δημοσιογράφοι και ακτιβίστριες, επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, αντιμετωπίζουν πολλές φορές τις ίδιες προκλήσεις, με αυξανόμενο αριθμό απειλών, επιθέσεων, ακόμη και δολοφονιών και τόνισε ότι οι φωνές ανεξάρτητων και έγκριτων δημοσιογράφων συνεχίζουν να φιμώνονται σε όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στις τρέχουσες προκλήσεις, ο κ. Χατζηγιάννη σημείωσε ότι η πανδημία του COVID-19 βαθαίνει όλο και περισσότερο τις έμφυλες ανισότητες για τις γυναίκες και τα κορίτσια. Επιπλέον η συνεχιζόμενη βία στο Αφγανιστάν τις θέτει σε μία άκρως επικίνδυνη και ευάλωτη κατάσταση, παρά τη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για αποτροπή της βίας.

Είναι σημαντικό υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής να τεθεί οριστικό τέλος στη σιωπή των γυναικών σχετικά με τις πολλαπλές μορφές βίας που βιώνουν και πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να δημιουργηθούν υγιέστερες προϋποθέσεις και πιο άρτιες δομές σε κάθε κράτος.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι οι αρμόδιες Αρχές αναγνώρισαν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος και προέβησαν σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγιάννη έκανε αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τη βία κατά των γυναικών, την ενδοοικογενειακή βία, καθώς και την ποινικοποίηση της παρενόχλησης και του σεξισμού. Σημείωσε επίσης τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», ενός πολυθεματικού κέντρου για γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά τους που έχουν υποστεί βία, καθώς και τη λειτουργία εξιδεικευμένων μονάδων στην Αστυνομία Κύπρου που ασχολούνται αποκλειστικά με υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών.

(ΜΓ/ΕΧΡ)