Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2021 12:26

Παρέμβαση του Πρόεδρου της Κοιν. Επιτροπής Γεωργίας στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τη Γεωργία

Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων κ. Γιαννάκης Γαβριήλ συμμετείχε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στη Διακοινοβουλευτική Συνάντηση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, με θέμα «Η ανάπτυξη των Στρατηγικών Σχεδίων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής σε κάθε κράτος μέλος».

Σε παρέμβασή του, ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι η διασύνδεση της μεταρρύθμισης της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) για την περίοδο 2023-2027 με την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων της Πράσινης Συμφωνίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τα κράτη μέλη σε ό,τι αφορά τον καταρτισμό των Εθνικών Σχεδίων Στρατηγικής, δεδομένου ότι απαιτείται όπως αυτά αντικατοπτρίζουν τους φιλόδοξους στόχους βιωσιμότητας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και τις νέες στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιοποικιλότητα και  «Από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Ο Κύπριος βουλευτής επισήμανε ότι ανακύπτει προβληματισμός από την πιθανότητα περαιτέρω καθυστέρησης στην έγκριση των Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών μελών για την ΚΓΠ, αφού τα Εθνικά Σχέδια πρέπει να υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕπ) μέχρι το τέλος του 2021, ενώ οι σχετικοί κανονισμοί και τα καθοδηγητικά έγγραφα της ΕΕπ βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση.

Σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά των κρατών μελών στην επίτευξη των κλιματικών στόχων που τέθηκαν για το 2030, ο κ. Γαβριήλ επισήμανε ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι εθνικές ιδιαιτερότητες του κάθε κράτους μέλους, καθότι κάθε κράτος μέλος ξεκινά την εν λόγω προσπάθεια από διαφορετική αφετηρία. Ειδικότερα, για την Κύπρο που αποτελεί μικρό κράτος μέλος, ο Κύπριος βουλευτής υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η περιορισμένη διοικητική ικανότητα διαχείρισης του μεγάλου όγκου πληροφοριών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την εκπόνηση και την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών σχεδίων. Θα πρέπει, όπως υπογράμμισε ο Κύπριος βουλευτής, να ληφθούν υπόψη, ανάμεσα σε άλλα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κυπριακού γεωργικού τομέα όπως, ο χαρακτήρας της κυπριακής γεωργίας, το μέτριο επίπεδο γεωργικής γνώσης και καινοτομίας, το χαμηλό ποσοστό νεαρών γεωργών και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Τέλος, ο κ. Γαβριήλ, σημείωσε ότι στόχος είναι το υπό εκπόνηση Στρατηγικό Σχέδιο της Κύπρου να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τους στόχους και τις συστάσεις της ΕΕπ με ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλική οικονομία, τη διαχείριση των αποβλήτων, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων στην Κύπρο. 

ΕΧ/ΕΧΡ