Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2021 18:19

Διοργάνωση εσπερίδας με θέμα «Διπλωματία και διεθνές περιβάλλον κατά την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης: Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια»

Η Βουλή των Αντιπροσώπων, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.), διοργανώνει εσπερίδα με θέμα «Διπλωματία και διεθνές περιβάλλον κατά την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης: Η συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια», τιμώντας τη μεγάλη επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ο πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης Ελλάδας σε μια περίοδο που, λίγα χρόνια μετά τους ναπολεόντειους πολέμους, η γηραιά ήπειρος βρισκόταν ακόμη σε μεγάλη αναταραχή. Με χαρισματική προσωπικότητα, λαμπρές σπουδές και εξαιρετικές ικανότητες, έθεσε τις δυνάμεις του στην υπηρεσία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, διεκδικώντας μια θέση στο προσκήνιο κατά τη διαμόρφωση της νέας τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη. Εξοπλισμένος με την εμπειρία της σπουδαίας πολιτικής του σταδιοδρομίας ως Υπουργός Εξωτερικών του Τσάρου, εξυπηρετώντας πάντα τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Στην εσπερίδα της Βουλής των Αντιπροσώπων, μετά τους καθιερωμένους χαιρετισμούς, θα προβληθούν σύντομα αποσπάσματα από δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του. Ακολούθως, σημαντικοί ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες και επιστήμονες με πρωτότυπες εισηγήσεις θα αναλύσουν το διεθνές περιβάλλον της εποχής του και τη διπλωματική δράση του. Στην προσπάθεια να ανιχνευθεί πώς η φιλοσοφία του Καποδίστρια επηρέασε το ιστορικό, διπλωματικό και πολιτικό γίγνεσθαι τόσο της εποχής του όσο και του σήμερα, αλλά και ταυτόχρονα κατέστη κληροδότημα αρχών και αξιών στη συλλογική συνείδηση του ελληνισμού, τις παρουσιάσεις θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις και από το κοινό.

Η εσπερίδα θα διεξαχθεί στις 24 Νοεμβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (αίθουσα «Ζήνων ο Κιτιεύς»), από τις 4.00 μ.μ. μέχρι τις 7.15 μ.μ., και θα είναι ανοικτή για το κοινό.

Θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης στους συμμετέχοντες που το επιθυμούν.


(ΜΒ)