Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2021 19:13

Πρόποση της Προέδρου της Βουλης κ. Αννίτας Δημητρίου στο επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας κ. László Kövér

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή καλωσορίζω στην Κύπρο τον φίλο Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας κ. László Kövér και τη συνοδεία του. Η εδώ παρουσία σας επαναβεβαιώνει την κοινή βούλησή μας για περαιτέρω εμβάθυνση των φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουγγαρίας, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε διεθνείς κοινοβουλευτικούς οργανισμούς. Εξάλλου, η ανάληψη από την Ουγγαρία της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά το τρέχον εξάμηνο, παρέχει τη δυνατότητα τακτικότερης διαβούλευσης και συνεργασίας και στο επίπεδο των Κοινοβουλίων μας.

Το φετινό ορόσημο της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ουγγαρίας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για ανασκόπηση και εμβάθυνση της αγαστής μας συνεργασίας, στη βάση κοινών αρχών, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού. Επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι το άνοιγμα διπλωματικού γραφείου στη Λευκωσία της Πρεσβείας της Ουγγαρίας στην Αθήνα, τον Οκτώβριο 2018, έδωσε νέα ώθηση συμβάλλοντας στην ενίσχυση των διακοινοβουλευτικών μας σχέσεων.

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω την ειλικρινή εκτίμηση της Βουλής των Αντιπροσώπων, του Κυπριακού λαού και εμού προσωπικά, για τη συνεπή στάση αρχών που τηρεί η Ουγγαρία όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα. Η ενεργός συμμετοχή του ουγγρικού στρατιωτικού αποσπάσματος στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, από το 1995, επισφραγίζει την έμπρακτη συνεισφορά της χώρας σας στην εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Κύπρο.

Προσβλέπουμε στην απρόσκοπτη συνέχιση της στήριξης της διεθνούς κοινότητας και ιδιαίτερα φίλων χωρών, όπως η Ουγγαρία, μέσω της άσκησης ουσιαστικότερων πιέσεων προς την Τουρκία, για τερματισμό της κατοχής, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, στη βάση του συμφωνημένου διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Η επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας αποτελεί για εμάς ύψιστη προτεραιότητα, ώστε να μπορέσουμε να κτίσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο και βιώσιμο μέλλον προς όφελος των σημερινών και των μελλοντικών γενιών.

Κύριε Πρόεδρε,

«Το όλον είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του» επισήμανε ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Η πανδημική κρίση κατέδειξε τη ζωτική σημασία της αλληλεγγύης, της συλλογικής δράσης και της πολυμέρειας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως οι αυξανόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις που πλήττουν δυσανάλογα τις χώρες πρώτης γραμμής όπως η Κύπρος, ο μετριασμός των ακραίων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ριζική αναθεώρηση του αναπτυξιακού μας μοντέλου στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι, επίσης, η αποκατάσταση των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός και εκτός των συνόρων της και της εμπιστοσύνης των πολιτών στους εθνικούς και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Όντας βέβαιη, κύριε Πρόεδρε, ότι η επίσκεψή σας θα δώσει νέα ώθηση στις διακοινοβουλευτικές μας σχέσεις, εγείρω πρόποση υπέρ της προόδου και της ευημερίας του φίλου Ουγγρικού λαού και εύχομαι σε εσάς προσωπικά και στη συνοδεία σας, υγεία, ευτυχία και εκπλήρωση των ευγενών σας στόχων.


(ΜΒ)