Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2021 20:21

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Ουγγαρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος κ. Μάριος Μαυρίδης και τα Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/ Ομάδας Φιλίας Κύπρου – Ουγγαρίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ. Νίκος Τορναρίτης, κ. Γιώργος Λουκαΐδης, κα Μαρίνα Νικολάου και κ. Χρύσης Παντελίδης και η βουλεύτρια κα Αλεξάνδρα Ατταλίδου είχαν  σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Ουγγαρίας κ. László Kövér, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου. Τον κ. Kövér συνοδεύουν ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ουγγαρίας-Κύπρου στην Ουγγρική Εθνοσυνέλευση κ. Zsolt Csenger-Zalán, ο Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο, με έδρα την Αθήνα, κ. Εrik Haupt και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Καλωσορίζοντας εκ μέρους των Μελών της Επιτροπής τoν κ. Kövér και τη συνοδεία του, ο κ. Μαυρίδης εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση αρχών της Ουγγαρίας όσον αφορά το κυπριακό πρόβλημα, καθώς και το δικαίωμα άσκησης από την Κυπριακή Δημοκρατία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Ελληνοκυπριακή πλευρά, υπογράμμισε ο κ. Μαυρίδης, παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, προς επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο κ. Μαυρίδης κατήγγειλε την διαρκώς αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.

Από πλευράς των Κυπρίων βουλευτών, υπογραμμίστηκε ότι η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» στην Κύπρο αντιβαίνει στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο συμφωνημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως δεν γίνεται αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα.

Ο Πρόεδρος της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης υπογράμμισε ότι η χώρα του υποστηρίζει λύση στο Κυπριακό στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σημειώνοντας τις φιλικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες, οι οποίες συμπλήρωσαν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων, ο κ. Kövér αναφέρθηκε στις υπάρχουσες προοπτικές για ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ουγγαρίας και Κύπρου σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι τομείς του εμπορίου, του τουρισμού και της εκπαίδευσης. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι οι Κύπριοι απόφοιτοι ουγγρικών πανεπιστημίων αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Ουγγαρίας στην Κύπρο και συμβάλλουν ουσιαστικά στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικότερα όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ουγγαρίας, εκφράστηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας, τόσο μέσω της ενεργοποίησης των αντίστοιχων Ομάδων Φιλίας στα δύο Κοινοβούλια όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών.

Συζητήθηκαν, τέλος, κοινές προκλήσεις στο πλαίσιο της συμμετοχής Κύπρου και Ουγγαρίας στην ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στο μεταναστευτικό ζήτημα.


(ΜΒ)