Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

18-11-2021 20:27

Αναφορές της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κας Αννίτας Δημητρίου κατά τη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής

στην Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων,

στην επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου,

στη θυσία του Κυριάκου Μάτση,

στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους,

στην Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη,

στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας,

στην Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση και

στην Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, Ημέρα Ανάμνησης των Θυμάτων των δύο Παγκόσμιων Πολέμων, θυμόμαστε και τιμούμε τα ογδόντα και πλέον εκατομμύρια στρατιωτών και αμάχων που έχασαν τη ζωή τους κατά τους δύο μεγάλους πολέμους που σημάδεψαν τον 20ό αιώνα. Ανάμεσά τους εκατοντάδες Κύπριοι εθελοντές που έπεσαν στα πεδία των μαχών αγωνιζόμενοι για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Αποτίνοντας τον οφειλόμενο φόρο τιμής στη θυσία τους, αναγνωρίζουμε το χρέος μας να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να διδαχθούμε από το οδυνηρό παρελθόν μας, ώστε να μην αναβιώσει ποτέ ξανά η φρίκη και η θηριωδία των παγκόσμιων πολέμων. Είναι καθήκον όλων μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια σε κάθε φασιστική πράξη και θεωρία, με στόχο την υπεράσπιση και διαφύλαξη του δικαίου και του σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή, να υπερασπίσουμε την ειρήνη και την ασφάλεια.

Στις 17 Νοεμβρίου τιμούμε την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σημείο αναφοράς στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Πριν από σαράντα οκτώ χρόνια η μαζική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ενάντια στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών κατέληξε σε αιματοχυσία μετά από βίαιη καταστολή της από τον στρατό.

Οι εξεγερθέντες φοιτητές και φοιτήτριες στην Αθήνα, με την αποφασιστικότητα και την αγωνιστικότητά τους, έστειλαν ηχηρό μήνυμα ενάντια στη δικτατορία και τον φόβο και πέρασαν στην ιστορία ως διαχρονικό σύμβολο πηγαίας αντίστασης ενάντια στην καταπίεση και τον απολυταρχισμό. Δυστυχώς, το τίμημα της κατάρρευσης της δικτατορίας τον Ιούλιο του ’74 το πλήρωσε η Κύπρος με το διπλό έγκλημα του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής που διαπράχθηκε σε βάρος της και επισώρευσε πολλά δεινά στον τόπο. Χρέος όλων μας είναι η συνέχιση του αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ειρήνη στην Κύπρο και την περιοχή μας.


Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Τιμούμε σήμερα και μνημονεύουμε τη θυσία ενός μεγάλου ήρωα της ΕΟΚΑ 1955-1959, του Κυριάκου Μάτση. Ο ιδεολόγος αγωνιστής και οραματιστής, στις 19 Νοεμβρίου του 1958, περικυκλώθηκε στο κρησφύγετό του στο Δίκωμο από Βρετανούς στρατιώτες και σκοτώθηκε από ρίψη χειροβομβίδων.

Στο ημερολόγιό του έγραψε: «Θα έρθη κάποτε η ώρα της δράσεως. Τίποτε δεν κερδίζεται χωρίς θυσίας και η ελευθερία χωρίς αίμα». Σαν έτοιμος από καιρό, ο Κυριάκος Μάτσης έπεσε μαχόμενος για την ελευθερία της πατρίδας μας από τη βρετανική αποικιοκρατία. Η παραδειγματική ανδρεία και η φιλοπατρία του ήρωα αποτέλεσαν τα διαπιστευτήριά του, για να περάσει στην αθανασία, ενώ με τη θυσία του παραδίδει σε όλους μας μέχρι και σήμερα μαθήματα πατριωτισμού.

Σας καλώ τώρα να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων των δύο παγκόσμιων πολέμων, των ηρώων του Πολυτεχνείου, καθώς και του ήρωα Κυριάκου Μάτση.

Αιωνία τους η μνήμη!


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις 15 Νοεμβρίου συμπληρώνονται τριάντα οκτώ χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. Η Βουλή των Αντιπροσώπων καταδικάζει για ακόμα μία φορά την έκνομη αυτή πράξη της Τουρκίας, που παραβαίνει τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και αποτελεί μέρος της επεκτατικής πολιτικής της. Καταδικάζουμε, επίσης, τις πρόσφατες παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, που αποσκοπούν στον εποικισμό της, καθώς και κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο.

Επαναλαμβάνουμε την απαίτησή μας για σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στην εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, τη δικαίωση του λαού μας και την επανένωση της πατρίδας μας.


Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με στόχο τη διαφώτιση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πάθηση αυτή. Φέτος, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την επαναστατική για την εποχή της ανακάλυψη της ινσουλίνης, η οποία έσωσε εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο, καθώς ο διαβήτης δύναται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον ασθενή, εάν δεν ελέγχεται επαρκώς.

Η ραγδαίως αυξανόμενη τάση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 τις τελευταίες δεκαετίες καθιστά τη νόσο μείζον θέμα δημόσιας υγείας. Γι’ αυτό είναι ζωτικής σημασίας η σωστή ενημέρωση, η φροντίδα των πασχόντων με σύγχρονες μεθόδους ιατρικής, καθώς και η προώθηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, για να μπορούν τα άτομα με διαβήτη να έχουν φυσιολογική ζωή.

Ως ένδειξη στήριξης στην παγκόσμια προσπάθεια για ευαισθητοποίηση του κοινού, η Βουλή των Αντιπροσώπων φωταγώγησε, στις 13 και 14 Νοεμβρίου, το κτίριο της Βουλής με μπλε χρώμα, καθώς παγκόσμιο σύμβολο της ενότητας στη μάχη για την αντιμετώπιση του διαβήτη είναι ο μπλε κύκλος.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να αναφερθώ επίσης στην Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας, που τιμάται κάθε χρόνο στις 17 Νοεμβρίου. Η πρόωρη γέννηση συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα και προβλήματα υγείας στα νεογνά τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Η εξέλιξη της ιατρικής επιστήμης έχει συντελέσει, ώστε σε πολλές περιπτώσεις να είναι δυνατή η πρόληψη και η αντιμετώπιση των επιπλοκών, επιτακτική είναι ωστόσο η ανάγκη για σωστή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, καθώς και ενίσχυση των υποδομών για τη φροντίδα των εγκύων και των νεογνών.

Εκ μέρους του σώματος, θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες και τη στήριξή μας στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών του Μακάρειου Νοσοκομείου για το αξιέπαινο έργο της και την καταλυτική συμβολή της σε ένα μείζον θέμα με σημαντικές επιπτώσεις στην οικογένεια και εν γένει την κοινωνία και να σημειώσω την αναγκαιότητα δημιουργίας Πρώτων Βοηθειών στο Παιδιατρικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, όπως είχα τονίσει και σε επιστολή μου προς τον Υπουργό Υγείας στις 6 Αυγούστου 2021, μετά και από επίσκεψή μου στο Νοσοκομείο.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η 18η Νοεμβρίου έχει θεσπιστεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και τη Σεξουαλική Κακοποίηση, με στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών, όπως προνοεί η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, γνωστή ως “Σύμβαση Lanzarote”, την οποία η Βουλή επικύρωσε τον Νοέμβριο του 2014.

Δυστυχώς, στις μέρες μας πολλά παιδιά πέφτουν, καθημερινά, θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας στο σπίτι, στο σχολείο, στον αθλητισμό, με το πρόβλημα να έχει επιδεινωθεί εξαιτίας του εγκλεισμού που επέβαλε η παγκόσμια υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς και της διακίνησης υλικού αναφορικά με τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο διαδίκτυο.

Η Βουλή παρακολουθεί στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής και του Σχεδίου Δράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας και είναι έτοιμη να συμβάλει με όποιο τρόπο χρειαστεί ή όποια δράση κριθεί απαραίτητη, ειδικότερα εκπαιδευτική, όπως λ.χ. η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία μας, με σκοπό την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των παιδιών.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτέλεσε το έναυσμα για λήψη μιας σειράς αποφάσεων και μέτρων με στόχο τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών. Παρ’ όλα αυτά, εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο υποφέρουν από τη φτώχια, την πείνα, τον αναλφαβητισμό, πέφτουν θύματα εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και επιστρατεύονται σε ένοπλες συγκρούσεις. Πρόσφατο παράδειγμα είναι τα παιδιά στο Αφγανιστάν όπου, λόγω της αλλαγής του καθεστώτος, περιήλθαν σε δυσμενή θέση, ειδικότερα τα κορίτσια, η σωματική ακεραιότητα των οποίων απειλείται, και παράλληλα στερούνται την πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και στην υγεία.

Ως Βουλή των Αντιπροσώπων έχουμε χρέος να προάγουμε και να προασπιζόμαστε τα δικαιώματα των παιδιών συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός κράτους δικαίου για τους μελλοντικούς πολίτες του τόπου μας, της Ευρώπης και του κόσμου όλου.


(ΜΒ)