Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

19-11-2021 19:22

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση σύντομων βίντεο για τις Θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της παρουσίασης των σύντομων βίντεο, παραγωγής ΡΙΚ για τις Θρησκευτικές Ομάδες της Κύπρου. Η παραγωγή των βίντεο ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με τη στήριξη του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας και των Γραφείων των Εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων της Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Στόχος των 15 ολιγόλεπτων βίντεο, κάποια από τα οποία θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε σήμερα, υπήρξε, μεταξύ άλλων, η προβολή της ιστορίας, των πολιτισμικών και θρησκευτικών χαρακτηριστικών, της γλώσσας και της σύγχρονης παρουσίας των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων στην Κύπρο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει τη Σύμβαση Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες και έχει αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση να προστατεύσει έμπρακτα, να στηρίξει και να ενδυναμώσει τις θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου. Στο πλαίσιο της πολιτικής αυτής, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας στέκεται αρωγός σε κάθε δράση που δίνει φωνή και αυξάνει την ορατότητα των ομάδων αυτών στην ευρύτερη κυπριακή κοινωνία.  

Η όλη παραγωγή στηρίχθηκε θεματικά στις εκδόσεις του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών που αφορούν τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους και τους Λατίνους. Σε στενή συνεργασία με τα Γραφεία των εκπροσώπων των τριών κοινοτήτων έγινε επιλογή συγκεκριμένων ενοτήτων που αφορούσαν την ιστορία και την παρουσία της κάθε κοινότητας στην Κύπρο, την Κυπριακή Μαρωνιτική και την Αρμένικη γλώσσα, την επίδραση της Ιταλικής και της Γαλλικής στην κυπριακή διάλεκτο, τους χώρους λατρείας και προσευχής, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα οργανωμένα σύνολα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παρούσα δράση έχει παρουσιαστεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την επίσκεψή τους στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο και την αξιολόγησαν θετικά, ως προς το ότι προβάλλει στη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα και προωθεί την ανεκτικότητα και τον σεβασμό ανάμεσα στα μέλη της κυπριακής κοινωνίας. 

Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχή ολοκλήρωση της παραγωγής αυτής: ιδιαίτερες ευχαριστίες στον δρα Κυπριανό Λούη, Διευθυντή Μέσης και Γενικό Συντονιστή για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων, στη δρα Πόπη Θεοφάνους, Λειτουργό του Γραφείου του Διευθυντή Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης  για τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων, στη δρα Μαριλένα Καρυολαίμου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην ερευνητική ομάδα του ΥΠΠΑΝ για την αναβίωση της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής για την έρευνα και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για την Κυπριακή Μαρωνιτική Αραβική Γλώσσα, στον κ. Άκη Χατζιωσήφ για την έρευνα που αφορά την παρουσία και την ιστορία των Μαρωνιτών στην Κύπρο και στον κ. Αλέξανδρο Χατζηλύρα για την έρευνα και το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τους Αρμένιους και τους Λατίνους. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κα Βάσω Πελεγγάρη για την εκπόνηση των σεναρίων και τον κ. Τάσο Μουρτουβάνη για τη σκηνοθεσία και την παραγωγή. Τέλος, ευχαριστώ θερμά το ΡΙΚ για την εποικοδομητική συνεργασία, το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας και τα  Γραφεία των Εκπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τη στήριξη.

Σημ.: Τον χαιρετισμό απηύθυνε, εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο Διευθυντής Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης και Γενικός Συντονιστής για Θέματα Θρησκευτικών Ομάδων, δρ Κυπριανός Λούης.

ΙΠ