Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-02-2022 18:51

Παρέμβαση της βουλεύτριας κας Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε έκτακτη συνεδρία του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία

Άρχισαν σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της 21ης Χειμερινής Συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. 

Η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας και Αντιπρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, βουλεύτρια κα Ειρήνη Χαραλαμπίδου, συμμετείχε χθες το βράδυ σε έκτακτη συνεδρία του Προεδρείου της Κ.Σ. ΟΑΣΕ, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ σήμερα συμμετείχε σε συζήτηση για το ίδιο θέμα, στο πλαίσιο συνεδρίας της Μόνιμης Επιτροπής της Συνέλευσης. 

Η κα Χαραλαμπίδου καταδίκασε τη γενικευμένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αρχών της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι.

Η κα Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι η Κύπρος, δεδομένου του ότι αποτελεί επίσης θύμα παρόμοιων παραβιάσεων εκ μέρους της Τουρκίας, δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίξει το δικαίωμα της Ουκρανίας σε νόμιμη άμυνα κατά της στρατιωτικής επιθετικότητας, που στρέφεται ενάντια στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

Η Κύπρια βουλεύτρια εξέφρασε λύπη για τις ανθρώπινες απώλειες, κάλεσε σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και απηύθυνε έκκληση για προστασία των αμάχων και πλήρη σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Η κα Χαραλαμπίδου εξέφρασε τέλος, ανησυχία για τις μακροχρόνιες οικονομικές επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως απότοκο της τρέχουσας κρίσης.

(ΕΧ)