Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-02-2022 20:05

Αναφορά του Προεδρεύοντα της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Άντρου Κυπριανού στον θάνατο του Λεύκιου Ζαφειρίου

Συνεδρία ολομέλειας 24 Φεβρουαρίου 2022 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, 

Μία εμβληματική μορφή για την ελληνική φιλολογία, ο Λεύκιος Ζαφειρίου, έφυγε από τη ζωή  στις 19 Φεβρουαρίου  σε ηλικία 73 ετών. Η κηδεία του θα τελεστεί δημοσία δαπάνη την Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022.

Ο Κύπριος λογοτέχνης και μελετητής, που λάμπρυνε με την παρουσία και το έργο του την κυπριακή λογοτεχνία, γεννήθηκε στη Λάρνακα και σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών παρακολουθώντας ταυτόχρονα μαθήματα δημοσιογραφίας.

Με την επιστροφή του στην Κύπρο το 1974 εργάστηκε σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης, στην Παιδαγωγική Ακαδημία Κύπρου και τη διετία 2004-2006 στο γυμνάσιο του υπό τουρκική κατοχή Ριζοκαρπάσου. Ακολούθως, αποσπάστηκε στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, όπου συνέγραψε επικαιροποιημένο σχολικό εγχειρίδιο για την κυπριακή λογοτεχνία. Τα τελευταία χρόνια δίδασκε στο Εσπερινό Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Ο Λεύκιος Ζαφειρίου υπήρξε συνιδρυτής της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου το 1978 και συμμετείχε στις εκδοτικές ομάδες των λογοτεχνικών περιοδικών «Σημείο», «Ακτή» και «Ύλαντρον».

Στα κυπριακά γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1975 με την ποιητική συλλογή «Ποιήματα» και στη λογοτεχνική του διαδρομή ασχολήθηκε, πέρα από την ποίηση, με το διήγημα, τη νουβέλα, το δοκίμιο, τη μελέτη και την έρευνα δημοσιεύοντας παράλληλα ποιήματα, λογοτεχνικά κείμενα και μελέτες σε πολλά περιοδικά και εκδόσεις. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Νέου Λογοτέχνη για  την ποιητική συλλογή του «Σχεδόν Μηδίζοντες» και με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη συλλογή του «Η θλίψη του απογεύματος». Με κρατικά βραβεία τιμήθηκε επίσης για τη νουβέλα «Οι συμμορίτες», όπου αποτυπώνονται τα δύσκολα βιώματα της παιδικής του ηλικίας, και για τη συλλογή διηγημάτων «Με ευλάβεια και με λύπη». 

Καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Λεύκιου Ζαφειρίου στις καλβικές σπουδές. Ειδικότερα, επανεξέδωσε τη λανθάνουσα ωδή του Ανδρέα Κάλβου «Ελπίς πατρίδος», που είχε εντοπιστεί στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, συνεργάστηκε στην έκδοση της «Αλληλογραφίας» του Ανδρέα Κάλβου από το Μουσείο Μπενάκη, δημοσίευσε κείμενα με νέα στοιχεία για τη ζωή του νεοέλληνα ποιητή και εξέδωσε το βιβλίο «Ο βίος και το έργο του Ανδρέα Κάλβου», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου της Ακαδημίας Αθηνών - Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη.

 Έγραψε επίσης κείμενα για άλλους μεγάλους ποιητές όπως ο Διονύσιος Σολωμός, ο Γιάννης Ρίτσος, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Κώστας Μόντης κ.ά. Μεταφράσεις ποιημάτων και πεζών κειμένων του έχουν δημοσιευτεί  σε πολλές γλώσσες και αρκετά ποιήματα και πεζά του έχουν περιληφθεί σε κυπριακές, ελλαδικές και διεθνείς ανθολογίες λογοτεχνίας.

Το έργο του ως διακεκριμένου αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα σεμνού λογοτέχνη, δραστήριου μελετητή και αφοσιωμένου εκπαιδευτικού τον κατατάσσει στις μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες του τόπου μας.  Τιμώντας τη συνολική προσφορά του στα κυπριακά και ελληνικά γράμματα, το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου αποφάσισε ομόφωνα να του απονείμει το Βραβείο «Γ.Φ. Πιερίδης» για το έτος 2022 στον Λεύκιο Ζαφειρίου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τιμούμε σήμερα ως Βουλή έναν πραγματικά εξαίρετο λογοτέχνη και άνθρωπο, που ο θάνατός του δημιουργεί δυσαναπλήρωτο κενό στην πνευματική ζωή του τόπου. Το έργο που αφήνει αποτελεί αναμφίβολα πολύτιμη παρακαταθήκη και πυξίδα στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που βιώνουμε. 

Εκφράζοντας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος, σας καλώ να τηρήσουμε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του.

(Τήρηση μονόλεπτης σιγής)

Αιωνία του η μνήμη!

(ΕΧ)