Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

24-03-2022 14:26

Τελετή Απονομής των Βραβείων του Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2022

Πραγματοποιήθηκε, χθες Τετάρτη, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, η τελετή απονομής των βραβείων του Παγκύπριου Σχολικού Διαγωνισμού Γαλλοφωνίας 2022, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου και της Πρέσβεως της Γαλλίας στην Κύπρο κ. Salina Grenet-Catalano.

Στον φετινό διαγωνισμό με θέμα: «Η Ευρώπη του μέλλοντος: Γαλλοφωνία και Διαφορετικότητα μέσα από Εικονογραφήσεις»  (Mon Europe du futur : Francophonie et diversité en bande dessinée) έλαβαν μέρος 74 Γυμνάσια και 32 Λύκεια από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία. Τα παιδιά ανταποκρίθηκαν με αξιέπαινο ζήλο και μεράκι, αναδίπλωσαν το ταλέντο τους και τη δημιουργικότητά τους, παραδίδοντας  αξιόλογες εργασίες και αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, ότι, όταν τους δοθεί το έναυσμα, μπορούν με πολύ λίγα να διαπρέψουν.

«Η Κύπρος», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, κ. Πρόδρομος Προδρόμου: «στηρίζει την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης, η οποία  προωθεί τις οικουμενικές, πανανθρώπινες αξίες που μεταφέρει η Γαλλοφωνία στην ανθρωπότητα, τις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της πολιτισμικής διαφορετικότητας, της ποικιλομορφίας, της συνύπαρξης, του σεβασμού, της ισότητας και της δικαιοσύνης».

Συγχαίροντας μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικούς, η Πρέσβης της Γαλλίας τόνισε την ικανοποίησή  της, γιατί το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που προτάθηκε στο πλαίσιο της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι πολύ επίκαιρο.

«Οι μαθητές και μαθήτριες απέδειξαν πόσο ενημερωμένοι/ες είναι για τις προκλήσεις της Ευρώπης του αύριο και πόσο δεσμεύονται να τις αντιμετωπίσουν, ζητώντας παράλληλα μια Ευρώπη πιο οικολογική, πιο περιεκτική, πιο πολυπολιτισμική και πιο πολύγλωσση. Χρησιμοποιώντας την ίδια τη γαλλική τέχνη των κόμικ, απέδειξαν ότι η γαλλική γλώσσα είναι μια γλώσσα δημιουργίας, παιχνιδιού και ευχαρίστησης», ανέφερε η κα Grenet-Catalano.

Ο κ. Προδρόμου συνεχάρη τους μαθητές για τη συμμετοχή, τον ζήλο και την προσπάθεια που κατέβαλαν, παρά τις δυσκολίες, που, για ακόμη μια χρονιά, έφερε η πανδημία και ευχήθηκε η γλώσσα του Βολταίρου, του Ρουσσώ και του Ουγκώ να είναι πράγματι τόσο ισχυρή, ώστε, πέρα από τα σύνορα και τους ωκεανούς, να φέρνει κοντά  γυναίκες και άνδρες, νέους και νέες,  με τις διαφορές τους και την ποικιλομορφία τους.

Τα αποτελέσματα του Παγκύπριου  Σχολικού Διαγωνισμού «Γαλλοφωνία 2022» είναι:

Γυμνάσια

  •   1η  θέση:   Γυμνάσιο Αρχαγγέλου Λακατάμιας         
  •   2η  θέση:   Foley’s School
  •   3η θέση:   Β΄ Περιφερειακό Γυμνάσιο Μαλούντας

Λύκεια

  •   1η θέση:  Λύκειο Δασούπολης
  •   2η θέση:   Foley’s School
  •   3η θέση:   Pascal Private School

 

 ΙΠ