Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-08-2024 08:17

Ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων για τον επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων από τη Στουτγάρδη, Γερμανία

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υφυπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνει ότι στις 26 Ιουλίου 2024 επαναπατρίστηκαν από τη Στουτγάρδη, Γερμανία, τριάντα επτά (37) κυπριακές αρχαιότητες. 

Οι αρχαιότητες είχαν εξαχθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μεταξύ 1964-1968 από Γερμανό υπήκοο, ο οποίος εργαζόταν τα χρόνια εκείνα στην Πρεσβεία της Γερμανίας στη Λευκωσία. Μετά το θάνατό του το 2023, η κληρονόμος του κα Eva-Maria Waas επικοινώνησε με την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, εκφράζοντας την επιθυμία της να παραδώσει στις κυπριακές αρχές τις αρχαιότητες, με σκοπό αυτές να επαναπατριστούν στην Κύπρο. 

Στις αρχαιότητες περιλαμβάνονται πήλινα αγγεία που χρονολογούνται από την Πρώιμη-Μέση Εποχή του Χαλκού (περ. 2000 π.Χ.) μέχρι και τη Μεσαιωνική περίοδο, όπως και τέσσερις πήλινοι λύχνοι, οι οποίοι χρονολογούνται από την Κυπρο-Κλασική μέχρι την Υστερο-Ρωμαϊκή περίοδο. 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων επιθυμεί να ευχαριστήσει θερμά την κα Waas τόσο για την πρωτοβουλία της να επιστραφούν οι αρχαιότητες στην Κύπρο όσο και για την εξαιρετική της συνεργασία στο εγχείρημα αυτό.

Θερμότατες ευχαριστίες απευθύνονται και στην Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και ιδιαίτερα στην Πρέσβη κα Μαρία Παπακυριακού και στον Αναπληρωτή Αρχηγό της Αποστολής κ. Δημήτρη Δημητρίου για την πολύτιμή τους συμβολή στον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων. 

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ως το αρμόδιο Τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία και τη διαχείριση της αρχαιολογικής κληρονομιάς της Κύπρου, αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το κοινό στον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων και παροτρύνει όσους επιθυμούν να συμβάλουν στον τομέα αυτόν να επικοινωνούν μαζί του. 

Παράλληλα, το Τμήμα Αρχαιοτήτων συνεχίζει όλες τις προσπάθειες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς τόσο της Κύπρου όσο και άλλων χωρών, πάντα σε στενή συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή για την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

(ΓΣ/ΕΑθ)