Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

11-04-2022 15:21

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου Προδρόμου στη συνέντευξη Τύπου για παρουσίαση της έκδοσης «Μύθοι και Αλήθειες για τα Ζώα της Κύπρου»

Η διατήρηση και προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων και εν γένει της βιοποικιλότητας αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αειφορία ενός τόπου, όπως επίσης και βασική προϋπόθεση για την καλή υγεία και ευημερία των ανθρώπων. Η πανδημία COVID-19 επανάφερε τον συσχετισμό της βιοποικιλότητας με την υγεία των ανθρώπων, αναδεικνύοντας την ανάγκη για τη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας, ως βασικών συνιστωσών για τη διαμόρφωση πιο ανθεκτικών και υγειών κοινωνιών.

Η εκπαίδευση ως το μέσο για τη δημιουργία περιβαλλοντικά εγγράμματων πολιτών έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, από την πρώτη παιδική ηλικία και διά βίου, στην ανάσχεση της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και στην καλλιέργεια αξιών σχετικά με το σεβασμό, τη φροντίδα, την ευημερία κάθε ζωντανού οργανισμού σε αυτό τον πλανήτη.

Με γνώμονα την πιο πάνω επισήμανση σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι να συμβάλει στην αποδόμηση των στερεοτύπων που υπάρχουν στον τόπο μας για συγκεκριμένα είδη ζώων επιδιώκοντας συνάμα στην οικοδόμηση νέων γνώσεων και στην καλλιέργεια θετικών στάσεων σε σχέση με αυτά.

Επιλέγοντας έξι «παρεξηγημένα» είδη ζώων που ζουν στην Κύπρο, το ανθρωποπούλι, την αράχνη, την αλεπού, τη νυχτερίδα, το φίδι, τον σκαντζόχοιρο, το βιβλίο «Μύθοι ή Αλήθειες», βασισμένο στο ερώτημα μύθοι ή αλήθειες, επιχειρεί μέσα από σύντομα κειμενάκια πλαισιωμένα από μια ιδιαίτερα παραστατική εικονογράφηση, αλλά και μια σειρά δημιουργικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων να βοηθήσει μικρούς και μεγάλους στην κατάργηση επικρατουσών στρεβλώσεων και λανθασμένων αντιλήψεων που επικρατούν σε σχέση με αυτά, στοχεύοντας παράλληλα στον σεβασμό και την προστασία τους. Το βιβλίο έχει δοθεί σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες της Β’, Γ’ και Δ’ τάξης του Δημοτικού, που αντιστοιχεί σε 30 και πλέον χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες. Ζητούμενό του όμως είναι να αποτελέσει ένα χρήσιμο ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό βοήθημα για όλους μας, δεδομένου ότι μέσα από τις σελίδες του, μικροί και μεγάλοι μπορούν να μάθουν με τρόπο παιγνιώδη, πολλές και χρήσιμες πληροφορίες για αυτά τα ζώα του τόπου μας, για τα οποία η πλειονότητα, έχει πάρα πολλές παρανοήσεις.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί μέρος της ευρύτερης πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης των παιδιών του τόπου μας, ως βασικής προτεραιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος και έχει ετοιμασθεί από την Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΥΠΠΑΝ με τη συνεργασία του Τμήματος Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι η παρούσα έκδοση, είναι μια από τις πολλές εκδόσεις του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας για την προώθηση των θεμάτων του περιβάλλοντος και της αειφορίας. Στην παρούσα φάση έχουν εκδοθεί, από το Υπουργείο, πέραν των 15 βιβλίων σχετικά με τη βιοποικιλότητα, τη σπατάλη τροφίμων, τα απορρίμματα, το νερό, την παραγωγή και την κατανάλωση, τα δάση. Όλα τα εκπαιδευτικά υλικά έχουν σχεδιασθεί για να υποστηρίξουν τον/την εκπαιδευτικό και τον μαθητή/μαθήτρια κατά την εξέταση των θεμάτων του περιβάλλοντος και της αειφορίας τόσο στο πλαίσιο του σχολείου, όσο και σε εξωτερικά μαθησιακά περιβάλλοντα. Φιλοδοξούμε ότι η συγκεκριμένη έκδοση θα ενισχύσει και θα συμβάλει στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για την προστασία της πανίδας του τόπου μας.

Παράλληλα, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι στο πλαίσιο των σχεδιασμών του ΥΠΠΑΝ για την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών στους στόχους της αειφορίας της παγκόσμιας ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών 2030, το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης, από τη Μονάδα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη, 17 νέων βιβλίων για τους στόχους της αειφορίας με τον τίτλο «Οι Στόχοι της Αειφορίας Ταξιδεύουν». Μια ολοκληρωμένη δουλειά, η οποία έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως παράδειγμα αριστείας και ποιότητας και αποτελεί συνεργασία του Υπουργείου με τον Επίτροπο του Πολίτη. Θα έχετε την ευκαιρία να ενημερωθείτε και για αυτή την έκδοση, η οποία προγραμματίζεται να κυκλοφορήσει στα σχολεία, το Νοέμβριο του 2022.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι τα θέματα του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης μας αφορούν όλους/ες. Η πολυπλοκότητά τους και η συστημικότητα τους απαιτούν διεπιστημονική συνεργασία και κοινή προσπάθεια από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Συγχαίρω όσους και όσες εργάσθηκαν για την παραγωγή του βιβλίου, σημειώνοντας ότι το ΥΠΠΑΝ προγραμματίζει την επανέκδοσή του.

(ΝΓ/ΣΧ)