Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-05-2022 12:43

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Καδή στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη για τον 13ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου

Σας καλωσορίζω στη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, με την ευκαιρία της  έναρξης του 13ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου. Πρόκειται για ένα διαγωνισμό που διεξήχθηκε για πρώτη φορά το 2006 και από τότε, όχι μόνο καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, αλλά κατάφερε να καταστεί η σημαντικότερη οινική εκδήλωση στην Κύπρο.

Ο Διαγωνισμός διεξάγεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, στη βάση εγκεκριμένων και αναγνωρισμένων διεθνών προτύπων. Στον φετινό Διαγωνισμό συμμετέχουν 33 οινοποιεία του τόπου μας με 178 δείγματα οίνου, σε δύο κατηγορίες: αυτή των ξηρών και ημίξηρων οίνων και αυτή των γλυκών και ημίγλυκων οίνων.

Ο Διαγωνισμός θα διαρκέσει τέσσερις μέρες και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου με την τελετή βράβευσης. Ο Διαγωνισμός συνδιοργανώνεται με το Υφυπουργείο Τουρισμού, τον Δήμο Λεμεσού, τον Σύνδεσμο Οινοποιών Κύπρου, την Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Οινοχόων, τον Όμιλο Οινοφίλων Κύπρου, την Ομάδα Οινοφίλων Οίνοαρτ και τον Όμιλο Οινοφίλων Αμμοχώστου. Όλοι αυτοί οι φορείς αποτελούν στενούς και διαχρονικούς συνεργάτες του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τους ευχαριστούμε θερμά.

Αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση του Διαγωνισμού διαδραματίζουν τα μέλη της κριτικής του επιτροπής. Την επταμελή κριτική επιτροπή συνθέτουν άτομα με σημαντική επιστημονική και εμπειρική γνώση στον αμπελοοινικό τομέα. Πρόεδρος της επιτροπής και επιτηρητής της διαδικασίας διεξαγωγής του Διαγωνισμού έχει οριστεί ο Καθηγητής Valeriu Cotea, οινολόγος, ενώ σε αυτή συμμετέχουν επίσης οι οινολόγοι: Καθηγητής Marin Berovic, Δρ Σταματίνα Καλλιθράκα, Wolfgang Beiss, Roberto Gaudio και Μαρίνος Δημητρίου, καθώς και ο οινοχόος Μιχάλης Γεωργίου. Η διαδικασία διεξαγωγής του Διαγωνισμού όπως και η σύνθεση αλλά και ο τρόπος λειτουργίας της κριτικής επιτροπής, καθορίστηκαν με βάση συγκεκριμένο πρότυπο που έχει υιοθετήσει ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου. Με την ευκαιρία αυτή, ευχαριστώ θερμά τους επτά διεθνούς κύρους κριτές, που με την παρουσία και τις γνώσεις τους θα συμβάλουν στην πλήρη αξιοπιστία των αποτελεσμάτων του Διαγωνισμού και, κατ’ επέκταση, στην επιτυχή διεξαγωγή του. Βέβαια, πέραν της καθοριστικής συνεισφοράς τους στην επιτυχή διεξαγωγή του Διαγωνισμού, οι κριτές θα παρουσιάσουν τις εμπειρίες, γνώσεις και απόψεις τους για τον αμπελοοινικό τομέα, στους συμμετέχοντες της τεχνικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Διαγωνισμού, την Τετάρτη 6 Μαΐου 2022.

Είναι προφανές ότι τα οφέλη από τη διοργάνωση τέτοιων διαγωνισμών Οίνου είναι πολλαπλά, αφού συμβάλλουν σημαντικά στη διάχυση της γνώσης, στην ενθάρρυνση της παραγωγής, στην υπεύθυνη κατανάλωση ως μέρος του πολιτισμού, στην ανάδειξη και παρουσίαση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των οίνων στο ευρύτερο κοινό, καθώς και στη βελτίωση των τεχνικών και επιστημονικών ικανοτήτων των οινοπαραγωγών του τόπου μας, και κατ’ επέκταση, στην άνοδο της ποιότητας των οίνων. 

Φίλες και φίλοι,

Θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτή για να τονίσω ότι ως Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ως Κυβέρνηση, στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που  συμβάλλει στην ανάδειξη και στην προώθηση των ποιοτικών οίνων του τόπου μας. Στο επίκεντρο της πολιτικής μας βρίσκεται η προσπάθεια ανάδειξης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των οίνων της Κύπρου, χαρακτηριστικών που τους διακρίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κυπριακός αμπελώνας ευδοκιμεί σε κλίμα Μεσογειακό, είναι απαλλαγμένος διαχρονικά από τη φυλλοξήρα και περιλαμβάνει μοναδικές γηγενείς ποικιλίες, που αναπτύσσονται σε έδαφος άνυδρο, φτωχό, διαβρωμένο και με κλίσεις, με παραδοσιακές ξηρολιθιές και συνεχή ηλιοφάνεια. Πρόκειται για ένα ιστορικό αμπελώνα, που δίνει την ευκαιρία στα οινοποιεία να παράγουν οίνους terroir, πληθωρικούς, με εξαιρετική συγκέντρωση συστατικών, διαφορετικούς και με ύφος έντονης τοπικότητας.

Η στήριξη των αμπελουργικών κοινοτήτων, των αμπελουργών και των οινοποιών, αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της αγροτικής μας πολιτικής. Εφαρμόζοντας το Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης του Αμπελοοινικού Τομέα, γνωστό ως ΕΠΣΑ, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναμένεται μέχρι το τέλος της παρούσας προγραμματικής περιόδου που λήγει το έτος 2023, να διαθέσουν περισσότερα από 22 εκατομμύρια ευρώ σε αμπελουργούς και οινοποιούς. Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, το Μέτρο του Πράσινου Τρύγου, με προϋπολογισμό πέραν των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανακούφισε άμεσα τους αμπελουργούς κατά τη διετία 2020-21, αποφόρτισε τους οινοποιούς από την περίσσια σταφυλιού και επιπλέον αποθεμάτων οίνων, και τελικά οδήγησε την αμπελοοινική αγορά σε συνθήκες ισορροπίας καθώς και συγκράτησης των τιμών. Παράλληλα, η Κυβέρνηση παραχώρησε, υπό μορφή πρόσθετης εκταρικής επιδότησης, οικονομική ενίσχυση ύψους περίπου €500.000 στους αμπελουργούς που δεν συμμετείχαν στο Μέτρο, ενώ για τους οινοποιούς εφαρμόστηκαν τρία ειδικά Σχέδια ενίσχυσης με προϋπολογισμό πέραν του 1 εκατομμυρίου ευρώ, ώστε να βοηθηθούν στη διαχείριση των μεγάλων αποθεμάτων οίνου που συσσωρεύτηκαν λόγω της πανδημίας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ξανά όλους τους συντελεστές του Διαγωνισμού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω στον φίλο Δήμαρχο της Λεμεσού, κ. Νίκο Νικολαϊδη, ο οποίος στηρίζει εμπράκτως το Διαγωνισμό, παραχωρώντας την αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου «Πάνος Σολωμονίδης» για την Τεχνική Ημερίδα του Διαγωνισμού και συμβάλλοντας στη δημοσιοποίηση αυτής της όμορφης οινικής εκδήλωσης.

Σας ευχαριστώ θερμά για τη συμμετοχή σας στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη και την προσοχή σας.

(ΝΓ/ΣΧ)