Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-06-2022 11:45

Χαιρετισμός της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κας Στέφης Δράκου στο 1ο Επιστημονικό Συνέδριο του Κρατικού Αρχείο με θέμα «Αρχεία στην Κύπρο. Οργάνωση – Προσδοκίες – Προοπτικές»

Επιτρέψτε μου πριν προχωρήσω να πω δυο λόγια για την αγαπημένη μας Ζέτα που δυστυχώς, μετά από τρεις εβδομάδες σκληρής και άνισης μάχης με το θάνατο, ξεκίνησε το ταξίδι της στο φως.

Η Ζέτα ήταν για μας που την γνωρίζαμε, αλλά πιστεύω και για ολόκληρη την κοινωνία, ένας άνθρωπος μετριοπαθής, εργατικός, αποφασιστικός, ευφυής και πρωτοπόρος.

Η απώλεια είναι μεγάλη για τον τόπο, αφού η Ζέτα εδώ και εννέα αδιάκοπα χρόνια πρόσφερε με ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της στον τόπο και στον κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Έφυγε από κοντά μας μια εξαίρετη Υπουργός, μια άξια μητέρα, μια γυναίκα πρότυπο.

Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια της Ζέτας.

Αιωνία ας είναι η μνήμη της.

Αξιότιμη Επίτροπε,

Κύριε Βοηθέ Αρχηγέ της Αστυνομίας,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι με μεγάλη μου χαρά που χαιρετίζω το 1ο επιστημονικό συνέδριο του Κρατικού Αρχείου, που διεξάγεται με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Αρχείων και με θεματική τα Αρχεία στην Κύπρο, την Οργάνωσή τους, τις Προσδοκίες και τις προοπτικές τους.

Το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων έχει αφιερώσει την τρέχουσα εβδομάδα στα αρχεία, επεκτείνοντας, στην πραγματικότητα, την καθιερωμένη από το 1948 Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων, που εορταζόταν στις 9 Ιουνίου, ημέρα ίδρυσης από την UNESCO, του ICA.

Στόχος των εορτασμών παγκόσμια είναι η ανάδειξη της χρησιμότητας των αρχείων για την κοινωνία και τη χρηστή διακυβέρνηση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία και την αξία τους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Κρατικό μας Αρχείο διοργανώνει το πρώτο επιστημονικό του συνέδριο, με στόχο την προβολή των αρχειακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, τη γνωριμία του κοινού με τα αρχειακά τεκμήρια που διαφυλάσσονται σε αυτά και την καταγραφή των προοπτικών τους στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που ζούμε.

Οι προκλήσεις είναι μεγάλες, και μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και την εμπειρογνωμοσύνη και την τεχνογνωσία που είμαι σίγουρη πως προσφέρει το Κρατικό Αρχείο, θα αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Στο συνέδριο αυτό θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα σημαντικότερα αρχειακά ιδρύματα του τόπου μας, που καλύπτουν διαφορετικές θεματικές και υλικό. Θα μάθουμε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τόσο τα δημόσια αρχεία, όσο και τα ιδιωτικά, τα εκκλησιαστικά και τα ιδρυματικά. Οι εμπειρίες του ενός θα αποτελέσουν σημαντικά ερείσματα για τους υπόλοιπους.

Η ημερίδα διοργανώνεται στο νέο Κτήριο Διοίκησης του Κρατικού Αρχείου, όπου μετακόμισε μόλις πρόσφατα, και που δηλώνει και τη σημασία που το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως δίνει στο Κρατικό Αρχείο.

Ένα προσωρινό κτήριο, μέχρι την ανέγερση ενός ενιαίου κτηρίου, στο οποίο θα στεγάζονται όλες οι λειτουργίες του Κρατικού Αρχείου: η Διοίκηση, τα Αναγνωστήρια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και τα Αρχειοφυλάκια του, κάτι που αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο μας.

Το Κρατικό Αρχείο, το οποίο ανέλαβε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της ημερίδας αυτής, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο αρχειακό ίδρυμα στην Κύπρο, με ιστορία σχεδόν 45 ετών.

Κατά τη διάρκεια των χρόνων της λειτουργίας του διέσωσε αρχεία πέραν των 17 χιλιομέτρων μήκους ραφιών, τόσο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και ιδιωτικά, τα οποία διαφυλάσσει, συντηρεί και ψηφιοποιεί.

Στόχος να διατηρηθεί αυτός ο πλούτος που παρουσιάζει όχι μόνο κρατικά αρχεία, αλλά και την ιστορία της Κύπρου μας, αφού φυλάσσονται αρχεία από το 1893 μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, παρέχει σημαντικές υπηρεσίες στην κυβέρνηση και στο ευρύ κοινό, εξυπηρετώντας πλέον και ηλεκτρονικά τους πολίτες. Όλα αυτά γίνονται πράξη με την αδιάκοπη προσπάθεια και την αγάπη των υπαλλήλων του Κρατικού Αρχείου για το λειτούργημά τους. Κάτι που είμαι σίγουρη ότι όλοι αναγνωρίζετε.

Στα Εργαστήρια Συντήρησης και Φωτοαναπαραγωγής συντηρούνται, προληπτικά και ολικά, εκατοντάδες έγγραφα ετησίως, στην πλειονότητά τους σε άσχημη κατάσταση. Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται χάρτες, εικόνες, φωτογραφίες, επιστολές, αρχιτεκτονικά σχέδια, τα οποία αμέσως μετά ψηφιοποιούνται, για αποφυγή περαιτέρω φθοράς τους.

Στο Αναγνωστήριο του Κρατικού Αρχείου, σε συνθήκες πανδημίας εξυπηρετούνται πέραν των 100 ξεχωριστών ερευνητών τον χρόνο και τυγχάνουν επεξεργασίας αιτήματα για επιθεώρηση με μέσο ετήσιο όρο πέραν των 3500 φακέλων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ανακοινώσω και μια πρόσφατη ευχάριστη εξέλιξη.

Μετά από πρότασή μας προς το Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε η δωρεάν φωτογράφιση των αρχείων από τους ερευνητές στο Αναγνωστήριο, με δικά τους μέσα, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό και επίμονο αίτημα των ερευνητών. Θα εφαρμοστεί αμέσως μόλις ετοιμαστούν οι σχετικοί κανονισμοί.

Θα ήθελα να συγχαρώ τον Αναπληρωτή Έφορο Κρατικού Αρχείου Δρα Χρίστο Κυριακίδη, τους Λειτουργούς και το προσωπικό του Αρχείου για το πολύτιμο έργο που επιτελούν καθημερινά, αλλά και για την οργάνωση του συνεδρίου αυτού.

Ελπίζω και εύχομαι όπως καθιερωθεί και καταστεί θεσμός, ο οποίος θα ενώνει όλα τα ιδιωτικά και δημόσια αρχεία του τόπου μας, με απώτερο στόχο την ανάπτυξή και τη διατήρησή τους.

Κηρύσσω λοιπόν την έναρξη του συνεδρίου και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας. 

(ΕΚ/ΕΧΡ)