Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

04-08-2024 09:03

Επιμνημόσυνος λόγος του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Μάριου Χαρτσιώτη στο μνημόσυνο του λοχία Σάββα Σάββα στη Γεράσα

Γράφει ο Μιχάλης Πασιαρδής στο ποίημά του «ΛΕΥΚΩΣΙΑ, ΒΡΑΔΙ 15.7.74»:

Δεν είναι η Λευκωσία απόψε

η πόλη του γλυκού καλοκαιριού,

του δειλινού πʼ άναβε τʼ άστρα,

αυτή που ξέραμε ως εχτές

που πίναμε σʼ ένα ποτήρι τη δροσιά της.

Απόψε στα στενά παίζουν τον θάνατο

κάθε γωνιά φωτιά κι αγώνας.

 

Η Λευκωσία απόψε πολεμά

και πέφτει.

Σεβαστό ιερατείο,

Σεβαστοί συγγενείς των Ηρώων μας,

Κυρίες και κύριοι,

To 1974 η ιστορία της Κύπρου μας άλλαξε για πάντα. Η βάρβαρη τουρκική εισβολή μάς στέρησε 37% του νησιού μας και αμέτρητα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους. Ένας από αυτούς και ο Σάββας Σάββα από την κοινότητα Γεράσας, ο οποίος θυσιάστηκε κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής.

Εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι και προσωπική μου τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ ανάμεσά σας, για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας για τη θυσία του, διασφαλίζοντας ότι η μνήμη του θα μείνει ζωντανή στις καρδιές μας.

Ο Σάββας Σάββα, στερνοπαίδι του Ευριπίδη και της Ελπίδας, απόφοιτος της εμπορικής ακαδημίας, στα 19 του χρόνια κατατάχτηκε στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς. Μέλος του 399ου Τάγματος Πεζικού, ο πόλεμος του 1974 τον βρίσκει να λαμβάνει μέρος σε πολλές μάχες στα υψώματα δίπλα από τη σχολή Γρηγορίου στη Λευκωσία.

Στις 14 Αυγούστου 1974, και παρά την εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί, η τουρκική εισβολή εισέρχεται στη δεύτερη της φάση. Το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ που βρισκόταν κοντά στη Σχολή Γρηγορίου δέχεται επίθεση, η οποία αποκρούεται με επιτυχία. Την 16η Αυγούστου όμως ο Αττίλας ΙΙ ισοπεδώνει το στρατόπεδο από τους βομβαρδισμούς και οι άνδρες της ΕΛΔΥΚ ανηφορίζουν προς το ύψωμα της σχολής.

Η μάχη μαίνεται παράλληλα και στο ύψωμα της σχολής Γρηγορίου, το οποίο η μονάδα του Σάββα καταφέρνει να καταλάβει. Σε μία από τις πιο κρίσιμες μάχες της τουρκικής εισβολής, ο Σάββας προσπαθεί να υψώσει τη σημαία στο ύψωμα της Σχολής Γρηγορίου, για να σηματοδοτήσει την περιοχή και να δώσει ενδείξεις στην ΕΛΔΥΚ για τις θέσεις που κατείχε η Εθνική Φρουρά. Δυστυχώς δεν ολοκλήρωσε την αποστολή του, αφού χτυπήθηκε από εχθρικό βόλι. Η κοινότητα Γεράσας έχασε ένα δικό της παλικάρι κατά τη διάρκεια της θηριωδίας αυτής.

Μέσα σε εκείνες τις τραγικές στιγμές της μάχης και στα γεγονότα που επακολούθησαν, το νεκρό του σώμα παρέμεινε στο πεδίο μάχης. Αργότερα θάφτηκε σε ομαδικό τάφο στο στρατιωτικό κοιμητήριο της Λακατάμιας.

Οι γονείς του δεν κατάφεραν να αποχαιρετήσουν το παιδί τους πριν να φύγουν από τη ζωή, ενώ τα τρία του αδέλφια, ο Ανδρέας, η Μαρούλλα και η Γεωργία, αναμένουν τα αποτελέσματα αναγνώρισης και ταυτοποίησης των οστών του.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,

Μισό αιώνα μετά την καταστροφή του 1974 η μαύρη επέτειος της χώρας μας παραμένει το ακλόνητο σημείο αναφοράς για κάθε Κύπριο. Οι θύμησες της καταστροφής είναι ακόμη νωπές και οι πληγές παραμένουν ανοικτές.

Με τη συνεχιζόμενη κατοχή της πατρίδας μας, η προώθηση της λύσης του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου ήταν και παραμένει η βασικότερη προτεραιότητα της διακυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Ας μην ξεχνάμε ότι διορισμός της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κας Holguin επετεύχθη μετά από επιμονή και πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης έχει δηλώσει επανειλημμένως την πρόθεση και ετοιμότητά του να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία θέτει όρους και προωθεί το απαράδεκτο αίτημα για κυριαρχική ισότητα, η οποία ουσιαστικά προωθεί τη λύση δύο κρατών. Η άτεγκτη στάση της Τουρκίας, η οποία πενήντα χρόνια μετά προκαλεί με τις πράξεις της και της δηλώσεις της, επιδιώκει να οδηγήσει σε αδιέξοδα και να τσιμεντώσει τα τετελεσμένα. Αυτό φυσικά δεν θα γίνει δεκτό από πλευράς μας.

Είναι ευθύνη μας να επιδιώξουμε λύση του Κυπριακού και να ελευθερώσουμε τη νέα γενιά από το βάρος κατοχής. Είναι υποχρέωση μας να βγούμε από το αδιέξοδο, να διεκδικήσουμε ελεύθερη διακίνηση και ίσα ανθρώπινα δικαιώματα στο 100% του εδάφους της πατρίδας μας. Είναι χρέος μας να απελευθερώσουμε τη χώρα μας, δικαιώνοντας παλικάρια σαν τον Σάββα, που θυσιάστηκαν χωρίς δισταγμό προασπιζόμενοι την ελευθερία μας. Η μνημόνευση των ηρώων μας αποτελεί κορυφαία πράξη εθνικής ευθύνης.

Ο ανδριάντας του Σάββα, για του οποίου την ανέγερση θα ήθελα να επαινέσω τον Σύνδεσμο Αποδήμων και Φίλων Γεράσας, στέκει αγέρωχος στην είσοδο του χωριού. Ο Σάββας Σάββα κέρδισε επάξια μια θέση στον σύγχρονη ιστορία της Κύπρου και αποτελεί πρότυπο και φωτεινό παράδειγμα ηρωισμού.

Αιωνία σου η μνήμη, Σάββα Σάββα. Το παράδειγμά σου ας είναι η φωτεινή καθοδήγηση προς την επανένωση της χώρας μας.

(ΑΣ/ΑΦ/ΝΖ)