Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

20-06-2022 19:24

Χαιρετισμός του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ως εκτελών χρέη Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου

Ευχαριστώ πολύ τον Πρόεδρο και τα μέλη του Παγκύπριου Αντιαναιμικού Συνδέσμου για την πρόσκληση να χαιρετίσω την ετήσια σας Γενική Συνέλευση.

Συγχαίρω τον Σύνδεσμο σας και εκφράζω την εκτίμηση μου για τη διαχρονική προσφορά του προς τους συμπολίτες μας με θαλασσαιμία και για το πλούσιο έργο το οποίο επιτελεί σε όλους τους τομείς που αφορούν τη ζωή τους.

Ως Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναγνωρίζουμε το δικαίωμα των ατόμων με χρόνιες παθήσεις ή με αναπηρίες να συμμετέχουν ενεργά και ουσιαστικά, ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας και να επιλέγουν τον τρόπο ζωής που τους ταιριάζει, προσαρμόζοντας την καθημερινότητα τους με τα δεδομένα της πάθησής τους. Αναγνωρίζουμε, επίσης, ότι η σωστή ενημέρωση της κοινωνίας σχετικά με τη θαλασσαιμία και την αντιμετώπισή της, είναι απαραίτητη για την κατανόηση και σεβασμό προς τις διαφορετικές ανάγκες των πασχόντων.

Στεκόμαστε δίπλα στα άτομα με θαλασσαιμία και στις οικογένειες τους αλλά και στον Σύνδεσμο σας, ώστε να ενδυναμώνουμε και να υποστηρίζουμε τα δικαιώματα για ίση μεταχείριση, καταπολέμηση των διακρίσεων, αξιοπρεπή διαβίωση, υποστήριξη και φροντίδα, επαγγελματική αποκατάσταση, κοινωνική ενσωμάτωση.

Στο πλαίσιο των κοινωνικών παροχών, σημαντική στήριξη πιστεύουμε ότι παρέχει το μηναίο Επίδομα Διακίνησης για τα Άτομα με Θαλασσαιμία, από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, για την κάλυψη του κόστους διακίνησης προς και από τα Κέντρα Θαλασσαιμίας, καθώς και το αναπηρικό επίδομα μέσω της νομοθεσίας του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος της Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας.

Σημαντική μεταρρύθμιση αποτέλεσε η τροποποίηση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων νομοθεσίας ούτως ώστε τα άτομα με θαλασσαιμία να μπορούν να λαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα από την ηλικία των 50 ετών, αντί από την ηλικία των 65 ετών, λόγω του αποδεδειγμένα χαμηλότερου προσδόκιμου ζωής τους, απολαμβάνοντας βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Στον τομέα της επαγγελματικής αποκατάστασης, συνεισφέρουν σημαντικά παρέχοντας ευκαιρίες εργοδότησης, τα σχέδια παροχής κινήτρων σε εργοδότες του Τμήματος Εργασίας για την πρόσληψη χρόνια πασχόντων ή ατόμων με αναπηρίες με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και η εφαρμογή του περί Πρόσληψης Ατόμων με Αναπηρίες στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα ή το Σχέδιο Δημιουργίας Μικρών Μονάδων Αυτοεργοδότησης του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες.

Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την εθελοντική πρωτοβουλία και το έργο των εθελοντικών οργανώσεων που συμπληρώνουν τον ρόλο του κράτους, με κοινό όραμα τη διασφάλιση της αξιοπρέπειας και της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Αντιαναιμικό Σύνδεσμο για την άριστη συνεργασία που έχει με το Υπουργείο και τα Τμήματα του και προσδοκώ στη συνέχιση της συνεργασίας αυτής με στόχο την ενδυνάμωση των ατόμων με θαλασσαιμία, ώστε να συνεχίζουν να αποτελούν ενεργά και ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στη συνέλευση σας και στο έργο σας.

------------------------

Σημ.:  Τον χαιρετισμό ανέγνωσε εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών η Διευθύντρια του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες κα Χριστίνα Φλουρέντζου.

 

(ΕΚ/ΣΧ)

 

 

Σχετικά Ανακοινωθέντα