Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

22-06-2022 14:22

Η βουλευτής κα Χριστιάνα Ερωτοκρίτου συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο των εργασιών του Τρίτου Μέρους της Συνόδου 2022 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη

Η βουλευτής κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, μέλος της κυπριακής αντιπροσωπίας στην  Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), συμμετείχε σε συζήτηση στην Ολομέλεια της ΚΣΣΕ με θέμα την πρόληψη και καταπολέμηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

Η κα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι το φαινόμενο του αντισημιτισμού αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τις κυβερνήσεις των κρατών μελών. Τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας δεν μπορούν να θεωρούνται υπαίτιοι των όποιων αρνητικών συμβάντων λαμβάνουν χώρα ή ν’ αποτελούν αποδιοπομπαίους τράγους και θύματα θεωριών συνωμοσίας, φαινόμενο που εντείνεται σε καιρούς κρίσης. Τέτοιες αντιλήψεις, οι οποίες εκφράζονται κυρίως από ακροδεξιά και συντηρητικά κινήματα, είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες για τη δημοκρατία, υπογράμμισε η Κύπρια βουλευτής.

Ωστόσο, τόνισε η κα Ερωτοκρίτου, το πιο ανησυχητικό είναι ο σημαντικός αριθμός μελών της εβραϊκής κοινότητας που εγκαταλείπουν Ευρωπαϊκές χώρες λόγω των αυξημένων επιθέσεων και διακρίσεων που υφίστανται, όπως αποδεικνύεται και από πρόσφατες έρευνες. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι εκφράσεις αντισημιτισμού φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένες στην Ευρώπη, ακόμη και 80 χρόνια μετά το ειδεχθές φαινόμενο του Ολοκαυτώματος.

Είναι συνεπώς σημαντική η ενδυνάμωση και προστασία των εβραϊκών κοινοτήτων στην Ευρώπη, μέσω της προώθησης της πολυπολιτισμικότητας, της ανοχής στη διαφορετικότητα και της διδασκαλίας και διατήρησης της μνήμης του Ολοκαυτώματος, επισήμανε η βουλευτής. Εξάλλου, στην Κύπρο η 27η Ιανουαρίου αποτελεί μέρα μνήμης και απόδοσης τιμής προς τα εκατομμύρια θυμάτων αυτής της φριχτής στιγμής στην ιστορία, αλλά και ημέρα έκφρασης της ακλόνητης δέσμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας όσον αφορά στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, του ρατσισμού και άλλων μορφών μισαλλοδοξίας, σημείωσε η κα Ερωτοκρίτου.

Καταληκτικά, η Κύπρια βουλευτής υποστήριξε την ποινικοποίηση της άρνησης ή υποβάθμιση της σημασίας του Ολοκαυτώματος από όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου, ενώ επισήμανε ότι η διδασκαλία για τη μνήμη του θα πρέπει να εισαχθεί στην εκπαίδευση και να εμπλουτιστεί με εκδηλώσεις και επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία του εβραϊκού πολιτισμού.

(Το κείμενο ως απεστάλη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων)