Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

29-08-2022 12:50

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Προεδρίας για τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων

Οι εξαφανίσεις οι οποίες αποτελούν μια συνειδητή πολιτική πράξη έχουν κατοχυρωθεί ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το οποίο και δεν παραγράφεται όσα χρόνια και αν έχουν περάσει.  Αποτελούν το πιο ειδεχθές έγκλημα, το οποίο δεν επηρεάζει μόνο τα θύματα των εξαφανίσεων αλλά και τις οικογένειες τους. Λόγω της σοβαρότητας αυτού του προβλήματος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει τη σημερινή μέρα ως Διεθνή Ημέρα Εξαφανισθέντων. Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης στο δράμα και την τραγωδία που βιώνουν καθημερινά οι οικογένειες των αγνοουμένων.

Στην πατρίδα μας, τα συναισθήματα πόνου και πικρίας που διακατέχουν όλους μας και ειδικά τις οικογένειες των αγνοουμένων είναι αναπόφευκτα σήμερα εντονότερα, ειδικά για περίπου 750 οικογένειες, οι οποίες αναμένουν και βιώνουν καθημερινά την αβεβαιότητα της τύχης των αγαπημένων τους προσώπων για σχεδόν μισό αιώνα.

Η απαράδεκτη και απάνθρωπη αυτή κατάσταση οφείλεται στην αναλγησία και την άρνηση που επιδεικνύει για τόσες δεκαετίες η κατοχική δύναμη στις προσπάθειες επίλυσης της τραγωδίας των αγνοουμένων. Οι ισχυροί της γης, τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν και δεν πρέπει να συνεχίσουν να ανέχονται τους τακτικισμούς και τα προσκόμματα που θέτει η κατοχική δύναμη στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.  Οι διακηρύξεις και οι διεθνείς συμβάσεις που υπάρχουν πρέπει επιτέλους να μεταφραστούν σε πράξεις και ενέργειες ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία των οικογενειών.  Η εφαρμογή δυο μέτρων και δυο σταθμών από τη διεθνή κοινότητα για τους αγνοούμενους άλλων χωρών δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου αλλά και της ίσης μεταχείρισης που δικαιούνται και απαιτούν και οι οικογένειες των αγνοουμένων μας στην Κύπρο.

Καλούμε, για ακόμα μια φορά, την Τουρκία να συνεργαστεί επιτέλους ουσιαστικά και να πάρει τις πολιτικές και ανθρωπιστικές αποφάσεις που απαιτούνται και αναμένονται από μέρους της προς όφελος των δοκιμαζόμενων οικογενειών.

Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας, εκφράζουμε την ειλικρινή μας συμπαράσταση στον ιερό και δίκαιο αγώνα καθώς και στο δράμα που βιώνουν οι οικογένειες των αγνοουμένων τόσο στην πατρίδα μας αλλά και σε άλλες χώρες.  Διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων, Ελληνοκυπρίων, Ελλαδιτών και Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, καλούμε οποιονδήποτε γνωρίζει ή έχει πληροφορίες για την τύχη αγνοουμένων ή για πιθανούς χώρους ταφής να ενημερώσει άμεσα τις αρμόδιες υπηρεσίες.

(ΡΜ/ΕΠ/ΣΧ)