Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-09-2022 13:17

Παρουσίαση με θέμα «Έννοια και Νομικό Πλαίσιο της Ενιαίας και Συνδεδεμένης Επιχείρησης» από το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων

Έννοια και Εφαρμογή των όρων: «Ενιαίας Επιχείρησης βάσει του Κανονισμού Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας (De Minimis), 1407/2013 - Άρθρο 2.2» και «Συνδεδεμένης Επιχείρησης βάσει του Γενικού Κανονισμού Απαλλαγής (GBER), 651/2014 – Παράρτημα Ι, Άρθρο 3.3»

Στοχεύοντας στην αποτελεσματικότερη και ορθότερη χρήση της Α’ φάσης του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας και θεωρώντας απαραίτητη τη συνεχή στήριξη και βοήθεια του Γραφείου Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων προς όλες τις Αρμόδιες Αρχές για την επιτυχή εφαρμογή του Κεντρικού Συστήματος, το Γραφείο Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων παρουσίασε στις 30 Αυγούστου εξειδικευμένη παρουσίαση με θέμα: «Έννοια και Νομικό Πλαίσιο της Ενιαίας και Συνδεδεμένης Επιχείρησης».

Η παρουσίαση απευθυνόταν σε λειτουργούς του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε εκπροσώπους της ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, καθώς επίσης και σε εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης, Υπουργείο Οικονομικών. 

Η Έφορος κα Στέλλα Μιχαηλίδου ανέφερε: «Στόχος μας είναι όλα τα οφέλη από την εφαρμογή αυτού του Συστήματος να μετακυλιστούν στη καθημερινή εργασία σας, κάνοντας τη διαδικασία φιλικότερη για κάθε χρήστη, ομοιόμορφη, γρηγορότερη και ορθότερη με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας, αλλά πρωτίστως αμεσότερη στη διοχέτευση στοιχείων ανά Ενιαία Επιχείρηση, για όλα τα προγράμματα απ’ όλες τις Αρμόδιες Αρχές. Με ένα κλικ να μπορούμε να έχουμε εικόνα για τις μέχρι σήμερα Κρατικές Ενισχύσεις Ήσσονος Σημασίας που έχουν παραχωρηθεί ανά ενιαία επιχείρηση, ανά Υπουργείο, ανά πρόγραμμα.  Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχουν παραχωρηθεί σχεδόν €60 εκ. ενισχύσεις Ήσσονος σημασίας από 13 Αρμόδιες Αρχές σε 40 προγράμματα».

Η Έφορος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τόνισε ότι μαζί θα πετύχουμε να μετακυλιστούν αυτά τα οφέλη στις επιχειρήσεις και στην οικονομία μέσα από τον καλύτερο και ορθότερο τρόπο ελέγχου των Κρατικών Ενισχύσεων. 

Είναι γι’ αυτό που είμαστε σήμερα εδώ, γιατί η προσπάθεια από μέρους του Γραφείου μας για στήριξη και καθοδήγηση των Αρμοδίων Αρχών συνεχίζεται σε ακόμα πιο εξειδικευμένα θέματα και κυρίως σε θέματα που έχουν προκύψει κατά τη λειτουργία του Συστήματος. Παρά το γεγονός ότι έχουν μέχρι σήμερα διενεργηθεί πέραν των 35 εκπαιδεύσεων, σε 30 Αρμόδιες Αρχές και συγκεκριμένα σε περίπου 250 λειτουργούς και η εφαρμογή του συστήματος είναι πλέον γεγονός έχουμε εντοπίσει ότι εξειδικευμένες έννοιες όπως η: «Ενιαία Επιχείρηση» καθώς και η «Συνδεδεμένη Επιχείρηση» χρήζουν μεγάλης προσοχής και σωστής ερμηνείας».

Η Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων κα Στέλλα Μιχαηλίδου ανάφερε ότι οι έννοιες της «Ενιαίας και Συνδεδεμένης Επιχείρησης» είναι έννοιες που πρέπει απαραίτητα να γίνουν κατανοητές από τους χρήστες του Συστήματος και τις επιχειρήσεις, για να υπάρχει αποτελεσματικότερος και ορθότερος έλεγχος των κρατικών ενισχύσεων που παραχωρούνται και τόνισε ότι μέσα από τη σημερινή παρουσίαση ο στόχος είναι να ερμηνεύονται οι έννοιες απ’ όλους τους λειτουργούς όλων των Αρμοδίων Αρχών με τον ίδιο τρόπο και αυτός ο τρόπος να μην είναι άλλος από αυτό που προνοεί ο Κανονισμός. Εφαρμόζοντας τους Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην προκειμένη περίπτωση όχι μόνο κτίζουμε αξιοπιστία σαν Κράτος Μέλος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά πρωτοστατούμε και αποτελούμε παράδειγμα προς μίμηση αφού σαν Κράτος είμαστε ένα από τα τρία Κράτη που έχουν εφαρμόσει το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων και Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι όσο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί και να τεθεί σε λειτουργία ένα νέο σύστημα με κατάλληλες πρόνοιες και παραμέτρους άλλο τόσο είναι σημαντική η συνεχής εκπαίδευση των χρηστών για να κατανοήσουν τις έννοιες και να προσαρμοστούν και να αποδεχθούν την αλλαγή που φέρνει μαζί του ένα νέο σύστημα με όλα όσα επηρεάζουν την καθημερινότητα τους σε ένα δύσκολο απρόβλεπτο περιβάλλον. Σε ένα περιβάλλον όπου πρέπει τα πολλαπλά σχέδια του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 συνολικού ποσού €1,2 δις θα πρέπει να εφαρμοστούν αποδοτικά με την αποτελεσματικότερη μέθοδο παρακολούθησης και τον ορθότερο τρόπο ελέγχου παραχώρησης των κρατικών ενισχύσεων.

Αναντίλεκτα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει καταλληλότερη στιγμή για να εφαρμοστεί το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων.

Κλείνοντας, επανέλαβε τη δέσμευση του Γραφείου για πλήρη στήριξη των Αρμόδιων Αρχών με στόχο την αναβάθμιση του συστήματος διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά των χρηστών με χρονικό ορίζοντα το 2023 να αρχίσουν οι διαδικασίες για υλοποίηση της Β΄ Φάσης του Κεντρικού Συστήματος Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων.

(ΝΓ/ΣΧ)