Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

07-09-2022 19:42

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Κούσιου στην εκδήλωση μνήμης Μίκη Σπαρσή

«Να προτιμάς να αφήσεις ως μνημείο στους μεταγενέστερους την καλή φήμη για την αρετή σου…», είπε ο αρχαίος ρήτορας Ισοκράτης, θέλοντας να τονίσει ότι η μεγαλύτερη τιμή για τον άνθρωπο μετά τον θάνατό του είναι να χαίρει καθολικής αναγνώρισης και εκτίμησης, για το έργο που επιτέλεσε και τον τρόπο που πορεύθηκε στη ζωή.

Με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, λοιπόν, βρίσκομαι εδώ, σήμερα, για να χαιρετίσω την εκδήλωση προς τιμή του πρώην Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Μίκη Σπαρσή. Ενός συμπατριώτη μας που, χωρίς αμφιβολία, πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στο Κυπριακό Δημόσιο και στην πατρίδα μας γενικότερα και που δικαίως κέρδισε την εκτίμηση, την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων.

Ο Μίκης Σπαρσής, έθεσε από πολύ νωρίς τον εαυτό του στην υπηρεσία του Κυπριακού Δημοσίου και, αφού διετέλεσε Διευθυντής του Τμήματος Βιομηχανικών Σχέσεων, του οποίου υπήρξε πρωτεργάτης και, για πολλούς, θεμελιωτής, διορίστηκε το 1964 ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θέση την οποία υπηρέτησε με αφοσίωση, υπευθυνότητα και επιτυχία για είκοσι ολόκληρα χρόνια.

Το ήθος, η επιμονή, οι διοικητικές δεξιότητες και ικανότητες, η σοβαρότητα και η συναίσθηση του καθήκοντος που χαρακτήριζαν τον Μίκη Σπαρσή, διέγραψαν μια σπουδαία επαγγελματική σταδιοδρομία, που σφραγίστηκε με σημαντικά, για την κοινωνία των Πολιτών, επιτεύγματα. Επιτεύγματα που αφορούσαν τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων και κοινωνικής πρόνοιας. Ιδιαίτερα, μετά τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού του 1974, η δράση του Μίκη Σπαρσή στους πιο πάνω τομείς υπήρξε καταλυτική.

Χρονολογικά, αμέσως μετά τον διορισμό του Μίκη Σπαρσή ως Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας, επεκτάθηκε η ασφάλιση στο σύνολο των εργαζομένων μισθωτών, και αυτοτελώς εργαζομένων και διευρύνθηκε σταδιακά η κάλυψη σε όλους τους κλάδους παροχών. Μια μεταρρύθμιση που λειτούργησε καταλυτικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας και στη δημιουργία αισθήματος οικονομικής ασφάλειας μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία συμπατριωτών μας, με θετική, βέβαια, επίδραση στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Το όνομα του Μίκη Σπαρσή συνδέεται, επίσης, με την προώθηση και εφαρμογή της κορυφαίας μεταρρύθμισης του Συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θεσμοθετήθηκε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο όταν υπηρετούσε ως Υπουργός Εργασίας, με την εισαγωγή, το 1980, του «Αναλογικού Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων», με άμεσα και σημαντικά οφέλη τόσο για τους ασφαλισμένους του παλαιότερου σχεδίου όσο και για τους νεότερους.

Ο Μίκης Σπαρσής, δικαίως θεωρείται εκ των πρωταγωνιστών της δημιουργίας του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων, μιας συμφωνίας που τυγχάνει μέχρι και σήμερα υψηλού επιπέδου σεβασμού από όλους τους κοινωνικούς εταίρους.

Πέραν των πιο πάνω, ο Μίκης Σπαρσής είχε καθοριστική συνεισφορά στη δημιουργία σημαντικών φορέων ή ιδρυμάτων, όπως η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, πρώην Αρχή Βιομηχανικής Κατάρτισης, το Κέντρο Παραγωγικότητας Κύπρου και το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (γνωστό ως ΑΤΙ), σε ένα δύσκολο και γεμάτο προκλήσεις τότε περιβάλλον εργασιακών σχέσεων. Φορείς που διαδραμάτισαν ή και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο τόσο στον εργασιακό τομέα όσο και στην κοινωνία του γενικότερα.

Ο Μίκης Σπαρσής, συνέχισε την πολύτιμη προσφορά του και μετά την πρόωρη αφυπηρέτησή του από τη δημόσια υπηρεσία το 1984, οπότε και διορίστηκε ως έκτακτος Εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής, αφήνοντας πίσω του ένα σημαντικό έργο και ένα εξαίρετο όνομα στον διεθνή χώρο, τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και την ιδιαίτερη του πατρίδα.

Φίλες και φίλοι,

Η Πολιτεία οφείλει να εμπλουτίζει με κάθε τρόπο τις πολιτικές της με έργα, δράσεις και μέτρα που ενισχύουν την ισονομία και το κοινωνικό κράτος. Η παρούσα διακυβέρνηση, του Προέδρου Αναστασιάδη, έχει θέσει γερά τα θεμέλια για ένα πραγματικό Κράτος Πρόνοιας, χωρίς αποκλεισμούς. Ένα κράτος ευαίσθητο, ευέλικτο και ικανό να σταθεί αρωγός στις ανάγκες του συνόλου των πολιτών, αλλά ιδιαιτέρως όσων έχουν ανάγκη της κρατικής μέριμνας και προστασίας. Μέσα από μεταρρυθμίσεις και ριζοσπαστικές πολιτικές, καθώς και με την υιοθέτηση μέτρων στήριξης της τρίτης ηλικίας, των συμπολιτών μας με αναπηρίες, καθώς και άλλων ειδικών κατηγοριών πληθυσμού, η Κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας των ευάλωτων ομάδων και ευκαιρίες για ακόμα περισσότερες κοινωνικές κατακτήσεις.

Στο πιο πάνω πλαίσιο, και εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού που έχει αναδείξει την ανάγκη άμεσης υιοθέτησης νέων πολιτικών, έχουμε προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που προωθούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προς διευκόλυνση των πολιτών. Στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου, ανάμεσα σε άλλα, συμπεριλαμβάνονται η τροποποίηση της νομοθεσίας κοινωνικών ασφαλίσεων για επέκταση της κάλυψης παροχών ανεργίας και εργατικών ατυχημάτων στους αυτοτελώς εργαζομένους, καθώς και η αναδιάρθρωση και ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλων εφαρμογών για παροχές όπως το επίδομα μητρότητας, το βοήθημα τοκετού και άλλα.

Δεν θα μπορούσα να παραλείψω, βέβαια, ότι αυτή η Κυβέρνηση, εν μέσω δυσμενών οικονομικών συνθηκών θέσπισε το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, μέσω του οποίου παρέχεται αξιοπρεπής διαβίωση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ενώ μεριμνά ούτως ώστε τα εισοδήματα των συνταξιούχων και των ευάλωτων ομάδων να ξεπερνούν το ποσό που καθορίζει το όριο της φτώχειας.

Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομερή παρουσίαση των όσων η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη έχει επιτύχει για την κοινωνία των πολιτών, αφού αυτό θα το πράξει σε λίγες μέρες ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δημοσιογραφική του διάσκεψη. Θα ήταν όμως παράλειψη μου να μην αναφερθώ στη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού. Πρόκειται για ένα μεγάλο κοινωνικό επίτευγμα, που έγινε κατορθωτό μετά από μακρύ, αλλά παραγωγικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και στην ισχυρή θέληση του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την εφαρμογή ενός θεσμού που ενισχύει την προσπάθεια για κοινωνική δικαιοσύνη και κατατάσσει τη χώρα μας στον κατάλογο των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών. Καθοριστική και πολύτιμη, βέβαια υπήρξε η συμβολή της προκατόχου μου, αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου.

Αν ήταν σήμερα ανάμεσά μας ο Μίκης Σπαρσής είναι βέβαιο ότι η συγκροτημένη και σε βάθος σκέψη του θα υποδείκνυε σε όλους μας ότι η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού ήταν επιβεβλημένη. Θα εξηγούσε επίσης, πως οι κοινωνικοί εταίροι, θα μπορούν μέσα από θεσμικές διαδικασίες και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου, να παρακολουθούν και να αναπροσαρμόζουν εξελικτικά τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό, ο οποίος, κατά γενική ομολογία, παρέχει ένα ελάχιστο δίκτυ προστασίας σε σχέση με τις απολαβές, δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Κυρίες και κύριοι,

Κλείνοντας, εκφράζω, εκ μέρους της Πολιτείας και του συνόλου του κυπριακού λαού, ευγνωμοσύνη για τη μακροχρόνια και ανεκτίμητη προσφορά του Μίκη Σπαρσή, ενός άξιου συμπολίτη μας, που υπηρέτησε άοκνα, με ανιδιοτέλεια και ακεραιότητα τη δημόσια υπηρεσία και την Κύπρο μας.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά το «Κέντρο Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος», που με αφορμή το άνοιγμα του Αρχείου του Μίκη Σπαρσή στο κοινό και στον ερευνητικό κόσμο, μας έδωσε την ευκαιρία να μνημονεύσουμε και να τιμήσουμε την προσφορά και το έργο του.

Σας ευχαριστώ.

(ΝΓ)