Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

26-09-2022 11:32

Χαιρετισμός Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κυριάκου Ι. Κούσιου στα εγκαίνια της καφετέριας «View Cafe» και του εργαστηρίου ζαχαροπλαστικής «Πες το με ένα γλυκό» του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου

Είναι πραγματικά με πολλή χαρά που βρίσκομαι μαζί σας εδώ στις κτηριακές εγκαταστάσεις και τους χώρους του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου, για να εγκαινιάσουμε τα καινούργια στολίδια του Ιδρύματος. Να εγκαινιάσουμε νέες πρωτοποριακές υποδομές και προγράμματα, που οδηγούν τη διαχρονική προσφορά του Ιδρύματος, από το παρελθόν στο μέλλον, συμβαδίζοντας με τις σύγχρονες αντιλήψεις και πρακτικές υποστήριξης αλλά και ενδυνάμωσης των μεθόδων ενσωμάτωσης και αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες.

Το 1981 οι αείμνηστοι Στέλιος και Έλλη Ιωάννου, ίδρυσαν, στη μνήμη του υιού τους Χρίστου, ένα πρωτοποριακό, για τα τότε δεδομένα κέντρο, στο οποίο οι ενήλικες με νοητική αναπηρία, μπορούσαν να εκπαιδευτούν σε καθημερινές κοινωνικές δεξιότητες και επαγγελματικές δεξιότητες, να απασχοληθούν να κοινωνικοποιηθούν και να φιλοξενηθούν σε ένα σωστό περιβάλλον. Είμαι βέβαιος ότι όραμά τους ήταν, το Ίδρυμα αυτό, να συνεχίσει να εξελίσσεται, να επεκτείνει τις υπηρεσίες του και να ακολουθεί τις βέλτιστες πρακτικές για την εξυπηρέτηση των αναγκών και των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική αναπηρία. Και χαίρομαι, γιατί αποδεικνύεται ότι το Διοικητικό Συμβούλιο Διευθυντής και το προσωπικό του Ιδρύματος, δούλεψαν ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση και πέτυχαν απόλυτα τον στόχο αυτό, έχοντας την πλήρη στήριξη του Συνδέσμου Γονέων και του Συνδέσμου Φίλων του Ιδρύματος.

Έχουμε μπροστά μας σήμερα μια σύγχρονη, άνετη λειτουργική και καλαίσθητη καφετέρια με υπέροχη θέα, ελκυστική για τους συμπολίτες μας με αναπηρίες, αλλά και προς κάθε επισκέπτη. Και σε λίγο θα ξεναγηθούμε, σε ένα σύγχρονο, άρτια εξοπλισμένο και με πλήρεις υγειονομικές προδιαγραφές εργαστήριο ζαχαροπλαστικής. Μια καφετέρια και ένα εργαστήριο όμως, καινοτόμα και πρωτοποριακά. Το προσωπικό τους αποτελείται από εκπαιδευομένους του Ιδρύματος, που με την υποστήριξη των εκπαιδευτών τους και άλλου προσωπικού, εκτελούν άψογα τα καθήκοντά τους. Θα είναι χαρά μας να απολαύσουμε σε λίγο τις υπηρεσίες τους, τον καφέ και τα εδέσματα, πιστοποιώντας τα όσα προανέφερα.

Φίλες και φίλοι,

Η ανάπτυξη των δυνατοτήτων των εκπαιδευομένων στον μέγιστο δυνατό βαθμό και η καλλιέργεια κλίματος αποδοχής, αγάπης και ασφάλειας, αποτελεί τον πρώτιστο στόχο του Ιδρύματος. Και ποιος καλύτερος τρόπος, άραγε, υπάρχει, από την ευκαιρία που έχει δοθεί στους εκπαιδευόμενους αυτούς, να καταρτιστούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητες και ικανότητές τους, να απασχοληθούν, να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, να κοινωνικοποιηθούν σε ένα κλίμα τόσο θετικό, δημιουργικό κι ευχάριστο, όσο η ατμόσφαιρα που νιώθουμε στον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα, αλλά και σε όλα τα εργαστήρια δημιουργικής ή παραγωγικής απασχόλησης του Ιδρύματος.

Κυρίες και κύριοι,

Η επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες αποτελεί έναν σημαντικό άξονα της Εθνικής Στρατηγικής για την Αναπηρία της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο μας, τον Δεκέμβριο του 2017, για τη δεκαετία 2018-2028. Η δημιουργία νέων προγραμμάτων που θα θέσουν σε υλοποίηση τον νέο θεσμό των κοινωνικών επιχειρήσεων αποτελεί δράση του Εθνικού μας Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία για την τριετία 2021-2023. Με πολλή ικανοποίηση, λοιπόν, βλέπω ότι οι στρατηγικές επιδιώξεις και οι επιχειρησιακές δράσεις του Ιδρύματος συμβαδίζουν πλήρως και εξυπηρετούν τους στόχους της ευρύτερης εθνικής μας στρατηγικής και του σχεδίου δράσης για την αναπηρία. 

Προσβλέπω ότι τόσο η καφετέρια «View Cafe» όσο και το εργαστήριο «Πες το με ένα γλυκό» θα είναι από τις πρώτες κοινωνικές επιχειρήσεις που θα εγγραφούν με βάση τον νέο Νόμο που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2020 και τους κανονισμούς που βρίσκονται υπό διαμόρφωση από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, και Βιομηχανίας οι οποίοι θα καθορίσουν τα κίνητρα και τις διευκολύνσεις για την ίδρυση τέτοιων επιχειρήσεων, αλλά και την ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση συμπολιτών μας από ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρίες.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, εκπαιδευόμενοι και εργαζόμενοι στην καφετέρια και στο εργαστήριο ζαχαροπλαστικής, αλλά και σε όλα τα εργαστήρια και μονάδες του Ιδρύματος, αγαπητέ Διευθυντή κ. Αντρέα Θεοδώρου και λειτουργοί του Ιδρύματος, σας συγχαίρω θερμά, συγχαίρω το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, τον Σύνδεσμο Γονέων και τον Σύνδεσμο Φίλων του Ιδρύματος. Εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

Σας ευχαριστώ

(ΝΓ/ΕΧΡ)