Cookies management by TermsFeed Cookie Consent
Τελευταίες Ειδήσεις

Ανακοινωθέντα

02-10-2022 11:25

Χαιρετισμός Επιτρόπου Προεδρίας κ. Φώτη Φωτίου στη Γεν. Συνέλευση της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, στην Αθήνα

Αγαπητή κυρία Πρόεδρε και μέλη της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας,

Για μια ακόμη φορά προβαίνουμε σε απολογισμό των προσπαθειών μας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

Δεν υποβαθμίζουμε το έργο που έχει επιτελεστεί στο πλαίσιο του προγράμματος της ΔΕΑ ούτε και τις προσπάθειες του Εκπροσώπου μας και του προσωπικού του Γραφείου του. Ταυτόχρονα όμως, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι με τους ρυθμούς και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.  48 χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και η ανθρωπιστική πτυχή του προβλήματος των αγνοουμένων μας παραμένει σε εκκρεμότητα.  Είναι μια απάνθρωπη και απαράδεκτη κατάσταση που προκαλεί καθημερινά ανείπωτο πόνο και αγωνία σε χιλιάδες συμπατριώτες μας σε Κύπρο και Ελλάδα.

Από τις 1510 δηλωθείσες και περιληφθείσες στον κατάλογο της ΔΕΑ περιπτώσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, έχουν ταυτοποιηθεί τα λείψανα ή μεμονωμένα μικρά οστά 735  αγνοουμένων μας.  Ως αποτέλεσμα της τραγικής αυτής κατάστασης εξακολουθούν να αγνοούνται, μετά από 48 ολόκληρα χρόνια, 775  αδέλφια μας. Μεταξύ τους και 47 Ελλαδίτες από τους 77 που είχαν αρχικά καταγραφεί. 

Οι αριθμοί είναι εκεί και βοούν για το δράμα που διέρχονται οι συγγενείς. Παρά τις προσπάθειες τόσων χρόνων, εξακολουθούν να αγνοούνται οι περισσότεροι των αγνοουμένων μας. Μάλιστα, το 2022 πάει να κλείσει με το πιο χαμηλό ποσοστό ταυτοποιήσεων: Τρεις μόνο δικοί μας άνθρωποι μέχρι τώρα, στα τέλη Σεπτεμβρίου, από τους είκοσι συμπατριώτες μας πέρσι.

Η έλλειψη μεγάλης και ουσιαστικής προόδου, ώστε να οδηγηθεί προς την οριστική επίλυση του το πρόβλημα των αγνοουμένων, δεν πρόκειται να κάμψει τη θέληση και την αποφασιστικότητα μας να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου μας. Το χρέος μας ιδιαίτερα έναντι των συγγενών που έφυγαν και μας παρακολουθούν από ψηλά, είναι βαρύτατο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό  για να φέρουμε σε πέρας την αποστολή μας.

Προς όλες τις κατευθύνσεις προς τις οποίες δραστηριοποιούμαστε, δεν διστάζουμε να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου για  το κλείσιμο του θέματος των αγνοουμένων όπως το επιδιώκει η Τουρκία με την προκλητική στάση της, επιδιώκοντας την απόκρυψη των ευθυνών της για τη βαρβαρότητα και τα εγκλήματα της.

Η Τουρκία θα πρέπει όμως να κατανοήσει ότι σε καμία των περιπτώσεων δεν απαλλάσσεται των ευθυνών της, πόσο μάλλον όταν αυτές καθορίζονται με σαφή και απόλυτο τρόπο από αποφάσεις διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αναμένουμε και προσδοκούμε, ειδικά από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και ενδιαφέρον που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό για τους αγνοούμενους του πολέμου στην Ουκρανία και για τους αγνοούμενους ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου και της Ελλάδας.  Δεν μπορεί και δεν πρέπει για ανθρωπιστικής φύσεως προβλήματα και σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υιοθετούνται και να εφαρμόζονται δυο μέτρα και δυο σταθμά.  Σε συνεργασία και με την Κυβέρνηση της Ελλάδας εργαζόμαστε ώστε και οι οικογένειες των αγνοουμένων μας σε Κύπρο και Ελλάδα, να τύχουν της μεταχείρισης που δικαιούνται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προς τούτο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και ενέργειες στο διεθνή χώρο.

Εκφράζοντας προς όλους σας τη μεγάλη εκτίμηση και το σεβασμό μας, κλείνουμε ευλαβικά το γόνυ προς τη θυσία των αγαπημένων σας οι οποίοι κλήθηκαν από την ιστορία να φυλάξουν Θερμοπύλες στο νησί μας. Να υπερασπίσουν την ελευθερία και την εδαφική μας ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια  των απανταχού Ελλήνων. Με τον ηρωισμό και το απαράμιλλο θάρρος τους κέρδισαν τον θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη μας ορθώνοντας το ανάστημα τους απέναντι στο βάρβαρο Αττίλα και κατέλαβαν ξεχωριστή θέση στο πάνθεον των αθανάτων μας.

Αυτές τις μέρες κατά τις οποίες γινόμαστε μάρτυρες  των νέων προκλήσεων και της έξαρσης της αδιαλλαξίας και της επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, ανανεώνουμε την πίστη μας προς το δίκαιο του αγώνα που διεξάγουμε και μαζί, διαδηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να μην αφήσουμε το χρόνο να μετριάσει ή να ελαττώσει το χρέος μας προς τους ήρωες μας, τις οικογένειες τους, αλλά και προς τις επόμενες γενιές που θα έρθουν.

Θερμές, επίσης, ευχαριστίες για τη συνεργασία και ευχές να υλοποιηθούν σύντομα όσα επιδιώκουμε και οραματιζόμαστε για τους αγαπημένους μας και την πατρίδα μας.

-----------------

Σημ.: Τον χαιρετισμό του Επιτρόπου Προεδρίας ανέγνωσε η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κα Μαρία Καλπουρτζή

 

(ΡΜ/ΕΚ)